Honnan tudjuk-hogy-mennyire-jó-egy fogadási- tippmester-2022-07-18

Honnan tudjuk, hogy mennyire jó egy tippmester?

2023 márc 10. 10:39 Karola Szólj hozzá!

Kezdőknek matematika valószinűség tippadó fizetős tippadás

Egyes fogadók átugorják a válogatási folyamatot a fogadások terén, tippmesterek ötleteit használva fel. Sajnos könnyen összekeverhető, hogy egy tippadó pályafutása statisztikailag szignifikáns előrejelző képességet mutat-e, vagy csak szerencsésen alakult. Ez a cikk elmagyarázza, hogyan lehet megítélni egy tippmestert az úgynevezett túlélési torzítás elmélet segítségével.

Adott például egy tippszter, aki öt év alatt 100%-os eredményességgel, egyenletes valószínűséggel jósolta meg a teniszmeccseket - 50 000 dollár nyereséget termelve. Lenyűgöző, igaz? Annyira mégsem az, amikor kiderül, hogy a sztártippmester valójában egy majom

Tegyük fel, hogy lefuttatunk egy szimulációt, amelyben 10.000 tenisztippelő (vagy majom, ez tényleg nem számít) van, akik 50% eséllyel rendelkeznek arra, hogy vagy évi 10.000 dollárt keresnek, vagy évi 10.000 dollárt veszítenek. Ha bármelyik tippmester vesztes évet zár, kiesik.

A pénzért tippeket árusítók/majmok a két gomb egyikének megnyomásával teszik meg a jóslataikat. Ha a tesztet egy éven keresztül futtatnánk, akkor 5000 tippmesterünk 10 000 dollár nyereséggel, és ugyanennyi, 10 000 dollár veszteséggel és bukással számolhatna. A második évben 2500 tökéletes rekorddal rendelkező majom lenne, és ha az 5. évben folytatnánk ezt, akkor 313 majom lenne az eredeti kohorszból, akik statisztikailag puszta szerencse révén képesek lennének egymás után pontos előrejelzéseket tenni és 50 000 dollárt nyerni.

A túlélők és a tudósok összekeverése

Egy másik történelmi példát is említünk a túlélési torzítás jobb megértésére. Az I. világhábórúban a brit hadsereg bevezette az acél erősítésű sisakokat a katonák számára, ami hatására hirtelen megnőtt a fejsérülések száma. Első gondolatuk az volt, hogy a katonák túlságosan bíznak a sisak erejében és olyan helyzetekben is elődugják a fejüket, ahol korábban inkább takarásban maradtak. Ennek a statisztikának a hatására majdnem visszavonták a sisakokat, de egy hozzáértő statisztikus elmagyarázta a jelenséget: korábban nem volt fejsérülés, mert mindenki egyszerűen belehalt a súlyos sérülésbe és a halottak statisztikáiba kerültek a számok. Így viszont a túlélők száma nőtt meg, még ha kisebb sebesüléssel is, de megúsztak olyan találatot, amibe korábban belehaltak a katonák.

Ezt a jelenséget túlélési torzításnak nevezik, és óriási jelentősége van a tippmesterek valós világában, mivel a sikeres tippszter, aki jelenleg vezeti mondjuk a  tippmesteri ranglistáját, lehetne akár egy szerencsés  majom is, aki periódikusan megnyom egy gombot.

Melyek azok a fontos tényezők, amelyek befolyásolják ezt a folyamatot? Az eredeti minta mérete kritikus fontosságú. Ha ebben a folyamatban csak a győztesekre koncentrálsz, és figyelmen kívül hagyod a többi milliárd majmot, amelyek halandzsát produkálnak, akkor a véletlenszerűség becsaphat téged. Az egyszerű tény az, hogy ha elég nagy mintából indulunk ki, a résztvevők közül néhányan a puszta szerencsének köszönhetően végül tudósnak fognak tűnni.

A másik kritikus tényező az esemény valószínűsége. Példánkban egy tisztességes pénzfeldobást használtunk (50/50 esély - fej vagy írás), de a való világban a bukmékereknek előnyük van. A tesztünk magasabb margóval történő újrafuttatása kevesebb szerencsés nyertest eredményez: minél alacsonyabb a margó, annál könnyebb hosszú távú sikert elérni.

A túlélési torzítás okos illusztrációja

A túlélési torzításra rengeteg nagyszerű példa van, de a híres angol illuzionista, Derren Brown 2008-as A rendszer című műsorában egy különösen ügyes mutatványa remekül illusztrálta, hogy mennyire megtévesztő lehet.

A műsor alapja az az elképzelés volt, hogy ki lehet fejleszteni egy olyan rendszert, amely garantálja a lóversenyek győztesét - ezt az állítást a rendszeres fogadók már megszokhatták. A műsor Khadishát követte, akinek Brown névtelenül egymás után öt helyes lóverseny tippet küldött. Nem volt semmiféle trükk, a jóslatok tisztességesek és pontosak voltak, és a műsor a hatodik és egyben utolsó jóslatra összpontosító csúcspont felé haladt, ahol Khadisha a Brown 100%-os tippelési rekordja által megerősített önbizalmával 4000 dollárt fektetett be a saját pénzéből...
és veszített.

Természetesen nem volt rendszer: Khadisha egyszerűen a túlélési torzítás terméke volt.

Brown valójában 7776 emberrel vette fel a kapcsolatot és hat csoportra osztotta őket, minden csoportnak egy másik lovat adott egy hatlovas versenyből. Fontos információ, hogy a változók száma ugyanolyan fontos, mint a jóslatok száma arra való tekintettel, hogy milyen gyorsan csökken az eredeti minta mérete.

Minden egyes futam után az emberek 5/6-a veszített, és kiesett a rendszerből (mint a mi bukott majmaink), és a túlélők egyenlő arányban véletlenszerűen küldtek egy újabb válogatást. Történetesen Kadisha volt a végső túlélő, aki egymás után ötször nyert.

A sportfogadás alapvető tanulsága az, hogy bárkinek lehet szerencséje és minél valószínűtlenebb valami, annál nagyobb szerepe van a szerencsének. Ha a gépíró majom több milliárdos mintából előállítja Shakespeare összes művét, nem kell annyira komolyan venni. Ha azonban megismétli a bravúrt, érdemes figyelemmel követni.

Egy egyszerű képlet egy tippszter képességeinek értékelésére

Egyszerű módja létezik egy tippadó (személy vagy weboldal) valódi képességeinek értékelésére, ha a tippek teljes számának négyzetgyökét vesszük és ezt a számot hozzáadjuk az összes játék feléhez:

√ (Választások száma) + ½ (Összes játék).

Például, ha 400 tipped van, a négyzetgyök 20, ami a 400 feléhez hozzáadva összesen 220 elméleti nyereményt ad.

Ha a tippmester 20 tippel 200 felett van, akkor két standard eltéréssel az átlag felett van. Körülbelül 1:40 az esélye annak, hogy egy 50%-os hendikepes ezt megteszi. Tehát egy 400 szelekcióval rendelkező játékosnak 220-180, vagy 100 szelekcióval 60-40-re kellene állnia ahhoz, hogy ez ennyire ritka legyen.

Anélkül, hogy mesterstatisztikus lennél, gyorsan láthatod, hogy minél több válogatást tudsz megtekinteni, annál könnyebb egy játékost értékelni. Sok esetben biztonságosabb követni valakit, akinek alacsonyabb a nyerési százaléka, ha sokkal több játékkal rendelkezik. Vagy nem fizetni a tippekért.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz 500 RON-ig

  • Az első befizetésed a Betanónál akár 500 RON bónuszt is eredményezhet a sport és kaszinó részlegeken.

Betano útmutató
Betano regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek