Egy kevésbé előtérben lévő, kicsit mostohán kezelt sportág, pedig a sportfogadási kínálat csábító, viszonylag sok a mérkőzés és a testnevelési órákról még a szabályait is ismerhetjük. Mire, hogyan és miként fogadhatunk e kapcsán?

Röplabda fogadási alapok

A csapatsportok tekintetében a labdarúgás vagy épp a kosárlabda mögött eltörpül népszerűségben a röplabda. Lehetséges, hogy a rossz marketing miatt, pedig egy élvezetes és izgalmas játék.

Röviden a szabályokról: két, egymástól egy meghatározott magasságú hálóval elválasztott csapat játszik egy labdával (hat-hat fő), amit főleg kézzel és karral érintve tartanak mozgásban a pálya légterében. Mindkét csapat háromszor érintheti meg a labdát, mielőtt továbbítja azt a másik térfélre.

Pontot a következő helyzetek érnek: ha a labda földet ér az ellenfél térfelén, ha valamelyik csapat a vonalon kívülre üti a labdát, ha az ellenfél hibázik (büntetésben részesül), vagy ha a labda fennakad a hálón. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

A mérkőzések - többségében - három nyert szettig tartanak, egy szetten belül 25 pont kell a győzelemhez, ha döntetlen (24-24), akkor addig folytatják, amíg ki nem alakul a két pontos különbség. Ha sor kerülne döntő (5.) szettre, akkor ott már csak 15 nyert pontig tart a játék.

A játék egyik különlegessége a libero szerepe, aki a nyitást elvégző játékos kivétel, az összes pozícióba cserélhető, elsősorban védekező feladatokat lát el. Kiemelten fontos a szerváló feladata, hiszen egy jó ütéssel rögtön pontot érhet el, ráadásul meghatározhatja a támadás menetét is. 

Milyen röplabda ligákra fogadhatunk?

A sportág egyik különlegessége még, hogy mind a férfi, mind a női vonal hangsúlyos, ahogyan a teniszben vagy a kézilabdában. A röplabda bajnokságok már minden kontinensen megtalálhatóak, de az európai szekció továbbra is kiemelkedő.

Európa elit kupasorozatát, a Bajnokok Ligáját az olasz és orosz klubok uralják. Náluk kiemelkedő a nemzeti bajnokság is, lengyelek, németek és olykor a törökök próbálnak a legjobbak közé felkapaszkodni klubszinten. Dél-Amerikát a brazil csapatok uralják, a nemzeti bajnokság is kiemelkedő, de nem szabad megfeledkezni Argentínáról sem, akik szorosan a nyomukban vannak.

Válogatott szinten az olimpia mellett a világbajnokság kap hangsúlyos szerepet. Férfiaknál lengyel-brazil uralom fedezhető fel az elmúlt évek tendenciái alapján, ők nyerték a világbajnokságokat, illetve az olimpián is domináltak. Hozzájuk próbál csatlakozni Olaszország és Oroszország, de nem szabad megfeledkezni az Egyesült Államokról sem.

Röplabda pálya benti
Röplabda pálya. Fotó: Adam Vilimek/Shutterstock

Nőknél a válogatottak terén vegyesebb az összkép, hiszen Kína mellett Szerbia, Egyesült Államok, Olaszország vagy épp Brazília is reális eséllyel pályázik egy-egy éremre. Világbajnokságokon 24-24 csapat vesz részt nemenként, míg az olimpiákon 12-12. Mind az olimpiát, mind a vb-t négyévente rendezik!

Biztosan nyer valamelyik csapat

A három nyert szettig tartó mérkőzések sajátossága, hogy biztosan nyerni fog az egyik csapat. Emiatt a döntetlenek eleve kizárva, ezzel megkönnyítve a fogadásainkat. Eléggé szélsőséges oddspárok vannak a mérkőzés győztesére kínált piacon. A favoritok többsége 1.01-1.40 közötti, elvétve akadnak kiegyenlített mérkőzések, ebből viszont lehet profitálni, hiszen megfelelő stratégiát választva a favoritok győzelmeire, szép haszonra tehetünk szert hosszabb távon. 

Pontok vagy szettek száma a röplabdában

Az összesített piacok tekintetében, lehet a pontokra fogadni egy mérkőzésen, illetve a szettekre. Utóbbi esetében a minimális határ a 3,5. Itt már egészen szép szorzókat foghatunk, főleg akkor, ha egy underdog megszorongatja a favoritot, és négy vagy öt szettre kényszeríti. Mindegyik bajnokságnak van egy sajátossága, érdemes a 3,5 vagy 4,5 szett overt az alapszakaszban tenni, elsősorban az olyan meccseken, ahol favorit szorzója nagyon alacsony, mert a liga kezdeti szakaszában még nem eléggé élesek a végső győzelemre is esélyes csapatok. A 2018/19-es olasz férfi bajnok, a Lube Civitanova az első kilenc meccséből háromszor játszott öt szettes találkozót!

További fogadási lehetőségek

A hendikep piacon is különbséget kell tenni a pontokra, illetve a szettekre vonatkozó ajánlatok között. Előbbi esetében kiegyenlített szorzókat kapunk, míg utóbbinál azért elkaphatunk pár 2.00 feletti oddsot. A favoritok ellen kínált szett hendikep kifejezetten előnyös lehet, ha tisztában vagyunk a pontos erőviszonyokkal és formákkal. Fogadhatunk még az első szett győztesére is, ahogyan a pontos végeredményre is, itt egy-egy meglepetéssel már nagy szorzókat csíphetünk el!

Ha megtetszett a sportág, érdemes belevágni, hiszen látványos mérkőzéseket követhetünk nyomon, ahol hatalmas labdamenetekre van kilátás.