Ismeretlen bajnokság esetén mire érdemes figyelni? Kik a nagy- és középcsapatok, kinek milyen céljai vannak, hol lehetnek gondok és mik a tendenciák az adott liga esetén? Rengeteg kérdés merül fel, mikor egy új bajnokságban próbálunk eligazodni, ebben igyekszünk segíteni egy cikksorozattal, melynek az első része az alapokkal kezdődik. 

Miért fontosak az alapok?

Mikor valaki specializálódni szeretne egy adott sportágra vagy bajnokságra, akkor az utánajárást igényel. A kijelölt terület nagyságától függ, mekkora munka áll előttünk. Nem fedeztem fel a Szent Grált, nem fog a munka lerövidülni, ugyanúgy hosszú hetekbe, hónapba vagy akár évekbe telik, mire már azt mondhatjuk; ismerjük az adott bajnokságot (sportágat), tudjuk a „ritmusát”.

Ruud Vormer Club Brugge
Ruud Vormer (Fotó: kivnl / Shutterstock.com)

Ebben a cikksorozatban az alapok lerakását mutatom meg, ugyanis közösen fogjuk megismerni a belga bajnokságot (Jupiler Pro League), hogy megfelelően felkészülhessünk az előttünk álló szezonra.

Az alapozás mindig fontos, hiszen minél nagyobb munkát ölünk bele az elején, annál masszívabb lesz a tudás, amire építkezhetünk. A bajnokságot több részen keresztül fogom bemutatni, mire érdemes figyelni, milyen weboldalakat használjunk, hogy még több információval rendelkezzünk az adott ligáról (remélhetőleg hasznosítani tudtuk belőle dolgokat más bajnokság kapcsán is). 

A belga bajnokság felépítése

Miért éppen Belgium? Hiába képvisel minőséget, még sincs annyira szem előtt, mint mondjuk a Top5 bajnokság, esetleg a portugál vagy holland első osztály küzdelmei. Mielőtt belevágnánk az adott ligába, érdemes megnézni, hogy milyen elven működik.

Vannak olyan bajnokságok ugyanis, ahol kétrészre oszlik a szezon: alapszakaszra és rájátszásra. A belga pontvadászat pont ilyen, ráadásul az idei szezonra változtattak az eddigi metóduson, ami a következő két idényre vonatkozik.

Megújult lebonyolítás: mindössze egy héttel a rajt előtt döntötték el, hogy a 16 helyett 18 csapatos lesz a bajnokság, ráadásul megváltozott a rájátszás menete is. Az elmúlt években az alapszakasz első hat helyén végzett csapat mérte össze erejét a bajnoki címért, most az első négy küzdhet meg a rájátszásban a bajnoki címért. Ez egy jóval kiélezetebb küzdelmet ígér az alapszakaszra, míg az alapszakaszban 5-8. hely között végzett csapatok küzdhetnek meg a fennmaradó egyetlen Európa Ligát érő pozícióért.

Az utolsó helyezett automatikusan kiesik, míg a 17. helyezett osztályozót játszik. A változás egyik fontos pillére, hogy a rájátszás eddig a csapatok többségére vonatkozott, voltak, akik arra tartalékoltak, most viszont 10 csapatnak befejeződik a szezon április közepén.

Nincs idő taktikázni, küzdeni kell, egyelőre nehéz megítélni, hogy ez a változás milyen hatással lesz a bajnokságra. Teljesen új naptárat kellett készíteni, három csapat most tudta meg, hogy indulhat jövőre a legjobbak között, kaotikus minden Belgiumban. 

Belgium sajátosságai fociban

Az országot megosztja a flamand-vallon ellentét, mely hatással van a labdarúgásra is. A flamand csapatok dominálják a bajnokságot, de azért akadnak olykor vallon sikerek is. A rangadók közül elsőként az Anderlecht - Club Brugge juthat eszünkbe - amit más néven flamand derbinek is neveznek -, hiszen ismert csapatok, azonban jóval nagyobb a feszültség egy vallon-flamand párharcban.

A vallon régió kiemelkedő csapata a Standard Liege, egy Anderlechttel vívott meccs már igazán "csonttörő" lehet. 

A vallon régióból érdemes kiemelni a Standard Liege - Charleroi mérkőzéseket, míg a további flamand derbiket már lehet keleti és nyugati (Zülte Waregem - Kortrijk) rangadókra bontani. Természetesen a Club Brugge - Gent sem maradhat ki a sorból, ahogyan a Limburg tartomány két csapatának küzdelme sem (Sint-Truiden - Genk). A városi csaták közül az antwerpeni (Antwerp - K Beerschot VA), brugge-i (Cercle Brugge - Club Brugge) jelenleg is aktuális, hiszen mind a négy csapat az első osztály tagja. 

Statisztika és edzők kapcsolata

A sportfogadók számára rendkívül fontos a statisztika egy adott ligáról, hiszen ezek alapján mondjuk meg "biztosra", hogy döntetlenes vagy épp overes-e az adott bajnokság. Eléggé merész gondolatmenet ez, hiszen évente változnak a klubok játékoskeretei, ahogyan az edzők is jönnek-mennek. A statisztika azonban adhat egy minimális támpontot, mire számíthatunk az adott ligából, de ezt is helyén kell kezelnünk, mikor fogadásra adjuk a fejünket. 

Jupiler League statisztikák
Jupiler League bajnoki szezonok adatainak alakulása 2017 és 2020 között (forrás: sportfogadas.org)

Ezek alapján kijelenthető, hogy a hazai csapatoknak kedvez a belga bajnokság, ahogyan az is megfigyelhető, hogy 50% felett van a 2,5 over, illetve majd minden harmadik mérkőzés minimum négy gól születik. A mindkét csapat gólt szerez fogadási típusnál bőven 50% feletti arány van, amiből kiderülhet, hogy a belga első osztályban dominál a támadófoci. Mi lesz a 2020/21-es szezonban? Ezekre az adatokra bátran támaszkodhatunk?

A helyzet az, hogy a belga bajnokságban mindössze 4 olyan edző van a 18 fős mezőnyből, akik a jelenlegi csapatukat irányították már 2019 előtt is (és csak egy, aki 2018 előtt is). Ezen a nyáron 8 új menedzser került a csapatokhoz, közülük 5-nek nincsen Jupiler Pro League múltja.
Egy trénernek ez lesz az első felnőtt csapata, de jó páran még 20 felnőtt bajnoki mérkőzést sem tudhatnak maguknak edzőként. A 18 csapatból csak 8-nak van olyan edzője, aki minimum 50 belga első osztályú bajnokin irányította már valamelyik csapatot.
Az edző kiemelten fontos, hiszen ő szabja meg a csapat játékát, tartja az edzéseket, utat mutat a játékosok számára. A fenti statisztikát tehát érdemes fenntartással kezelni, hiszen könnyedén lehet, hogy az új edzői garnítúra jóval defenzívebb focit követel meg a saját játékosaitól, mint az elődjeik. 

A következő részben az edzőkről esik szó részletesebben, csapataikról, tulajdonsokról, illetve ezek kapcsolatáról!