Fogadási tipusok befektetés long-term fogadás outright

Long term fogadások, azaz hosszútávú lehetőségek

2024 jan 14. 13:46 Szólj hozzá!
Long term, hosszútáv

Manapság mindenre tippelhetünk, akár versenysorozatok győzteseire és veszteseire, az idény elején vagy akár közben is. A hosszútávú fogadási kínálat megnevezése irodánként eltérhet, abban nincs különbség, hogy a végső állásra tippelünk.

Szinte minden sportágban vannak long term lehetőségek, ráadásul többféle módon jósolhatjuk meg az adott szezon végkimenetelét, akár egyéni teljesítményekre is tippelhetünk. A hosszútávú fogadásoknak vannak előnyei és hátrányai, amik alapján kezelhetjük őket akár befektetésként is!

Mit jelent a long term fogadás?

Alapvetően a következő néhány napra tippelünk, egy héten belül sorra kerülő mérkőzésekre, tehát viszonylag rövid időn belül eldől a szelvényeken elhelyezett fogadások sorsa. Ez lehet egy mérkőzés eredménye, a gólok száma, az under és over fogadási lehetőségek egyike, illetve sok más opció, melyet az irodák széles kínálatában megtalálhatunk. Ezeket nem szokás short termnek hívni, de angolra fordítva lényegében ez történik, rövid időtáv alatt eldől a tippjeink kimenetele nyertes vagy épp vesztes irányban.

Ennek ellentétes párja a long term, magyarul hosszútávú fogadás, aminél nem az aktuális napon, vagy közeljövőben zárul le a fogadási esemény, hanem hetek, hónapok múlva tudjuk meg az eredményt. Mivel hosszabb időszakot ölel fel, ezért a standard fogadási lehetőségeket el is felejthetjük ebben az esetben.

Nagy általánosságban a long term tippelésnél valamilyen versenysorozat, bajnokság vagy kupa végső győzteseire teszünk fel pénzt. Például a spanyol bajnokság kezdetén, tippelünk rá, hogy a Barcelona végez a tabella élén.

Az online fogadóirodáknak köszönhetően a hosszútávú lehetőségek is egyre népszerűbbek, ezért a klasszikusnak mondható bajnoki címre vonatkozó kérdéskörön túllépve, bővült az elérhető kínálat. Manapság már a long term területén egészen specifikus dolgokat is megtalálhatunk, például hogy egyetlen csapat az adott idényben hány gólt szerez, vagy hogy az adott játékos mennyi gólig jut el. Ezek azért nem általánosak, leginkább kiemelt jelentőségű események, csapatok és játékosok esetében érhetőek el.

Végső győztes, végső fogadások, outright fogadások

A hosszútávú fogadási kínálatnak nincs közös megnevezése az irodáknál, mint például a labdarúgás esetében. Sehol nem írják focinak, futballnak, bogyókergetésnek, mindenhol labdarúgás a sportág neve. A long term viszont egyedi fordítások áldozata lett, outright és végső győztes szavakon keresztül különböző módokon elnevezve. Ráadásul folyamatosan változnak a weboldalak felületei, ezért az írás pillanatában tapasztalható helyzetről olvashatsz ebben a cikkben, a nagyobb irodák esetében.

Magyar fronton kezdjük a long term menüpont sokszínű világának feltérképezését. Az ajánlott fogadóirodák nyomában loholó Tippmixpro felületén az Outright szót használják, de a menüre húzva az egeret rögtön felugrik kis ablakban egy rövid magyarázat, hosszútávú fogadás szavakkal. Saját szótárukban már úgy fogalmaznak az Outright szó kapcsán, hogy egy hosszabb, összetettebb sorozat, bajnokság, verseny végső győztesére lehet fogadni, a fogadásra felajánlott listából.

Úgy döntöttek a bet365-nél, hogy a Végső győztes kifejezést fogják használni. Minden egyes sportágon belül így találhatjuk meg a hosszútávú fogadási kínálatot náluk. Természetesen máshogy írják az Unibetnél, ahol a menüpontok között a Végső fogadások elnevezés takarja a long termet. Csak hogy tovább kavarodjunk, a Betfairnél az outright szót használják, de a menü, ami alatt megtalálhatod, az a Specials vagy Competitions lesz.

Hosszútávú fogadások labdarúgásban

A labdarúgáshoz kapcsolódva lett népszerű a long term, a sportfogadók szerették már az idény elején megtippelni, melyik csapat lesz a bajnok. Mindezt szelvények nélkül is megtesszük, egy átlagos haveri beszélgetés során. Elmondjuk szerintünk ki lesz a tabella élén a szezon végén, ami sokaknál a kedvenc klub, de olyan is akad, aki nagy meglepetéseket próbál jósolni. A favoritok nem fizetnek annyira jól, értékfogadást, más néven value betet ezért nehéz kötni rájuk.

Ezen a területen is sokkal jobban fizetnek az esélytelenek, akikre senki nem gondol előzetesen, hogy képesek lennének bajnoki címet elérni. 2015-ben a Premier League bajnoka lett a Leicester City, melyre előzetesen kevesen gondolhattak. Akkor a szezon elején több ezres oddsokon kínálták a Rókák sikerét, amire persze néhányan ugyan fogadtak, de a szorzók nagysága is jelezte, egy igazi long term underdog a Leicester City. Ritkán történik hasonló, kellett hozzá pénzügyi háttér, ügyes taktika és megfelelő mezőny.

Sokkal inkább közelít az átlagoshoz, hogy valamelyik nagy csapat húzza be a pontvadászatot, alacsony szorzón a hosszútávú kínálatból. Példát hozhatunk a spanyol bajnokságból, ahol a Valencia 2004-ben még bajnok tudott lenni, azóta viszont csakis a Barcelona, Real Madrid és Atletico Madrid tudta megnyerni a LaLigát. Valamivel érdekesebb a Premier League ilyen szempontból, ahol 3-4 klub felváltva ülhet fel a trónra.

Forma-1, tenisz és kosárlabda long term fogadások

Ha úgy vesszük, a Forma-1 fogadási lehetőségek önmagukban hosszútávúak, hiszen egy hétvége előtt döntünk a nagydíj nyerteséről. Pedig ekkor még hátra vannak szabadedzések és az időmérő, mely a rajtsorrendet eldönti, és a futamok is hosszúak. A klasszikus értelemben vett long term a világbajnoki címekre vonatkozik, beleértve az egyéni és konstruktőri pontvadászatot. Továbbá megjelentek egymás elleni teljesítmények is, aminél arról dönthetünk, hogy a két pilóta közül melyik fog több pontot gyűjteni az idényben.

Egyértelműen adja magát a tenisz esetében szintén az outright kínálat, elég csak a nagyobb Grand Slam tornák győzteseire gondolni. Ezen a négy nagyobb versenyen eltér a borítás, ami más játékstílust és tudást igényel, szóval alapjaiban határozzák meg az idényeket ezek a kiemelt események. Érdemes a tenisz fogadási szezonod az alapján felépíteni, hogy melyik Grand Slam tornára készülnek fel épp a játékosok, a különböző kisebb viadalokkal.

Biztos sokan vannak úgy vele, hogy megtippelik az NBA következő idényének győzteseit. Vagy épp az Euroliga, Eurocup sorozatát ismerik, és jósolnak a trófeák kapcsán. Az észak-amerikai bajnokságban ráadásul szokatlanul sok meccs van, összesen 82 mérkőzést játszanak az alapszakaszban. Ezért aztán trükkös lehet az NBA outright fogadás kiválasztása, mert ehhez még hozzájön a rájátszás. Természetesen manapság folyamatosan elérhető a long term kínálat, változó oddsokkal, tehát szezon közben is tippelhetünk.

Tippelés egyéni teljesítményre

A sportolók egyéni teljesítménye tovább színesíti a hosszabb távú kínálatot. Ha nézzük a darts fogadási lehetőségeket, akkor például találkozhatunk olyannal, hogy egy adott tornán mennyi olyan játékos lesz, aki kilenc nyilas kiszállót dob. Egyáltalán lesz 9 nyilas kiszálló? Ez egy ritkán látható esemény, nehéz összehozni mert hibamentes teljesítményre van szükség hozzá. De ezen túl a 180-asok száma egy teljes tornán, szintén bekerülhet a long termek közé, ami nem egy legendás szám, pusztán ez az elérhető legnagyobb szám három nyíllal.

Ha eltévedünk a kerékpár területére, akkor az egyéni teljesítmény még inkább előtérbe kerül, nem csak mint eredményformáló tevékenység. Hanem az outright lehetőségeknél is előtérbe kerül, ugyanis a különböző trikókra történő tippelés fontos része a bringás világnak. Legalábbis a szakaszgyőzelmek fontos momentumai a kerékpársportnak. Arra is helyezhetünk el tétet, hogy az első tízben melyik induló végez, illetve hogy egy adott versenyző hány szakaszt nyert a hetekig tartó küzdelem során.

Magyarországon valamiért nem került be a népszerű sportágak közé a golf, ahol aztán tényleg egyénileg érnek el mindent. A golf fogadás alapjai című írásunkban részleteztük, hogy ezen játék során, van egy elütőhely, és innentől számítva, a lehető legkevesebb ütéssel kell eljuttatni a labdát a lyukba. De a golfon túl is vannak egyéni sportok, az atlétikára történő tippelés során gyakran előfordul, hogy nagyobb tornák, mint Európa-bajnokság, Diamond League vagy épp világbajnokság, fogadást helyezünk el a sportágak győzteseire, ami long term kategória.

A hosszútávú fogadások előnyei és hátrányai

A pénzügyi világot sok minden más mellett a befektetések mozgatják, ami az embereknél felhalmozódott pénzből keletkezik. Nem tudják hova tenni, ügyesen akarják kezelni, és befektetik. Egy hosszútávú befektetés kamata, tehát jövedelmezőségi százaléka 10-20 százaléknál sosem több. Ha így tekintünk a hosszútávú fogadásokra, mint egy közel biztosan megvalósuló tippre, akkor gondolhatjuk azt, hogy a long term egy befektetés. Az esélyszám, amit szorzóként ismersz még alacsony mértékében is magasabb, mint egy átlagos befektetési formátum.

Mindenképp előny a pénz egyfajta lekötési lehetősége long term esetén, de hátrányai is bőven vannak. Nem tudhatjuk előre, hogy egy játékos sérülést szenved vagy sem. Ha kiesik valaki az atlétika világbajnokság egy húzódás miatt, mindjárt elveszítjük a győzelmére elhelyezett tétet. De csapatsportok esetén sem tudhatjuk előre, hogy milyen formahanyatlás következik majd be, vagy épp szárnyalni fog a kiválasztott klub. Nem egyszerű fogadás a long term sem, viszont érdekes területe a szerencsejáték világában, érdemes kipróbálni!


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz 35.000 Ft-ig

  • Regisztrálj a Betinia fogadóirodához és ne maradj le a 35.000 Ft-ig terjedő 100%-os első befizetési bónuszról.

Betinia útmutató
Betinia regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek