Törökország két jelentős fociklubja mérkőzik meg egymással. A Besiktas negyed Isztambul európai oldalán található, közvetlenül a Boszporusz partján. A vendég  Fenerbahce székhelye a város ázsiai oldalán van és Törökország Isztambul tartományának sportegyesülete, valamint a világ egyik legértékesebb focicsapata.

Régebben a középosztály (Besiktas) és a munkásosztály (Fenerbahce) rivalizálásáról is szóltak a mérkőzések, de manapság ez már semmit sem jelent és csak a hagyományok miatt érdemes megemlíteni.

Miről híres a Besiktas?

Ha a Fenerbahce esetében érdekes volt jelezni, hogy a világ egyik legértékesebb focicsapatát tisztelhetjük benne (2008-ban a piaci kapitalizáció tekintetében a Real Madrid és a Manchester United előtt lett a világ legértékesebb együttese), a Besiktas nem csak fanatikus szurkolótáboráról híres, hanem amiatt is, hogy neves emberek is szorítanak-szorítottak a sikeréért: Kemal Atatürk, a Török Köztársaság alapítója Besiktas-szurkoló volt, de Abdullah Gül és Ahmet Necdet Sezer egykori köztársasági elnökök is drukkerek voltak, valamint Pervez Musarraf pakisztáni elnök is a fekete-fehéreknek szurkol.

Bajnokcsapat a Fenerbahce és a Besiktas is

Mindkét együttes tagja a török foci élvonalbeli triumvirátusának. A harmadik tag nem meglepő módon a rekordbajnok Galatasaray (20), de természetesen ezen a téren sincs ok a panaszra, ugyanis - jelen sorok írásakor, 2016-ban - a Fenerbahce 19-szeres, míg a Besiktas 13-szoros török bajnok. E három isztambuli egyesületen kívül mindössze két csapat van még, amelyik Süper Lig-győzelemmel büszkélkedhet: a Trabzonspor és a Bursaspor.

A Besiktas stadionja

Nem osztoznak a stadionokon a csapatok. A Fekete Sasok (Besiktas) jelenleg, 2016-ban, átmeneti helyen vannak az Atatürk Olimpiai Stadionban (ez a hely bizonyára emlékezetes a Liverpool FC és az AC Milan szurkolói számára, hiszen itt zajlott 2005-ben a mára legendássá vált BL-döntő, amikor a Liverpool már 3-0-ás vesztésre állt, de végül egyenlíteni tudott, majd pedig megnyerte a Bajnokok Ligáját), de már nem sokáig, mert ugyan átépítés alatt van az Inönü stadion, de nemsokára megnyitja kapuit a helyén épülő Vodafone Aréna.

A Besiktas stadionja
Besiktas focicsapat stadionja (Fotó: Resul Muslu / Shutterstock.com)

A Fenerbahce stadionja

A Sárga Kanárik (Fenerbahce) még jobb helyzetben vannak, hiszen náluk mindössze néhány évvel ezelőtt újult meg a Sükrü Saracoglu stadion, s az aréna már be is vonult a focitörténelembe, hiszen ez volt az UEFA Kupa utolsó döntőjének helyszíne. Ráadásul az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) infrastruktúra szabályai szerint a legjobb - azaz 4-es - kategóriába tartozik. Vagyis minden fontos biztonsági és kényelmi szempontnak megfelel.

A Fenerbahce stadionja
Fenerbahce focicsapat stadionja (Fotó: Cagri Kilicci / Shutterstock.com)

Mire fogadjunk a Besiktas - Fenerbahce rangadókon?

A két klub egymás közötti párharcában ugyan a Fenerbahce vezet, ám mindenképpen érdemes tudni, hogy minimális a különbség. Persze még így is általában a Fener szokott esélyesebb lenni a bukiknál. Ezt tudván kifizetődő lehet tisztában lenni a két együttes pillanatnyi formájával, hiszen adott esetben nagyon jó szorzót lehet „megcsípni” a Besiktas győzelmére.

Szabálytalanságokra és büntetőlapokra is fogadhatunk

Ami viszont biztosabbnak tűnik és az esetek nagyon nagy többségében be is válik, az a szabálytalanságokra és/vagy a büntetőlapokra való fogadás. A törökök (szurkolók, focisták, stb.) már alapból is heves vérmérsékletűek, s erre jön rá az a tény, hogy a Besiktas-Fenerbahce összecsapás nem csak városi rangadó, hanem Törökország egyik legnagyobb derbije is.

Egy ilyen mérkőzésen játékos és szurkoló egyaránt felfokozott állapotban van, s nagyon gyakran megesik, hogy nemcsak a nézőtéren és a pályán, hanem a stadionon kívül is elszabadulnak az indulatok. Azaz törnek az ülések, verekednek a drukkerek, utcai zavargások vannak, satöbbi, ilyesmik.

Aki látott már olyan focis összeállítást a tévében, ahol kerítést rángató és majdnem tajtékozva üvöltöző focidrukker az egyik vágókép, annak valószínűleg már van némi képe arról, hogy többek között mi zajlik az isztambuli derbin.