Kezdetektől fogva harcol az ember, akár egymással területekért, akár állatokkal élelemszerzés okán, így kissé merészen azt is mondhatjuk, hogy a küzdősport a génjeinkben van. Boksz, MMA, judo, karate, sokáig lehetne sorolni a fajtáit, melyek mindegyike saját szabályokkal rendelkezik. Nem csak nézhetjük, vagy űzhetjük a küzdősportokat, hanem a jelentősebb irodáknál fogadhatunk is rájuk!

Egyszerű alapkoncepció a küzdősport

A küzdősportok egyszerűsített alapja az, hogy a két fél megpróbál fizikailag felül kerekedni a másikon, és akinek sikerül, az megnyeri a meccset! Ilyen szempontból nem túl bonyolult a bunyó, amit a technikák és stílusok sokasága tesz igazán érdekessé.

Muhammad Ali például nem csak a dumája miatt volt kiemelkedő bokszoló, hanem mert képes volt úgy kilépni, elhajolni vagy elmozogni az ellenfelek ütése elől, hogy az már frusztráló lehetett számukra. Csak a levegőt püfölték, mert Ali kiváló reflexeinek köszönhetően elkerülte az ütéseket.

Mike Tyson eközben egy faltörő kos volt, persze voltak védekező periódusai, de ő pusztítani ment a ringbe.

Régi boksz meccs, a nézők valószinűleg egymás között fogadtak a győztesre

Ha tovább tekintünk a boksz világán, akkor a manapság népszerű MMA-ban is élesen elkülöníthető két irány, az állóharc és a földön való küzdelem. Kevert harcművészetekről van szó, ezért attól függően kinek milyen múltja van, milyen iskolát követ, vagy arra fog törekedni, hogy állva bokszoljon ellenfelével, vagy épp minél előbb földre kerülve szeretne küzdeni.

Amellett, hogy nézni is remek szórakozás, fogadni is lehet az összecsapásokra, ahol tehát érdemes mérlegelni, milyen stílusú harcosok kerülnek szembe egymással. Mik a gyenge pontjaik, és mik az erősségeik?

Van azért egy közös minden harcmodorban, ez pedig a kondíció, a küzdősportok csendes gyilkosa. Kifejezetten nehéz megállapítani, hogy milyen állóképességet hoztak össze a felkészítő szakaszban, ezért sok esetben az élő fogadás javasolt.

Mire lehet fogadni küzdősportoknál?

Nagy szorzón fogadhatunk döntetlenre

Bármilyen küzdősportról legyen szó, az alap koncepció tehát ugyanaz, fizikailag felül kerekedni a másikon. Emiatt az összecsapásoknak szinte mindig van nyertese, mert sikerül megtörni az ellenfelet, viszont némely esetben döntetlennel is zárulhat egy találkozó. Ez csak akkor lehetséges nyilván, ha végigmegy a meccs, és a pontozásnál a bírók nem tudnak dönteni a felek között.

Mivel ez elég ritkán történik meg, és a sportág stílusából fakadóan nehezen is jön össze, nem úgy mint a labdarúgás esetén, ezért nagy oddsot kínálnak a döntetlenre. Természetesen ilyenkor a szurkolókban felmerül a bundagyanú, de akár el is kerülhetjük, hogy ilyen helyzetbe kerüljünk, mert a legtöbb irodánál tippelhetünk draw no bets formában is, tehát nincs fogadás döntetlenre verzióban. Ilyenkor ha nem nyer senki, akkor pénzünk visszajár.

Küzdősportok terén a mérkőzések menetekre oszlanak, és ahogy a pontozó bírók döntenek, úgy mi is megtehetjük ezt fogadásszerűen.

Tehetünk fel pénzt az egyes menetek győztesére, aminél szintén kiindulhatunk a fizikai állóképességből. Ha például egy harcos leginkább a végén indul be, tehát idő kell neki, mire elemébe kerül, akkor célszerű lehet az utolsó meneteket neki adni, de ennek persze ellentetje is létezik, Mike Tyson például ritkán jutott el pontozásig, tehát késői menetekre nem is került sor a meccsein.

Előzetesen azért ez a fajta fogadás is lehet lutri, de élőben már kifejezetten jól fogható dolog, ha értjük a sportot, és látjuk a bunyósok különböző fizikai jeleit, fáradtság, éberség vagy épp pontosság.

Tippelhetünk menetek számára

Labdás sportoknál kiemelt fogadási forma az over - under, tehát az alatt - felett lehetőség megjátszása. Ez létezik a küzdősportok terén is, a menetek számával. Ha egy 12 menetes bunyót veszünk alapul, akkor általában elmondható, hogy mind az alatt - felett határ 12 opciós lesz, feles határokkal, például 4.5 menetnél több vagy kevesebb lesz.

Erre a nem egész határra azért van szükség, hogy a fogadási lehetőség két opciós legyen, de a kiemeltebb meccsek kapcsán konkrétan arra is tippelhetünk, hogy melyik menetben ér véget a találkozó, illetve hogy a győztes bokszoló melyik menetben nyer. Ezek azért már mondhatni nem a kezdő szintet jelentik küzdősportokra tippelés terén.

Fogadás a korai befejezésre

Egy bunyó kapcsán fő kérdés a győztes kiléte, illetve hogy végigmegy a mérkőzés, vagy sem. A kiütést, fojtást, az idő előtti befejezést, várják a nézők, ez teszi igazán epikussá a harcot, mondhatni méltó módon zárja le a küzdelmet, és nem marad öltönyös emberekre a döntés, akik a pontozólapjaikra azt írtak, amit csak akartak.

Amikor erre tesszük fel a pénzünket, akkor az már mindegy, hogy melyik fél fogja megnyerni idő előtt az összcsapást. Az is számít, ha egy 12 menetes bokszmeccs 12. menetében jön a KO-győzelem.

Részletes fogadási kínálat

Küzdősportok terén a fogadási kínálat sokkal szélesebb, mint ahogy az átlagemberek hinnék. UFC - tehát MMA - esetén arra is tippelhetünk, hogy milyen módon nyeri majd meg az összecsapást a bunyós. Legyen az akár fojtás, kiütés, kopogás vagy épp pontozás, míg boksz esetén a pontozás, KO, TKO és még a diszkvalifikáció. Ez a győzelem módja néven fut a nagyobb irodáknál, és akár külön erre is rá lehet állni. MMA esetén vannak bunyósok, akik mindig ugyanarra törekszenek, például Conor McGregor 22 győzelméből 19-et kiütéssel nyert meg.

Összegzés

Ha nem csak nézni szereted, ahogy két ember egymásnak esik, akkor szaktudásod használd fel arra, hogy tippeléssel pénzt is keresel a meccseken. Sokféle irányba elmehetsz, ahogy korábban bemutatásra is került, és ha úgy érzed, az összecsapások előtt nincs elegendő ismereted, vagy szimplán csak szórakozásból fogadnál miközben nézed a bunyót, akkor Élőben is adhatsz fel szelvényeket.

Izgalmas, sokszor kegyetlen és nem feltétlenül gyenge lelkűeknek való a küzdősport, de kevesebb ismeret kell hozzá, mint egy labdarúgáshoz, már csak abból is kiindulva, hogy két ember teljesítményén múlik a végkimenetel, és nem két csapatén. Ha beszélgetnél bokszról vagy MMA-ról, irány a Küzdősportok topik a fórumban!

Küzdősport előzetesek és tippek