Aki orvosnak készül, hogyan látja a Dr House sorozatot? Még érdekesebb kérdés: aki ismeri az emberi test működését, az vajon mire fogad? Több mint 1500 hozzászólással aktív tagja a fórumnak peshark, akinek felhasználónevére is fény derül. Vágjunk bele!

Pontosítás: a cikkben szereplő kérdésekben többször orvosként van interjúalanyunk megszólítva, viszont leendő orvosról van szó.

Honnan jött a peshark név?

[peshark] - Kb. 13-14 éves koromban kezdtem el interneten sportfogadós oldalak, blogok, fórumok irányába érdeklődni, és a regisztrációhoz kellett egy azonosító ugye... Soha nem volt jellegzetes becenevem vagy bármi hasonló, így oldalra néztem a szobámban, és ott volt a komód tetején a bukósisakom, ami "Shark" márkájú volt. Na, mondom, ez így túl elcsépelt, meg most egy állatnevet ne adjak már magamnak, így gondoltam, ha eléteszem az akkori motorom (egy Peugeot Speedfight 2-es szörnyeteg volt) kezdőbetűit, kezdésnek jó lesz ez a felhasználónév. Aztán mivel egyre inkább bekerültem ezekbe a netes fogadókörökbe, és mindenhol a peshark nevet használtam, rajtam maradt. :)

Mindig is űrhajós akartál lenni, ugye?

[peshark] - Persze  :ok: Igazából nem volt ilyen kiskori vágyam, nekem bőven elég volt, hogy lementem biciklizni meg focizni az utcában-környéken lakókkal, aztán gimiben jött az, hogy orvos szeretnék lenni, és hát jelenleg az utolsó évemet taposom az orvosin, úgyhogy úgy tűnik, ez már így veszett. :D

Az ismerőseid és családod mennyire használja ki, hogy orvos vagy? Szombat esti diagnosztizálások vannak?

[peshark] - Nyilván az elején még azért túlsúlyban voltak az olyan kérdések, hogy mi szeretnél lenni, milyen irány stb., aztán így 5 év elvégzése után már jönnek a diagnosztikus kérdések is természetesen. :D De azért én úgy vagyok vele, hogy oké, azért már egész képben vagyok a betegségekkel, kezelésekkel stb., de ha úgy gondolom, hogy bármi olyan dolog van, amihez nem igazán értek még, mindig azt javasolom, hogy inkább keressék fel ezt meg ezt az orvost és kész. Nem szoktam isteneset játszani, ismerem a korlátaimat, és mindig úgy gondolom, hogy az a legjobb, ha egy szakemberhez megy az ember. Sokan kérdezték már, ha lesz gyerekem, elviszem majd gyerekorvoshoz (ha én nem az leszek..) vagy majd diagnosztizálom magam otthon? Ha nem gyerekorvos leszek, egyértelműen elviszem majd egy olyan dokihoz, akit azért ismerek, hogy jól csinálja a dolgát, csak az ő szakterülete ez, azért nem tudhat mindig mindent egy orvos sem, sőt... Ez olyan, mintha bemész egy iskolába, és megkérdezel egy bármilyen tanárt az atomok szerkezetéről. Oké, kicsit sarkított példa, nyilván az orvosnak mindenből tudnia kell valamennyit, azért is van ez a 6 éves képzés, azért is volt már mindenféle tárgyunk, de ha nem azzal foglalkozik az ember, akkor azért nem tudhat mindent és nem lehet mindent úgy átlátni szerintem.

Mióta sportfogadsz? Emlékszel a kezdetekre, esetleg az első szelvényedre?

[peshark] - Ugyanúgy a 13-14 éves korom közötti időszakra tenném ezt, emlékszem az elején egy barátom anyukája adta fel a szelvényeket, minden szombaton reggel ment a nagy bevásárlást elintézni, úgyhogy hétvégére kellett összegyúrni egy olyan szelvényt ami mindent visz. :) Nyilván az elején még aprópénzes 200-500 Ft-os szelvények voltak, amit félre tudtam tenni a tankolásra kapott kis zsebpénzből. ;D Az első szelvényre ha nem is, de az első komolyabb nyereményemre igen, egy szülinapi hétvégén kaptam egy kis pénzt, aztán ráraktam 2000 Ft-ot egy 6 meccses kombira, 21-es összodds és az ezzel járó tisztán +40 ezer Ft-os nyereményre emlékszem, vasárnap este egy francia meccs volt az utolsó 21:00-tól, másnap meg 6:30-tól gimis osztálybajnokságra mentünk a szelvényfeladó néni fiával, aztán mikor befordultam az utcába ahol már a sarkon állt, elővettem a táskából a szurkolói dudát amivel a megyei meccsekre jártunk és elkezdtem fújni. ;D

Milyen sportágakra tippelsz, és miért pont azokra?

[peshark] - Főként a foci-tenisz (snooker-darts) vonalon mozgok, illetve statisztikai alapokon játszottam kézilabdát egy ideig, egész jövedelmező volt, csak sajnos nem volt rá annyi időm, amennyit az igényelt volna. Egyébként a foci visszaszorulóban van nálam (ahogy most kb. az egész sportfogadás), sajnos ahogy előtérbe került ez az eredmény orientált és szép játékot háttérbe szorító foci, sokszor a kedvem is elmegy egy-egy meccstől, pl. az előző (17/18-as) szezonban imádtam a BL-re fogadni az egyenes kieséses szakaszban, rendre jöttek a tippjeim, szerintem kiszámíthatóbbak voltak a meccsek, az idei kieséses szezon meg tele volt számomra értelmetlen eredménnyel.. Teniszben általában a szorosabbnak ígérkező meccseken szoktam over irányába fogadni, esetleg 3 szett kimenetelekre (kivéve nyilván GS-ek), de úgy gondolom, az egyéni sportok nagyon veszélyesek. Egy csapatsportban még ha 1-2 játékosnak nem is megy, a többiek felhúzhatják őket, visszalendülhetnek formába. Egy egyéni meccsen akár tenisz vagy darts esetében ha pl. az elején kicsit bealszik egy játékos, akkor nagyon megnehezíti a saját dolgát, és gyakorlatilag csak saját magára számíthat a helyes irányba való visszatérésben... Snookert említettem még, imádom a sportágat, de fogadásilag elég kiszámíthatatlan, illetve mivel ezt (és a dartsot) nézem a legtöbbet, ezekre csak úgy módjával néha-néha a játék kedvéért fogadok, nem szeretek úgy meccset nézni, hogy annak szurkoljak, hogy az ellenfél ne dobjon be egy nagy kiszállót vagy ne lökjön egy szép breaket. :D

Vannak saját alapszabályaid a fogadás terén?

[peshark] - Egyértelmű, ezek nélkül nem lehet komolyabban játszani. A legfontosabb szabályom a megérzések alapján való fogadás. Sokszor azért fogad az ember, mert már "4 napja nem raktam semmit" vagy mert a társaság többi része fogad valamire és akkor játszani kell. Igazából az elmúlt egy hónapban 2x fogadtam papíron. Főként papíron játszok, mert online nem érzem a pénz súlyát, és el tudok kattanni. Hiába állítom fel a szabályaimat, írom le és tartom a pénztárcámban, leülök a gép elé: Jéé, van egy kis bónusz unibeten, na fogadjunk valamire és akkor berakom az 1,10-es darts csapat vb-n az észak-íreket és közük nincs a meccshez... :D Hiába van leírva a papíromon, hogy darts-ra max poén szelvényen és, hogy 1,50 alatt (!!) nem játszunk, nem tudom megállni. Ezzel nagyrészt el is mondtam a szabályaimat, de a fő vonal: 1. megérzés, 2. 1-2 meccs max, 3. 1,50< odds. És a legfontosabbat majdnem kihagytam. Ne féljünk az oddsoktól. Sokszor, sokan azért nem raknak meg egy kitűnő tippet, mert 2,40-et adnak rá. Az oddsot én csak azért nézem meg, hogy érdemes-e tovább bogarásznom, megvan-e az említett 1,5-ös határ. Nyilván valamiért megvan az oka, hogy nagyobb oddsot adnak egy-egy tutinak tűnő tippre, az irodák sem hülyék, de egyáltalán nem tud elrémiszteni egy 5-ös odds sem, ha azt úgy gondolom, hogy megéri megrakni.
Hú nagyon sokat tudnék erről a témáról írni amúgy, maradva az oddsoknál megemlítenék még egy szerintem fontos dolgot. Soha nem értem, amikor valaki berak egy 1,15-ös PSG vendég győzelmet, hogy kicsit megdobja az oddsot. Egyszerűen szerintem az ilyen meccsekben nincsen érték. Sokkal többet lehet az ilyenekkel bukni, mint nyerni hosszútávon.

Hogyan tekintesz a sportfogadásra: hobbi vagy hosszútávon pénzkereseti lehetőség?

[peshark] - Ha okosan csinálja az ember, lehet belőle valamennyi profitot kiszedni, én nem ebből szeretnék megélni ez egyértelmű, ahhoz nincs elég türelmem és kitartásom, de azért egy kis kiegészítésnek bőven el tudom képzelni, ha betartom az általam már leírt szabályokat.. :)

Ha most adhatnál tanácsokat a kezdő pesharknak, mik lennének azok?

[peshark] - Igazából összefoglaltam már fentebb, nyilván a hibáiból tanul az ember, a kis oddsokat a saját bőrömön tanultam meg, hiába olvastam sok helyen, hogy nem éri meg, majd ha belebukód a heti kolis keretet és utána nézel körbe magadon, akkor megérted.. ;D Leginkább a kis oddsokra való fogadás hanyagolását tanácsolnám magamnak és mindenkinek aki szeretne kicsit kevesebbet idegeskedni és valamivel jobban menedzselni a pénzét. Illetve olyan kisebb kudarcokat tudnék még kiküszöbölni, mint a kupa meccsekre való fogadás, a GS-ek előtti felvezető tenisztornákon az esélyesekre való fogadás, illetve a csoportkörös lebonyolítású tornákon az első -ismerkedés jegyében zajló- fordulós meccsek kerülése, valamint a már motiválatlan "de úgyis nyerni fog, mert azért csak jobb csapat" csapatokra való fogadás.

Mennyire kamu a Dr. House sorozat? Szereted egyáltalán az ilyen jellegű sorozatokat?

[peshark] - Nem voltam nagy House rajongó sosem, természetesen valós betegségekről van benne szó, sokszor teljesen helyes kezelésekkel is, de nagyrészt inkább elnagyolt bedobott diagnózisok vannak, 0 alátámasztással, vagy kizárnak egyes betegségeket, mert mondjuk egy fő tünet nincs meg.. :) Az orvoslásban nincs fekete és fehér, a tankönyvi (és a House-ban is gyakran alkalmazott) esetek ritkák, általában nem klappol minden, nincs meg az összes tünet stb. A Good Doctor-t (Dr. Murphy) néztem egy darabig, bár ott is a történet lényege ugye, hogy van egy olyan orvos aki majdnem mindenre rájön végül, na meg Melendez, akinek mindegy, hogy szívet, lábat vagy éppen belet kell operálni, már veszi is a sapkát, nem tartom azt sem túl realisztikusnak. Meg úgy összességében is, a napjaim nagy részét az egyetem - gyakorlatok teszik ki, nem feltétlen vágyom arra, hogy az esti kikapcsolódás közben is műtőkben legyek.. :D

Te mint orvos, mit szólsz ahhoz, hogy Michael Phelps 39 világrekordot állított fel. Ilyen magasságokba el lehet jutni természetes úton?

[peshark] - Még egy évem azért van az egyetemből, de köszönöm a megelőlegezett bizalmat... :)  "Tisztán" kizártnak tartom, hogy valaki idáig eljusson, szerintem az élsportban mindenki használ valamilyen teljesítmény növelőt, valakit elkapnak vele, valakit meg nem. Nyilván emellé rengeteg edzés, munka szükséges, pont ezért senkitől nem sajnálom az ilyen rekordokat, ha az adott körülmények között ő tudott a legjobb lenni, akkor megérdemli és kész. Nyilván az ilyen Semenya meg hasonló esetek nekem sem tetszenek, de ez az élsport velejárója.