A Sportfogadas.org-ot 9 éve két erdélyi srác alapította, ami azóta Magyarország legnagyobb sportfogadó közössége lett! A két alapító (Milan és vmlinuz) őszintén beszél a kezdetekről, barátságukról és arról, hogy Milan mikor viseli kedvenc rózsaszín pólóját, amin egy póni van! Itt az idő tehát, hogy jobban megismerkedjünk ennek a nagyszerű oldalnak a gazdáival! Olvasásra fel!

Rózsaszín PoniKevés hozzászólás, tippek nuku, egészen pontosan mit csinálsz Te az oldalon akkor, ha nem ezeket?

[vmlinuz] - Egészen pontosan: mindig mást. Felügyelem az oldal működését, karbantartásokat az oldalon, meg persze a fejlesztéseket. Tehát minden, ami a háttérben van. Mikor nem épp ezekkel foglalkozok, akkor újításokon ábrándozok, amiket felírok valahova, majd szépen elfelejtem megcsinálni. Később meg rátalálok pár ilyen ötletre, és azt mondom „ez hülyeség, még jó, hogy nem csináltam meg”.

Emlékszel rá, hogy mikor és hogyan jött az ötlet, hogy létrehozzátok a Sportfogadás.org-ot? Már akkor is a magyarok felé akartatok nyitni?

[vmlinuz] - Az ötlet, ha jól emlékszek egy péntek délután jött. A románoknál volt akkor több fórum is, melynek inkább Milan volt tagja, és olvasta mások stratégiáit, tippjeit, meg mindent amivel nyerni lehetne. Akkoriban még inkább offline fogadtunk, de hamar megtetszett az online verzió. Milan egyszer csak azt kérdezte: nehéz lenne egy ilyen fogadásokkal foglalkozó weboldalt készíteni? Két nap múlva megvolt egy alap felépítése a weboldalnak, meg az eredeti kinézet (aki 2005-2007 között regisztrált a fórumra még biztosan emlékszik). Magyarul könnyebb is volt írni, fejleszteni. Hiába élünk Romániában, a román nem anyanyelvünk. Mi egy magyar oldalt és fórumot szerettünk volna, mást, mint amilyenek akkor voltak.

SPF 2005

Sportfogadas.org, 2005-ben (Katt a képre, a nagyobb méretért!)

Számítottatok rá, hogy ekkora sikere lesz az oldalnak?

[vmlinuz] - Nem. Hobbi oldalnak indult, az irodákat is mi kerestük, kunyeráltuk a támogatást az első tippjátékhoz. Mondjuk ez akkoriban könnyebben ment, mint most. Nagyjából 2-3 év működés után láttuk, hogy tud ez még sokat fejlődni.

[Milan] - Kezdetkor fogalmunk sem volt arról, hogy hogyan is működnek a dolgok a szerencsejáték iparágban. Őszintén mi sem gondoltuk volna, hogy ide jutunk. A weboldal fejlődésével, mi is fejlődtünk. Valóban volt periódus amikor mi kerestük fel a fogadóirodákat, s próbáltunk saját fejlesztésű projektjeinkhez támogatást szerezni, manapság viszont megváltoztak a dolgok. Az az igazság, hogy egy jó ideje lekorlátoztuk azon fogadóirodák számát, amelyekkel együttműködünk, s mivel szeretnénk a lehető legmegbízhatóbb fogadóirodákat ajánlani,  így egy "új" fogadóiroda nehezebben kerül fel a listánkra. Sőt, olyan is van, aki "sikeresen" távozik listánkról (pl. Bwin).

Mi volt az a pillanat, amikor tudtátok, hogy van keresni valótok ezzel az oldallal? Arra gondolok, hogy például biztos volt olyan időszak, hogy a fogadóirodák nem foglalkoztak Veletek, de egy ponton a partnereikké váltatok.

[Milan] - Talán a fordulópontot egy 2009-es amszterdami konferencia jelentette, amikor is rájöttünk, hogy van keresnivalónk ebben az iparágban. Hogy miért? Mert nagyon jókat lehet szórakozni egy hasonló konferencián (pia, pia, pia, másnaposság, kávé, pia, pia, buli, csajok, pókerverseny stb.). Kell ennél több?
Nem mellesleg olyan nagyszerű emberekkel is van lehetőséged találkozni egy konferencián, mint pl. Doyle Brunson.

Mióta ismered Milant? Szoktatok vitázni az oldallal kapcsolatban?

[vmlinuz] - Milant óvodás korom óta ismerem, ami már elég rég volt. Vitázni nem szoktunk, mert nincs amin vitázni. Felvázoljuk mit szeretnénk, és gondolkozunk a megvalósításon, majd amit nem lehet, azt kihúzzuk, vagy alszunk rá egyet és másképp próbálkozunk.

ovoda
Mi a jövőbeni tervetek az oldallal? Konkrétan arra gondolok, hogy design-váltás várható-e, vagy valami nagyobb horderejű dolog?

[Milan] - Cél az mindig van, anélkül nincs siker. Néha (vagy inkább gyakran) elkövetjük azt a hibát, hogy túl sok célt tűzünk ki magunknak, s ennek kb. 10%-át teljesítjük. Jövőbeli tervek közt van a német portálunk "talpra állítása", ami pedig a Sportfogadas.org-ot illeti, továbbra is szeretnénk látogatóinknak, fórumtársainknak a lehető legjobb közösséget biztosítani. Nem a mennyiség számít, hanem a minőség. 

[vmlinuz] - Design váltás lehetséges valamikor, de ez már nem biztos, hogy óriási változás lesz. Inkább az oldal struktúráján lesz változás, hogy a megjelenítés jobb legyen mobil eszközökön is, de itt még várok egy kicsit a technológia elterjedésére, mert még nem tökéletes a reponsive megjelenítés minden böngészőben (bár lehet trükközni vele, én nem szeretem annyira az ilyesmit). Sok ötlet van még, meg valami új játékot is szeretnénk még kitalálni, de erre nincs határidő. Olyan is megtörténhet, hogy egy hirtelen ötlet alapján megszületik egy új játék, egyik hétről a másikra.

Van legemlékezetesebb pillanatod az oldallal kapcsolatban? Bizonyos mennyiségű látogató elérése például, vagy fórumtalálkozó, esetleg valami a csimavok kapcsán?

[vmlinuz] - Eh, csimavok nem emlékezetesek. Mindenhol vannak, ezt már megszoktam. Emlékezetes volt az első erdélyi fórumtalálkozó, meg az első magyarországi is, amikor Titti7-tel és Várdával megittunk pár sört egy pesti kocsmában. A látogatottsági rekordok is emlékezetesek, főleg mikor sikerül egy nagyot rácsapni a régi rekordokra. Ezeken kívül mindig emlékezetes egy új fejlesztés bevezetése, ilyenkor napokon keresztül percenként figyelem a dolgok alakulását, hibajelzéseket. Szeretem látni, ahogy használnak egy új játékot például, na meg ahogy próbálják kijátszani a korlátozásokat. Ilyenkor még a hibajelzéseket is szívesen olvasom, s azon gondolkozok, hogy ez teszteléskor miért nem jött elő? Rejtélyes dolgok ezek, van amikor órákon keresztül keresem a hiba okát.

Drunk

[Milan] - Talán a legszebb élmények a fórumtalálkozók során alakulnak ki. Igaz eddig nem volt sok alkalom találkozni, viszont az eddigiek felejthetetlenek. Az a tény, hogy valakivel évekig csak "online" tartod a kapcsolatot, majd személyesen megismerkedsz, felbecsülhetetlen. Őszintén azt kívánom, hogy minél gyakrabban találkozzunk, csak sajnos a mai rohanó világban ez nem mindig sikerül.
Sikerélményként könyvelünk el minden egyes pillanatot, amikor sportfogadó társaink győztes szelvénnyel/szelvényekkel rendelkeznek, vagy akár ha valakinek gyereke születik, megnősül stb.
Az, hogy az oldalnak hány látogatója van, az csak egy szám. Lehet millió napi egyedi látogatód is, ha nem sikerül meggyőznöd, hogy maradjanak, akkor semmit sem értél el. A mi célunk pedig az, hogy minél több felnőtt a közösségünkhöz tartozzon, alkossunk egy nagy családot.

Ha nem jön ez a weboldal, szerinted akkor is közösen dolgoznátok valamin vmlinuzzal?

[Milan] - Szerintem nem. Ő sikeres mobilapplikáció fejlesztő lenne, én meg eperszedő Spanyolországban (napjainkban közgazdászok fő mestersége). Maximum, találkozásaink alkalmából jó pár rekesz sör letolásán dolgoznánk közösen.

A pornórendezők néha kipróbálják a pornós lányokat, szóval adódik a kérdés, hogy szoktál sportfogadni azért néha?

[vmlinuz] - Igen, szoktam. VB, EB alatt hajlandó vagyok focira is fogadni. Azonkívül egy-két kosárlabda mérkőzésre szoktam tenni a román bajnokságban, meg van mikor megnézek valami élő teniszt és arra fogadok. Soha nem játszottam nagy téttel, így nagy nyereményem sem volt. Jobban örülök kis téttel megküldött 4-es szorzónak, mint egy nagyobb téttel megtett kis szorzónak, még akkor is, ha a nyeremény kisebb, főleg mikor az esélytelenebb csapattal tartok.

1999-ben amikor kiesett a Videoton, én kisgyerekként úgy sírtam, mint egy szamár. Ezek után a kérdés az, hogy táplálsz hasonló érzelmeket valamilyen sportág vagy csapat iránt?

[vmlinuz] - A focit soha nem tudtam annyira megszeretni, hogy valamilyen csapat nagy kedvencem legyen. Ettől eltekintve az AC Milant szeretem. A majdnem helyi, marosvásárhelyi Maros KK kosárlabda csapat a kedvencem, a hazai mérkőzéseik 90%-án ott vagyok.

Szomorú szurkoló

(Fotó: Wilson Araujo / Shutterstock.com)

[Milan] - Nos a válasz egyértelmű: IGEN! A 2005-ös isztambuli Ac Milan - Liverpool döntő életem egyik legnagyobb tragédiája. Mostanság viszont mintha nyugodtabban nézzem a Milan mérkőzéseit, de szív lélekkel szurkolók a Fradinak is, illetve a Maros KK mérkőzésein néha levegőt sem kapok, olyannyira nagy a feszültség. 

Évek óta tervezem a hatalom átvételét az oldalon, és már látom a rést a pajzson. Ha esetleg megtörténik a puccs, elvállalod majd az oldal karbantartását?

[vmlinuz] - Amint sikerült átvenni a hatalmat, fölöttem is átveszed.

Azt beszélik, hogy csacsán és Várdán nem fog az ital, tehát immunisak rá. Ezt megerősíted vagy megcáfolod?

[vmlinuz] - Ezt nem tudom sem megerősíteni, sem megcáfolni, mert együtt ittuk ki Ivóban a tartalékot. Színjózanok voltunk szerintem, de mások szerint nem.

Milan tényleg rózsaszín ruhákat hord és a kedvenc pólóján egy póni van?

[vmlinuz] - Csak péntek reggel.

Vagy-vagy cunami! Sör vagy kóla? Pizza vagy babgulyás? Tenger vagy Balaton? Bit vagy byte? Házi pálinka vagy csokis McFreeze? Szigo vagy TiB? Barca vagy Real? Di Caprio vagy De Niro? Vígjáték vagy Dráma?

[vmlinuz] - Sör, babgulyás (főleg ha én is ott vagyok, mikor készül), tenger, bit (csak mert 1 byte = 8 bit), házi pálesz, ma TiB, holnap Szigo, spanyoloktól csak a kaját szeretem, De Niro, vígjáték.

Ha valami csoda folytán megkapnád a Juventus csapatát, mihez kezdenél vele?

[Milan] - Átpasszolnám csacsa44 barátomnak, ő tudna mit kezdeni vele, s így legalább nem kellene előfizessen a csádi kábel-tv szolgáltatóhoz, hogy favoritjait nézhesse.

Befejezésül pedig jöjjön a legkényesebb kérdés. Annak idején amikor ketten voltatok, volt egy titkos harmadik admin. Vele mi történt?

[vmlinuz] - Lekódoltam. Örökre.

Köszönöm a figyelmet!

(TiB)