Gyakran találkozunk olyan oddsokkal, mikor az esélyes szorzója egyáltalán nem éri meg a rá való fogadást. A bukik elmérték? Esetleg a sportfogadók túlságosan hisznek egy ál-esélyesben és lenyomták a szorzóját? Mutatok egy stratégiát, amellyel az ezekben a meccsekben való potenciált tudjuk kiaknázni és mélyebben megértjük a lay the favourite stratégiát.

A fogadási stratégia kiindulópontja

Alapvetően egy olyan stratégiát akartam alkotni, ahol minél több kimenet jó lehet számomra (magas nyerési ráta/winning rate), illetve a lehetséges profit és veszteség legyen összhangban. Tehát, ha egy kimenetellel egy egységet nyerek, akkor egy másikkal egy-két egységgel többet ne veszítsek el. Ezt a szabályt igazából a lay the draw stratégia miatt hoztam meg, mivel ott akár a nyeremény és a veszteség között 10-15x különbség is lehet, így ezzel teljesen alkalmatlanná teszi a folyamat játszását hosszabb távon. Tehát a kritériumaim megvoltak, már csak a kellő lépéseket kellett hozzá kiválasztanom.

A mérkőzés kiválasztása, amely nyertes fogadást eredményezhet

Az utóbbi időben elég sok stratégia megjátszását néztem a világhálón és ennek a lépésnek a fontosságát nem igazán szeretik az emberek kihangsúlyozni: pedig ezen áll vagy bukik a profitod hosszú távon. Senki sem állítja azt, hogy napi szinten lesz olyan meccs, ahol ezt meg fogod tudni játszani. Idődtől függően lehet ez akár heti egy, vagy havi egy meccs.

Fizess be 8000 Ft-ot s játssz 16000 Ft-tal!

A Betfair iroda új játékosait egy 100%-os bónusszal várja. Fizess be 8000 Ft-ot a Betfairhez és máris 16000 Ft-tal kezdheted a játékot.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A lényeg sokkal inkább az, hogy bízz a kiválasztott mérkőzésben 100%-ig és az eredmény változása előtt tudd már, hogy mi lesz a következő lépésed, ha bármelyik csapat gólt szerez. Mint említettem fentebb, itt olyan meccseket keresünk, amelyeknél alacsony az esélyes csapat szorzója.

A lélektani határt itt 1,65-nél húztam meg, tehát olyan meccseket nem választottam ki, ahol ezen vonal fölött volt az első lay fogadáskor az esélyes szorzója. Különösebb oka nincs az 1,65-os választásomnak, egyszerűen azt akartam, hogy az idő nekem dolgozzon és a folyamatos emelkedése a szorzónak minél nagyobb profitot generáljon nekem, így egy esetleges hosszan tartó 0-0 is szép bevételt termeljen.

A 0-0 mellett egyébként a 0-1 (tehát, amikor az esélytelen szerzi meg a vezetést) a legkellemesebb eredményalakulás, mivel ezen esetekben egyből vehetjük is ki a szép profitunkat.

Élő fogadás által növelhetjük a profitunkat

Az 1,60-as Betfair odds természetesen olyan csapatokat takar, amelyek mellett rengeteg érvet tudunk felsorolni a meccsek előtt és azt nem várhatjuk el magunktól sem, hogy ők sosem fogják megszerezni a vezetést. A koncepcióm szerint, viszont ebből a rossz eredményalakulásból próbáltam egy pozitív kimenetelt csinálni.

Mikor az esélyes belövi a vezető gólt, akkor az ő szorzója leesik, míg a döntetlen és a vendégcsapat oddsa óriásit ugrik. Mivel én továbbra is bízok az esélytelenben, ezért két további egység téttel élőben megfogadtam a döntetlent (a teljes liability/tehet így már három egység lesz az esélyes oldalán) és bízok a pozitív fordulatban. Egyébként az 1-0-s végeredmény elég ritka, és ez több esetben olyan eredmény, hogy menet közben profittá is változhat.

Gondoljuk csak el: az esélyes támadott a meccs kezdetétől és meg is szerzi a vezető gólt (itt fogadunk a döntetlenre), azonban utána inkább visszahúzódik és kivárásra játszik, így viszont az esélytelen helyzeteket alakíthat ki. Fontos, hogy egy foci meccsen nemcsak a gólok, hanem a játék képe is befolyásolja az oddsokat, és ezt mindenképpen bele kell számolnunk az előzetes kiválasztásba.

Vezet tehát az esélyes csapat 1-0-ra, ahonnan további gólok esetében vagy a kánaánba jutunk (1-1), vagy temetni fogjuk a három egységünket (2-0). Az első eset azt jelöli, mikor egyenlít az esélytelen és átfordulunk egy hatalmas profitba (10 egység plusz is elképzelhető), ami csak attól függ, hogy mikor születik meg ez a gól (minél később, annál jobb).

A 2-0 az a részeredmény, amit az elejétől fogva el kell kerülnünk. A lay the favourite helyett akár az is lehetne a stratégia neve, hogy csak 2-0 ne legyen! Ha az esélyes eléri a kétgólos vezetést, akkor megközelítőleg 95%-ban bukni fogjuk a három egységes tétünket. A maradék 5% a 2-2-es részeredmény, ami hasonló hatásokkal jár, mint az 1-1 (profit).

Egy vagy kétlépcsős stratégia a nyerő?

Stratégia tesztelése közben nem szoktam változtatni a metóduson, ezt elegendő csak utólag visszanézni. Ezt mindig megteszem és próbálok még 1-2%-ot kinyerni a lejátszott meccsekből, ezzel fejlesztve a stratégiát.

Most is így tettem és legnagyobb csodálatomra, azzal sikerült ezt elérnem, hogy a második fogadást (1-0-nál a két egységgel való támogatását a döntetlennek) teljes egészében mellőztem. Ezzel az (egységben mért) profitomat csökkentettem, viszont a liability (maximális veszteség) aránya erőteljesebben csökkent, így a százalékos profitom nőtt.

Tulajdonképpen egy konszolidációt hajtottam végre, aminek köszönhetően a saját időmből is tudok spórolni (csak egy mérkőzés előtti fogadás kell), illetve növeltem az egy meccsre jutó profit arányomat. Tegyük hozzá azonban, hogy 50 meccs alatt olyan minimális különbség jött ki, hogy nem ezen áll vagy bukik a dolog. Nem lehet eldönteni, hogy ez alapján melyik a jó és melyik a rossz metódus. Könnyen el tudom képzelni azt, hogy 150-200 meccs körül ez az 1% különbség a másik oldalra fordul. Ami viszont ennél fontosabb, hogy óriási különbségek nem lesznek több száz lejátszott meccs után sem az arányokban.

Tehát, azt nem tudom elképzelni, hogy míg a kétlépcsős stratégia (mérkőzés előtti + élő fogadás) elvisz például -3%-t, addig az egylépcsős +5-8% profitot hoz. Ez annak köszönhető, hogy a szelektálásnak ugyanolyannak kell lennie és bizony a hosszú távú profitod ezen áll vagy bukik.

betfair
Fizess be 8000 Ft-ot s játssz 16000 Ft-tal! Útmutató Fogadás Útmutató
Fizess be 8000 Ft-ot s játssz 16000 Ft-tal!

Jó tudni
A kétlépcsős stratégia egyáltalán nem egyszerű, így ha felmerült benned kérdés, akkor nyugodtan tedd fel (cikk alatt, fórumon, vagy Youtube csatornánkon a videó alján) és megpróbálok rá válaszolni. Ha stratégia javító szándékkal írsz, azt is szívesen veszem.