Sokáig minimális piaccal üzemelt a motorsport. A Forma-1 és a NASCAR kiemelten működött, előbbi a világszerte óriási népszerűsége miatt, míg utóbbi az amerikai piacnak köszönhetően. A kínálat mostanra kiszélesedett, megvizsgáljuk, hogyan és mikre fogadhatunk ezen sportág kapcsán.

A motorsport fogadások alapjai

Húzóneve a Forma-1. Ezt nem vitatja senki, ez az, amivel sok esetben azonosítják ezt a sportágat. Azonban érdemes más szakágak felé is nyitni, hiszen a versenyzés nem áll meg a Forma-1 szintjén.

Először viszont nem árt azzal tisztában lenni, hogy hiába egyre nagyobb a kínálat a motorsport eseményekre, azért még így is korlátozott számú versenyre fogadhatunk. Elvétve szerepel a fogadható listán a túraautó-vb vagy a ralikrossz, de ilyenkor sem kell új ligák után nézni, hiszen lehet kérni rájuk ajánlatot az irodáktól.

A Forma-1-en kívül szinte biztosan megtalálható a NASCAR (Cup Series), a rali-vb, vagy épp a MotoGP futamai a kínálatban, ahogyan a rövidtávú versenyek is, mint a Dakar-rali vagy a Le Mans-i 24 órás. Kezdjük utóbbi kettővel a bemutatást.

A motorsport szerelmesei az évet a Dakar-ralival kezdik, ami minden év januárjában esedékes. A verseny kapcsán sokáig a sivatagos terepralit aposztrofáltuk, azonban a folyamatosan változó politikai helyzet miatt, a rendező országok kiléte is módosult, ahogyan az útviszonyok is. A Dakar-rali kapcsán érdemes kiemelni, hogy három kiemelt kategória van (autó, motor és kamion), amelyek győzteseire fogadhatunk.

A verseny különböző nehézségű szakaszokból áll, végül az utolsó szakasz után összetettben élen álló szerzi meg a végső győzelmet.

Dakar rali autó
Fotó: Shutterstock.com

A Le Mans-i 24 órás egy megbízhatósági verseny, ahol az autók „állóképessége” kerül terítékre. Egy közel 14 km-es pályán kell versenyezniük, minden egyes csapatban három versenyzőnek kell indulnia, egy versenyző maximum négy órát vezethet.

Az autókat négy kategóriába sorolták be: Le Mans-i prototípus autók (LMP1 és LMP2), és az átalakított utcai autók. Ezek különböző teljesítmény leadására képesek, kategóriákként is hirdetnek győzteseket, de az „összetett” első hely az LMP1-esek privilégiuma.

A NASCAR, rali-vb (WRC) és a MotoGP abban hasonlít egymásra, hogy itt már egy komplett versenynaptár alapján zajlanak a küzdelmek, melyek egy évet ölelnek át. Rendszerint a tavasz folyamán kezdődnek és a téli időszakig nyúlnak.

A NASCAR versenyeit az Egyesült Államokban, ovális pályákon rendezik. A NASCAR Cup Series lebonyolításának eléggé összetett szabályrendszere van, de egy jó tanács a fogadóknak: ellentétben a Forma-1-es versenyekkel, itt nem számít a pole-pozíció, mivel az időmérő és a verseny között túlságosan sok beállításon változtatnak a csapatok, ezért a versenyeken rengeteg az előzés.

A 2019-es bajnok, Kyle Busch, mindössze egyetlen időmérőt tudott megnyerni a szezon során!

Ellentétben a NASCAR futamaival, a raliban az idő kiemelten fontos tényező, hiszen a szakaszokat minél rövidebb idő alatt kell teljesíteni. A rali-vb futamai több etapból állnak, ezeken nyújtott teljesítmények adódnak össze egy négy napos hétvégi verseny során. Az össztávot leggyorsabban teljesítő végez az első helyen.

Érdemes kiemelni az időjárás és az útviszonyok okozta nehézségeket, hiszen a murvás versenyekre is más taktika kell, ahogyan a havas futamokra is. Az eső boríthat mindent, raliban érdemes a kieséssel és a feladással is számolni. Nem szabad félni a magasabb szorzón megjátszott tippektől, mert kis szerencsével és odafigyeléssel, nagyot szakíthatunk!

Fogadási lehetőségek motorsportoknál

A piac korlátozott, ez a motorsportok sajátosságából fakad. Elvétve tippelhetünk valami különleges opcióra (győztes és második helyezett különbsége), de összességében a futamok győzteseire fogadhatunk, head-to-head fogadásokat is tehetünk, illetve olykor még a pontszerzőkre is leadhatjuk tippeinket.

Futam vagy verseny győztese

Ebben a szegmensben az adott verseny győztesére fogadhatunk, ki szerzi meg az első helyet. Ha nincsen egyeduralkodója az adott szakágnak (raliban Ogier volt sokáig), akkor már egész szép szorzót foghatunk.

A NASCAR kapcsán már említettük, hogy nem mérvadó az időmérő, MotoGP-nél annál inkább, de a raliversenyeknél érdemes óvatosabbnak lenni, ugyanis a kiesés még a legjobbakat is érintheti. Hiába mentek végig 17 szakaszon tökéletesen, ha az utolsó kilométereken történik valami műszaki hiba. Sokkal inkább kifizetődő valami „meglepetésre” fogadni ezeken a versenyeken.

Head-to-head, avagy mire képesek egymás ellen a versenyzők

A fogadóirodák kiválasztanak két versenyzőt, akik közül dönthetünk, hogy melyikük végez előrébb az adott versenyen. Az oddstartomány általában 1.20- és 4.00 között mozog. Elég csak két versenyzőre fókuszálni, nem kell az egész mezőnnyel „versenyeztetni” a tippünket, növekszik a nyerési lehetőségünk is, alaposan megvizsgálhatjuk az esélyeket. 

További fogadási lehetőségek

A dobogós helyekre való fogadás sok esetben össze van kötve a győztesekre adott kínálattal, de érdemes ezt a piacot is szemlélni, mert könnyedén lecsaphatunk egy duplázó szorzóra. Nem túl gyakori, de érdemes megemlíteni a pontszerző helyekre való fogadást is. Ennél az esetnél már jóval alacsonyabb szorzókról beszélhetünk, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy „biztosabb” a tippünk.

Ha megtetszett valamelyik versenysorozat, érdemes belevágni a motorsport tippelésbe, ugyanis nem beszélhetünk akkora piacról még a motorsport esetében sem!