Sportnak számít a sakk? Csak bábukat rakosgat két szemüveges fickó, öltönyben ülve. Az a helyzet, hogy fogadás szempontjából ez az örök kérdés egy általán nem számít, csak az, hogy a tippünk, szelvényünk jól sikerüljön és profitot realizáljunk az egyik fogadóirodánál a bábukkal folytatott harcból.

Sakk, ahol ülve gyalogolnak és lovagolnak

Igazán jó sakkversenyzőnél elengedhetetlen a matektudás, a jövőbeni variációk lejátszása, az egyes lépéseket követően. Két játékos ül egymással szemben, és az a céljuk, hogy a különböző bábukat, gyalogot, bástyát, futót, huszárt vagy épp a királynőt úgy helyezzék, amivel mattolják az ellenfél királyát. Ez olyan támadás a legfőbb bábu ellen, amit nem lehet elhárítani.

Felváltva lépnek, szorít az óra, hiszen mindenkinek telik a gondolkodási ideje, tehát a végtelenségig nem ülhetnek egy sakkparty felett. Miközben a legjobb játékosok összecsapnak, mi fogadásokat köthetünk.

Sakktábla bábukkal

Gyakori a döntetlen sakkjátszma

Nem egyszerű tippelni sakkra, ahogy eleve a sakk sem egyszerű. Arányaiban nézve nagyon sok döntetlen, vagyis remi van, de ez még nem elegendő ahhoz, hogy profi szakértőnek tartsuk magunkat.

Vannak világranglisták, illetve aktuális formák is, ahogy más sportágak vagy sportolók esetén, ezek jó kiindulási alapok lehetnek, de emellett ismerni kell a sakkot és a sakkozó stílusát, tudását is, hogy össze tudjuk vetni az esélyeket egy mérkőzés kapcsán.

Ez közel sem olyan egyszerű, mint labdarúgás esetén, ezért csak akkor érdemes a sakk mellett lehorgonyozni fogadásban, ha szeretjük ezt a bábu pakolgatós sportágat.

Fogadási lehetőségek sakkban

Mérkőzés nyertese

Sakk kapcsán a legalapvetőbb fogadási opció ugyanaz, mint minden másnál: a mérkőzés nyertese. Három módon végződhet egy meccs, az egyik vagy másik fél sikerével, esetleg döntetlennel.

Némely irodánál kínálnak dupla esélyt, tehát például 1X-et, ami az egyik játékos győzelmét és a döntetlen lefedését jelenti, de elérhető az is, hogy döntetlen esetén a tét visszajár. Ilyenkor nyilván kisebb szorzóval kell számolni, mint a sima háromesélyes megoldásnál.

Ha több mérkőzéses párbajról van szó, akkor fogadhatunk a játszmák számára alatt és felett választási lehetőségekkel, ha pedig kieséses rendszerben zajló összecsapással van dolgunk, akkor továbbjutóra is tehetünk fel pénzt.

Sakkjátszma

Fogadás lépésekre és nyitásokra

Sakk világbajnokságok idején a legszélesebb a kínálat, ilyenkor még arra is tippelhetünk, hogy egy-egy játszmát milyen lépéssel kezdenek el, sőt még arra is fogadhatunk, hogy az egyes színek hány lépésig jutnak a mérkőzés során. Ez utóbbi alatt-felett formában megy, nem egész határhoz viszonyítva, így létrehozva a két választási lehetőséget.

A lépések száma nem egyszerű történet, mert egyetlen hiba lerövidítheti a mérkőzést, de egy elhúzódó remi esetén sok lépéssel kell számolni, és simán ülni fog bármilyen over határ.

Összegzés

Nem egyszerű profin sakkozni, és nem azért mert születni kell rá, mint Ronaldinhónak egy-egy cselre, hanem mert a lépések száma korlátozott, viszont rengeteg van belőlük, amit nagyon gyorsan, nyomás alatt kell átgondolni egy-egy helyzetben a sakkmeccs során.

Egyetlen hiba végzetes lehet, és nem úgy, mint más sportág esetén, hiszen a rossz lépés után az ellenfél ébersége meggátolja, hogy a nyerési esélyek visszatérjenek.

Összetett a sakk, és az arra történő fogadás is, de talán pont emiatt annyira izgalmas terület. Ha beszélgetnél a bábuk tologatásáról, akkor irány a Sakk topik a fórumban!

Sakk hírek és előzetesek