Nem tudod hogy mit jelent a Lacapi név? Érdekel, hogy egy Belgiumban élő kék-fehér vérű csoki katona miként fogad, ha blokkolva vannak a fogadóirodák oldalai? Nem tudod hogy születnek az MTK szurkolók? Ezekre most választ kaphatsz! Olvasásra fel!

[TiB] - Az egész interjút ezért a kérdésért akartam megcsinálni, mert Te vagy az egyetlen MTK szurkoló akit ismerek, és már kiskorom óta van egy kérdés, ami foglalkoztat. Sőt, édesapámat is, ő sem találkozott még élete során eggyel sem, szóval ezt a kérdést részben miatta is fel kell tennem, mert már nem bírjuk tovább a tudatlanságot. Hogyan, és egyáltalán minek lesz valaki MTK szurkoló?

[Lacapi] - Miért kellene mindenkinek Újpest drukkernek lenni? Meg van még valami Fradi tábor is, amit mindig emlegetnek, de nem tudom azok kik lehetnek... Ez még a Sándor akadémia indításakor jött egyébként. Az itthon tehetségesnek számító fiatalok rendre szép eredményeket értek és érnek el, és ez tetszett. Életem első élőben megtekintett MB1-es meccse is MTK meccs volt, a rendkívül jó nevű III. ker. BKV Előre TVE ellen. Az a meccs fertőzött meg. Egyébként mondjatok egy MB1-es csapatot, ahol nem játszik MTK nevelés! (És a csapat egyik prominensét is személyesen ismerem, innen az EP-ből. A helyes megfejtésekért nem jár semmi, de várom ki találja ki először!)

[TiB] - Figyelj már, mi ez a Lacapi név? Laci a szótő, és api toldalék, ami nem létezik.

[Lacapi] - A kedvenc unokatesóm kezdett Lacának hívni réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban... Aztán a barátaim is Lacának szólítanak, az asszony Api-nak, ebből jött az összevonás. Ennyire rém egyszerű.

[TiB] - Az MTK szurkolók nem bírják jól a tömeget, és te Brüsszelben élsz. Szoktál félni a tömegtől?

[Lacapi] - Brüsszel már elérte a kritikus tömeget, nincs olyan nap, hogy ne tüntetnének valaki/valami ellen, vagy mellett. Esetleg az utca egyik oldalán valami mellett, velük szemben pedig ellen. Nem pesti találmány ez se. Komolyra fordítva a szót, eddig Párizsban voltam legjobban bef@sva, ahol elvétettük az útirányt a metró felé, és keresztülmentünk az élet legsötétebb bugyrain ragyogó napsütésben. Aztán kiderült, hogy oda a helyi kommandósok is csak végszükség esetén merészkednek be.

[TiB] - Belgiumban már él az online szerencsejáték-szabályozása. Milyen így fogadni? Ki lehet bírni, vagy keresed a kiskapukat?

[Lacapi] - Eleinte kerestem, de minden nehézkesen töltött be, sok volt a kínlódás, így feladtam. Hiányzik a Bet365 élője, de van Unibet és Sportingbet, illetve újabban William Hill. A stoptáblás oldalakat akkor látogatom, ha hazamegyünk. Tényleg, van egy félbemaradt Bet365 bónuszom, nem akarja valaki kiforgatni? Ha nyerünk felezünk!

[TiB] - Minket akik itthon maradtunk, érdekelne hogy mi tud hiányozni egy külföldön élő honfitársnak a magyar honból? A családon, és barátokon kívül természetesen.

[Lacapi] - Hogy mi? Amikor a kertszomszéd felteszi a fényképet, hogy a kertemben a 3 cseresznyefa roskad a cserkó alatt, én meg 10€-t kell hogy adjak érte a boltban, ráadásul se íze, se bűze. Még jó hogy van egy nagyon rendes apósom, aki mindig intézz egy kis gyümölcsöt. Azaz inkább gyümölcslevet. Cseresznyét, körtét, szilvát, kösz PAPA!

[TiB] - Szerinted Knapp csak akkor foglalkozik az asszonnyal, ha tudja, hogy Knappnénak olyan a kedve, hogy mindenképp ad valamit neki? Teszem azt, ha rosszat tesz, akkor csak húsleves, ha jót tesz, akkor meg pörkölt nokedlivel.

[Lacapi] - Kinek a pap, kinek a papné, nekem speciel a Mikeildi... (feleség, a szerk.).

[TiB] - Szoktál élőben fogadni?

[Lacapi] - Élőben már nem nagyon fogadok, egyrészt a Bet36, másrészt időhiány miatt se.

[TiB] - Adott egy életszerű szituáció, kérlek fejezd be. Csacsa, Kagawa és rosco találkoznak egy Petőfi Emlékmúzeumban, ahol épp irodalmi felolvasó est zajlik. Felismerik egymást, és...

[Lacapi] - Itt mindenki választhat az alábbi három opcióból:

A: inkább keresnek egy népművelő szakkört (értsd: kocsmát) és ott folytatják kulturális tevékenységüket,

B: utóbbi kettő megpróbálja rávenni Csacsát, hogy valahogy töröljön Milan hozzászólásaiból legalább 21968-at, és bannolja ki az oldalról vmlinuzt egy hétre

C: ez egy teljesen életszerűtlen helyzet, hiszen Kagawa folyamatosan cikkeket ír, így nincs ideje felolvasó estekre járni, Csacsának minden szabadidejét leköti a család, rosco pedig még mindig annak a lehetőségét keresi, hogy a szeptemberi hónap fogadója címet hogyan óvhatná meg, és juttathatná Oak helyet Göncinek...

[TiB] - Nem kapunk tőled elképesztően titkos belsős infókat a belga fociról, és sztorikat se osztasz meg. Nem foglalkoztat a belga foci?

[Lacapi] - Hát a Woluwe White Star egy meccsét láttam (remélem a múlt heti kezdőt mindenki fújja, mint az Aranycsapat névsorát), meg ki akartam menni az újpestiek mecheleni vendégjátékára a nyáron (azt mondták jól tettem, hogy nem tettem). Itt most mindenki a válogatottal van elfoglalva, meg a braziliai VB esélyekkel. A multikban úgy viszik a válogatott mezeket, mint a cukrot sört. A válogatott játékosok nagy része azonban külföldön játszik, így a bajnokság nem olyan színvonalas, mint pl. a mi Mennyei Bajnokságunk.

[TiB] - Egy kongói, színes bőrű kisfiút találsz a szekrényedben, aki épp MTK mezt éget. Mit teszel?

[Lacapi] - Nagyon csodálkozom (az ilyen hülye kérdéseken... )

[TiB] - Blogot vezetsz a külföldi életedről. Mit tanácsolsz, menjünk utánad vagy maradjunk itthon? Mi a belgák véleménye rólunk?

[Lacapi] - Nem különbözik sokban a két ország, mielőtt kijöttünk, én is azt hittem, nyugatra tartok. Aztán megvilágosodtam. Itt is működik a bürokrácia, minden szemetes, egy kedves ismerős csak úgy jellemezte: "Mit vártál, Belgium a nyugat balkánja..." A két legnagyobb különbség, hogy itt már körbeér a körgyűrű a fővároson, valamint itt sincs kolbászból a kerítés, de azért több kolbász, mint nap. Magyarán itt nem bért, hanem fizetést adnak annak, aki dolgozik. (Jelenleg 1400 € a minimálbér, amiből 1000 környéke marad.) Ja, és a belgák véleménye. Itt hagyománya van már a "Szomszédparti"-nak. Itt kérdezte meg egy belga szomszéd, hogy ahonnan mi jöttünk, arra használnak-e már az emberek mobiltelefont meg internetet. Nem sokkal később az is kiderült, hogy ő egy héten egyszer akkor is megfürdik, ha nem lenne muszáj...

[TiB] - Van vicces történeted abból kifolyólag, hogy külföldön magyarul beszélsz? Mondok egy hasonlót, ami velem történt meg az itáliai Velencén a barátnőmmel. Egy ékszerüzlet kirakatát néztük a nagy tömegben, és mondtam barátnőmnek, hogy "Nézd az az óra 170 ezer forint, és mégis mekkora szar!". Majd a mellettem álló úriember odanyújtotta a kezét, felhúzta az ingujját, megmutatva ugyanazt az órát, és közölte, hogy "Szerintem annyira nem szar!". Szóval egy hasonlóért ölni tudna rosco, ne hagyd cserben!

[Lacapi] - Hogyne, a blogon is van több, de a legjobb a kisbolti bevásárláskor történt. Én még visszaléptem egy kóláért, és udvariasan előre akartam menni egy -"Desolé, Madame" kíséretében a sorban álló gyerekhez, mikor meghallottam a zsörtölődést, hogy "mintha más nem a sorban állna, másnak nem lenne sürgős". Visszafordultam, és mondtam a hölgynek, hogy: "Szép napot, úgy örülök mindig amikor magyar szót hallok..." Na azt a vörös fejet képzeld el.

[TiB] - Mekkora a sportfogadásból szerzett legnagyobb nyereményed? Esetleg emlékszel rá, hogy mire fogadtál?

[Lacapi] - Szerintem mindenki emlékszik a legnagyobb nyereményére, meg a legnagyobb buktájára is. Utóbbiból is volt, életem első tízezres nagyságrendű tippje egy U20 hoki VB döntőre került feladásra, a postáskisasszony még meg is kérdezte, biztos jó az összeg... Az addig veretlen Kanada már az első harmadban berámolt hármat, én meg örültem, mint majom a f@rkának, persze, 3-3 lett a rendes játékidő, én meg infarktus közeli állapotba kerültem. A pozitívabbak közül kettőt tudnék kiemelni: egyszer 4-5 éve szilveszter délután ültem otthon, néztem a tippeket itt az orgon, és valaki írta, hogy Amerikában ilyenkor sok a döntetlen az NHL-ben. A maradék tőkémet így feltettem hát a 10 vagy 11 meccs hármas kötésben mind X-ben, az 1500 forint környékéből 22 000 lett... A másik, a tényleg legnagyobb nem is sporteseményre ment, hanem politikára, az előző parlamenti választáskor én nem a közvélemény-kutatókra hallgattam, hanem a környezetemre, és a Jobbik 14 % fölött végez-re tettem, amivel másfélszereztem az életemben eddig feltett legnagyobb összeget.

[TiB] - Mire szeretsz leginkább fogadni, és miért?

[Lacapi] - Régebben csak foci, esetleg jégkorong, ma már inkább kézi- és röplabda.

[TiB] - Mit érzel legfőbb tapasztalatodnak sportfogadás területén, amit átadnál az utókornak, hogy azok degeszre keressék magukat. Például csak szólóban fogadjanak, hagyják a kombikat? Vagy csak holland másodosztályra fogadjanak, mert annál nincs is jobb?

[Lacapi] - Ne fogadj mindenre, ne akarj mindenben okos lenni, és ne tegyél mindent szó nélkül, amit valaki beír. És hallgass a megérzéseidre, még ha minden második jön be csak, akkor is. Én ezekkel többet nyerek, mint a tutikkal...

[TiB] - Három nevet tudnál említeni az oldalról, akiknek vakon teszed a tippjeit?

[Lacapi] - Szerintem ezeket nem kell magyarázni: Pisti1987, Titti7, Gönci... Izé, Patyi. Szerintem hozzájuk nem kell magyarázat, kár, hogy itt mostanában ritkán aktívak. Egyébként ha nem is tettem vakon, de Jaaas, profitles és sok, ma már kevésbé aktív tag tippjeit figyeltem.

[TiB] - Egy gyors vagy-vagy dömping. Sör vagy bor? Tengerpart vagy Balaton? Pizza vagy pörkölt? Dzsudzsák vagy Szalai? Dallas vagy Barátok közt? Iszik vagy vezet?

[Lacapi] - Sör, tengerpart, pörkölt, Dzsudzsák, BK. Ritkán iszom, és akkor is mértékkel. Olyankor lehet jót röhögni a részegeken...

[TiB] - Lipcsei Betta ruhája beakadt a mozgólépcsőbe, és már félig leszakadt szoknyája. Viszont közben mögötted Garami József leejti a telefonját, de nem tud lehajolni érte, mert beállt a dereka. Csak az egyiknek tud segíteni az idő szűkössége miatt, ki lesz az, és miért Betta?

[Lacapi] - Tévedés, Bettáról hagy jöjjön csak lefelé a szoknya...

[TiB] - Melyik a kedvenc és filmed és miért? Nekem például a Keresztapa, mert én is szeretem ízléstelenül lezselézni a hajam még az átlagos napokon is.

[Lacapi] - Tökéletes katona (szakmai ártalom..).

[TiB] - Oakland23 vajon elolvasta az interjút, vagy inkább banánt eszik és hajtja a majomlányokat?

[Lacapi] - Oakland mindent elolvas, két majomlány között is, mindig mindenhol ott van, megjegyez, észrevesz, hozzászól, de a női és ifjúsági foci tippjei verhetetlenek. Egyedül csak Gönci képes hozzá hasonló magasságokba emelkedni, de a propaganda ott is kisegíti a majmot!

Köszönöm a figyelmet!
(TiB)