Argentína fővárosának egyik helyi rangadója ez az összecsapás. Mindössze annyiban emelkedik ki Buenos Aires többi élvonalbeli rangadója közül, hogy mindkét egyesület régen alakult és annyira jelentős hagyományokkal rendelkezik, hogy mindkettőt Argentína történelmi focicsapatai között tartják számon.

Buenos Aires rangadója

Városi rangadónak tényleg nevezhető a két együttes találkozója, hiszen mindkét gárda fővárosbeli, ám egyenlő erők küzdelmének már aligha. Ugyan mindkét gárda többszörös argentin bajnok, ám míg az ötszörös győztes Huracan már viszonylag régen ünnepelhetett bajnoki aranyérmet, 1973-ban (előtte pedig négyszer az 1920-as években), addig a San Lorenzo egyike Argentína öt legjelentősebb focicsapatának (Boca Juniors, River Plate, Independiente, Racing Club és San Lorenzo de Almagro).

Emellett Argentína sokszoros bajnoka és egyik legeredményesebb együttese, valamint Dél-Amerika egyik legjobb focicsapata (Copa Libertadores, Copa Sudamericana és Copa Mercosur trófeái is vannak, 2014-ben pedig a Real Madridtól kapott ki a FIFA Klubvilágbajnokság döntőjében).

Ferenc pápa a San Lorenzo fő szurkolója 

Híres szurkolók tekintetében is előrébb jár ellenfelénél a San Lorenzo de Almagro, hiszen a csapat leghíresebb szurkolója nem más, mint Jorge Mario Bergoglio, azaz I. Ferenc pápa. A Szentatya Buenos Airesben született, így nem csoda, hogy szülővárosa egyik focicsapatának szurkol. Jézus Krisztus jelenlegi földi helytartója azon kevés pápa közé tartozik, akik nem titkolták a sport iránti szenvedélyüket, ráadásul I. Ferenc pápa még azok között is az élen van, akik megválasztásuk után nem sokkal nyilvánvalóvá tették, hogy melyik focicsapatnak szurkolnak.

Bejárta a világot az a fotó, amelyen I. Ferenc pápa büszkén mutatja meg mindenkinek kedvenc focicsapata, a San Lorenzo de Almagro címerét. Azonban nem csak ez a kép került fel a klub közösségi oldalaira (Twitter, Facebook), hanem egy másik fotó is, amelyiken Jorge Mario Bergoglio klubtagsági igazolványa látható.

Ferenc Pápa klubtagsági igazolványa San Lorenzo de Almagro

Ugyan ismertség tekintetében nem vetekedhetnek a Szentatyával, de Viggo Mortensen színész és a Nightwish zenekar egykori énekesnője, Tarja Turunen is a San Lorenzo híresebb szurkolói közé tartoznak.

A Huracan nem büszkélkedhet ennyire ismert szurkolókkal, s jobbára csak - Közép-Kelet-Európában kevésbé ismert - helyi jellegű sztárok tartoznak a nevesebb drukkerei közé (Felipe Barrozo, Jorge Altamira, Marcelo Dominguez, stb.).

Di Stefano is Atletico Huracan focista volt

Egykori focisták tekintetében már teljesen más a helyzet. Úgy is lehet fogalmazni, hogy kiegyenlített. Mielőtt világhírnévre tett szert, valamint Puskás Ferenc csapattársa lett a Real Madridban és minden idők egyik legnagyszerűbb focistájává vált, a Huracan focistája volt a Szőke Nyíl, azaz a legendás Alfredo Di Stefano.

Nem csak általa (is) lehet ismerős a focirajongók számára a Huracan, ugyanis két világbajnok labdarúgóval is büszkélkedhet a klub. Mindkét játékos 1978-ban nyert vb-címet: Osvaldo Ardiles és Rene Houseman. Kettejük közül kétségkívül Ardiles az ismertebb, aki az angol Tottenham egyik legendás játékosa. És hogy ne csak a régiekről legyen szó: Lucho Gonzalez és Javier Pastore is a Huracan tagjai voltak, mielőtt átjöttek Európába.

San Lorenzo ismert játékosai

A San Lorenzo de Almagro esetében, mivel Argentína egyik legismertebb és -eredményesebb focicsapatáról van szó, emellett pedig köztudott, hogy az egész világon magasan jegyzik az argentin focistákat, azzal lehet számolni, hogy a dél-amerikai ország híres focistáinak többsége játszott a csapatban.

Nagyon hosszú lenne a névsor, ezért csak néhányat említek meg: Rodolfo Fischer, Hector Scotta, Oscar Ruggeri, Guillermo Franco, Fabricio Coloccini, Gonzalo Rodriguez, Cristian Ledesma, Pablo Zabaleta, Ezequiel Lavezzi. Arról is érdemes megemlékezni, hogy a Real Madrid és Manchester City csapatainál is edzősködő Manuel Pellegrini a San Lorenzo trénereként is nyert bajnoki aranyérmet.

Mire érdemes fogadni a Huracan - San Lorenzo derbin?

Onnan érdemes kiindulni, hogy az egyik gárda több idényben is másodosztályú volt a közelmúltban (Huracan), a másik együttes pedig a kontinens egyik legjobb csapata (San Lorenzo de Almagro). Nem meglepő módon az egymás elleni összecsapások tekintetében - mint bármilyen egyéb másik összehasonlításban - a San Lorenzo áll jobban.

A San Lorenzo győzelme várható

Nyilván nem fizet túl jól, viszont viszonylag biztosnak tűnő tipp a San Lorenzo győzelme. Főleg az otthonában az. Olykor „eltévednek” a bukik, s ha ilyesmit lehet észlelni, amikor hazai pályán játszik a Huracan, érdemes arra fogadni, hogy szerez gólt az otthonában szereplő csapat.

Nyilván a Huracan győzelme fizet a legjobban, de erre fogadni tényleg csak úgy érdemes, ha jó formában van a csapat, miközben pedig botladozik a San Lorenzo, de nagy a valószínűsége annak, hogy a tipp sikerében még így is nagy szerepet játszik majd a szerencse.

Vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes fogadni vagy jobb megoldás megelégedni az alacsony szorzóval. Ez a városi rangadó is ilyen eset.