Egy sportág, melynek több változata terjedt el az elmúlt évtizedekben, de a sportfogadói körökben egyik sem lett népszerű. A bonyolult szabályok miatt? Esetleg közrejátszik a kevés fogadási lehetőség? Ismerjük meg jobban a rögbi mérkőzések fogadási világát!

A rögbi fogadások alapjai

Többféle változata létezik, mi sportfogadás szempontjából a 15 fős "hagyományos" játszmával foglalkoznánk (rugby union), illetve a ligarögbivel, ahol 13 fős csapatok mérkőznek meg egymással (rugby league).

A játék egy téglalap alapú pályán zajlik, ahol a cél, hogy a labda vitelével, passzolásával, rúgásával és lehelyezésével annyi pontot szerezzen egy csapat, amennyit csak tud, a rendelkezésre álló 2x40 perces játékidő alatt. A labdát passzolni csak hátrafelé szabad, előre csak kézben vinni, vagy rúgni lehet. Szerelni csak a labdás játékost lehet, amint ez megtörténik, az ellenfélhez kerül a labda.

A ligarögbi kivált az alapjátékból, 13 fős csapatok küzdenek egymással, számos dologban különbözik tőle.

A pontszerzésre több lehetőség és adódik: ha a támadó csapat az ellenfél célterületén (alapvonala mögött) leteszi a labdát, 5 pontot kap. Ezek után 2 pontért jutalomrúgást végezhet el, tehát a H alakú kapu felső részébe kell juttatni a labdát.

Hasonló a játék felépítése, mint az amerikai fociban. Egyedülálló azonban, ha egy játékost célt ért volna (5 pontot), de szabálytalanul állítják meg, akkor 3-3 pontért büntetőrúgás és a dropgoalt végezhet el a sértett. A ligarögbi a pontozásban is különbözik, hiszen a "célba érésért" négy pontot adnak, míg a büntetőrúgás két pontot ér, a dropgoal mindössze egyet. Ebből is látható, hogy jóval inkább a támadások "befejezésére" törekednek.

Fontos kiemelni, hogy a ligarögbiben egy támadáson belül hat lehetősége van az adott csapatnak, míg a sima játékban nincs ilyen megkötés. 

Rögbilabda és pálya
Fotó: Scott's Shotz Photography/Shutterstock

Milyen rögbibajnokságokra fogadhatunk?

A sima rögbi jóval nagyobb népszerűségnek örvend, mutatja ezt a bajnokságok kínálata is. Ebből szempontból kiemelt szerep jut az angol (Premiership) és a francia (top14) ligának, de egyre nagyobb a nézettsége az MLR-nek (Major League Rugby), mely az amerikai major bajnokság.

Játszanak még továbbá Írországban, Japánban, Dél-Afrikában, Oroszországban és Ausztráliában is. Ahogyan a labdarúgásban, úgy itt is különböző időtartamban zajlanak a ligák, érdemes erre is figyelni.

Fontos megemlíteni még Super Rugby-t, mely 15 csapat részvételével zajlik, két kontinensen. A világbajnokságot négyévente rendezik, de az igazán nagy hagyománynak a Six Nations Championship örvend. Hat nemzet részvételével, minden évben megrendezett torna, ahol mindenki játszik mindenki ellen egy mérkőzést. Az öt forduló után győztest hirdetnek.

A ligarögbi sportfogadói szempontból három országra korlátozódik: Anglia, Ausztrália és Új-Zéland. Az ő bajnokságaikra lehet elsősorban tippelni, ezeken kívül még a Challenge Cup küzdelmeire, ahol hét nemzet klubjai mérkőznek meg egymással, illetve még ott a világbajnokság, ahol a már említett Ausztrália - Anglia - Új-Zéland tengely dominál. A 15 világbajnokságon ők "osztoztak", mindössze a franciák jutottak még el kétszer a fináléig.

Mérkőzés győztesére fogadás

A fogadási kínálatban a legnépszerűbb a mérkőzés győztesére tippelés. A háromesélyes fogadási piac elsőre elgondolkodtat, hiszen ott a labdarúgásból rettegetté vált döntetlen. A rögbiben azonban elvétve akad ilyen végeredmény: a Six Nations Championship elmúlt hat szezonjában, mindössze két alkalommal (a közel 100 mérkőzésből, ami 2 százalékos arányt jelent) zárult döntetlennel a mérkőzés. Ennek fényében nagyon magas a szorzója az iksznek (20.00 felett), de nem éri meg rá stratégiát kidolgozni.

Azoknak, akik mégis jobb szeretnek kétesélyből választani, ott a DNB piac, illetve a dupla esély. Igaz, hogy az oddsok tekintetében nincsen nagy eltérés, de mégis "biztonságban" érezhetjük magunkat.

Mennyi pont várható?

Nagyon váltakozó, hogy mennyi pont van egy meccsen. Hol 25-35 pont közé esik az összesített pontok arány, hol 45 fölé. Eléggé szélsőséges piac, ezért nem árt tisztában lenni a csapatok támadóinak hatékonyságával, illetve a védekezésük keménységével, ahogyan azzal sem, hogy "sima" vagy "liga" rögbire fogadunk.

Utóbbi esetében a pontozás különböző - ahogyan fentebb említettük -, így előfordul, hogy egy mérkőzésen 10-15 pontot érnek el összesen (!!) a csapatok. Az NRL-ben (ausztrál ligarögbi bajnokság) több alkalommal is 20 pont alatt maradtak a csapatok az összesített pontok tekintetében. 

További fogadási piacok

A hendikep (ázsiai és európai) szintén fontos tényező a fogadási piacon, ebből nagy profitra lehet szert tenni, mivel a kevésbé népszerűek közé tartozik. Miért éri meg a vendég hendikepbe fektetni? Mert az esetek többségében a hazai csapatok a favoritok, de nem nyernek akkora arányban, mint ahogyan azt a fogadóirodák várnák.

A hendikepek esetében ráadásul nem is mindig szükséges nyerni a vendég "underdognak", elég, ha egy bizonyos ponton belül maradnak. 

Ha megtetszett a sportág, érdemes belevágni, hiszen látványos mérkőzéseket követhetünk nyomon, ahol óriási szereléseket, futásokat láthatunk.