Lovi bukmékerek 001

Oddsok lóverseny fogadásokra

2023 márc 10. 11:13 secretariat Szólj hozzá!

Lovi fogadások Betfair Starting Price EW kezdő odds

Ha eddig még sosem fogadtál lóversenyre, akkor itt is sok újdonsággal, érdekességgel találkozhatsz.

A legtöbb bukméker, főleg a kisebb futamokra, aznap délelőtt adja ki az oddsokat. Kivétel is akad, a Bet365 az elsők között van, náluk már előtte lévő nap este megtalálod a lovi kínálatot, nagyobb versenyekre még korábban. Amint az oddsok kikerülnek, nem az történik, mint más sportágakban, hogy egy-két századot ingadoznak, vagy ha valakire ráharapnak a fogadók, néhány tizedet csökken a szorzó, itt bizony őrült mozgások indulnak el.

A lovi oddsok tényezői

A lovakra az oddsokat befolyásolja, ha egy társukat visszaléptetik sérülés, vagy a talaj nem megfelelő állapota miatt. Ez meglehetősen gyakori eset, néha ipari méreteket ölt. Mindegyik lónak van egy piaci részesedése.

Jobb érthetőség miatt egyértelmű példát mondok: egy kettes oddsnak 50%-os a piaci részesedése, egy 10-es oddsnak 10%. Tehát, ha egy kettes oddson adott ló visszalép, akkor a többi lóra feleződik az odds, ha a 10-es lép vissza, akkor a többire 10%-al csökken.

Ez egy automata rendszer. E mellett a fogadók nagyon durván befolyásolják az oddsok alakulását. Egy 10-es oddsból (hála nekik) lehet 5-ös, vagy egy 3-as oddsos favoritból is csinálhatnak 6-os oddsost.

Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy mikor rakod meg a tétjeidet! Vagy rámész a korai magasabb szorzókra, vagy kivársz és ugyan több információval rendelkezel, de kisebb szorzót kaphatsz.

Starting Price (SP) és Betfair Starting Price (BSP)

Ahogy írtam, durva különbségek lehetnek a korai oddsok, és a közvetlenül futam előtt kínált szorzók között. Az SP gyakorlatilag ez utóbbit jelenti, azokat a szorzókat, amiket a bukik közvetlenül indulás előtt adnak.

Szinte minden fogadóirodánál megtalálod ezt, oddsokat viszont hiába is keresnél az SP mellett, merthogy azokat előre nem tudják, és csak a rajtnál teszik közzé. Fontos tudnod, hogy az SP minden fogadóirodánál ugyanakkora,  mert mindegyik ugyanezt a rendszert használja. Kivéve persze a Betfair Exchange irodát.

Ők itt is külön utakat járnak, saját SP-vel (BSP) dolgoznak, és a legtöbbször mindig le is körözik a hagyományos bukikat, még úgy is, hogy a Betfair jutalékot von le a nyereményből.

Ruby Walsh 1000-es oddsról ment Killultagh Vic nyergében

Best Odds Guaranteed (BOG)

Nem tudom, hogy mi késztette erre a bukikat, lehet, hogy a BSP elleni válaszlépés volt ez, de megalkották a BOG-ot, ami garantálja neked a legjobb oddsokat.

Mit is jelent ez a garancia? Vegyünk egy példát: megcsinálod az elemzésedet, megvan a ló amelyikre fogadni akarsz.

Kiválasztod az aktuálisan legjobb ajánlatot, ami legyen 5-ös odds. Ezt te jó értéknek tartod, megteszed. Igen ám, de a többi fogadó máshogy gondolja, és az odds meredeken emelkedni kezd, te pedig verheted a fejed a falba, hogy ha később fogadtál volna, akkor akár 8-as oddson is megkaphattad volna a kiszemelt lovat. Itt jön képbe a BOG, ami miatt elmarad a szenvedés. Megrakod az ötös oddson, és ha az SP végül magasabb lesz a lovadra, a bukik a magasabb oddson fizetnek!

EW (each-way) oddsok

A másik gyakori kérdés, amit kapok, hogy az Each-Way-nél mégis miből számolják ki a helyre az oddsot? Egy kis matek kell hozzá, és azt is tudni kell, hogy a briteknél az oddsok tört alakban vannak megadva. Ami nálunk 6-os odds, az náluk 5/1. Ötöt nyersz tisztán, ha 1-et kockáztatsz. Az EW-nél ezzel az 5/1-el dolgoznak.

Odds-összehasonlító oldalakon, a lóversenynél megtalálod egy rakás bukméker ajánlatát, alul pedig az Each-Way terms-t: 3 1/5, vagy 2 1/4 stb. Az első szám azt jelölni, hogy hány hely fizet (3 vagy 2), a tört pedig a helyre az oddsot. Ha tétre 5/1 (6-os) az odds, akkor 5-nek az 1/5-e 1 lesz. Vagyis helyre tisztán 1 egységet nyerhetsz, ami nálunk 2-es szorzót jelent. Ha 1/4 akkor az 5/1-nek a negyedét adják, ami 1,25, és ez nálunk egy 2,25-ös odds.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Duplázd meg nyereményed akár 100$ értékig

  • A Stake.com-on a legrangosabb európai focira fogadva megkétszerezheted nyereményed.

Stake útmutató
Stake regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek