Nincs túlcifrázva a városi rangadó elnevezése: ez a mérkőzés a manchesteri derbi, azaz a The Manchester Derby. Nagy hagyományokkal rendelkező összecsapásról van szó, hiszen az első mérkőzést még 1881-ben játszották. 

Régebben elmondható volt, hogy a város keleti részén lakók a Citynek, a nyugati oldalon élők pedig a Man Unitednek szurkoltak. Manapság ez már másként van. Leginkább és némileg „angolosan” ez talán így foglalható össze röviden: Manchester város lakosságának nagyobbik része a City szurkolója, míg Manchester város lakosságának kisebbik része és a focivilág nagyobbik része a Manchester Unitednek drukkol.

A Manchester United Anglia rekordbajnoka

Hatalmas különbség van a két együttes között. A Manchester United esetében hosszasan lehet sorolni a jelzőket (a világ egyik legeredményesebb, egyik leghíresebb, stb., stb., stb.) és az is tény, hogy piaci kapitalizáció tekintetében volt már a világ legértékesebb fociklubja és e tekintetben még jelenleg is a szűk élmezőnyhöz tartozik.

A Manchester City az 1950-es és az 1970-es években olykor eredményesen szerepelt néhány idényben, valamint az arab tulajdonos érkezése óta (2008) van sikeresnek nevezhető sorozata. Ennek a csapatnak összesen 4 angol bajnoki címe van, s ezek közül kettőt az utóbbi években szerzett (2012, 2014), amióta Manszúr sejk a tulajdonos és ezzel a világ leggazdagabb futballcsapatává vált a Manchester City.

Ezzel szemben a 20 bajnoki aranyérmével a Manchester United nem más, mint Anglia rekordbajnoka. Emellett természetesen minden hazai trófeát többször is megnyert a klub (angol kupa, ligakupa és szuperkupa - FA Community Shield), de nemzetközi szinten is csak az UEFA Kupa - a jelenlegi Európa Liga - hiányzik a szinte teljes kollekcióból (BEK/BL, KEK, Interkontinentális Kupa/FIFA Klubvilágbajnokság, Európai Szuperkupa). Ezen trófeák többségének megnyerése a Manchester United másik legendás menedzseréhez, Alex Fergusonhoz fűződik.

Sir Alex Ferguson, a Man Utd legendás edzője
Alex Ferguson (Fotó: Melinda Nagy / Shutterstock.com)

Manchesteri történelem: szerencsétlen repülőgéptől az Aranylabdáig

Matt Busby nevének említése két szempontból is nagyon fontos. Egyrészt azért, mert mindkét klubhoz kötődik a focilegenda: a második világháború előtt 8 éven keresztül a Manchester City játékosa volt, majd a háborút követően a Manchester United ikonja és klubtörténet egyik legnagyobb hatású edzője lett.

Az angol foci kedvelőinek minden bizonnyal nem kell különösebben magyarázni ez utóbbi dolgot, míg a többi focirajongónak talán elegendő lehet annyi, hogy Matt Busby azt jelenti a Manchester Unitednek, amit jelent Bill Shankly az Liverpool FC számára. Vagyis az a legendás vezetőedző, aki teljesen megreformálta és a focivilág legszűkebb elitjébe vezette szeretett klubját.

Matt Busby építette újra a Unitedet

Ez a példa egyben átvezetés is a másrészthez, hogy miért muszáj mindenképpen megemlíteni Matt Busbyt. A legendás menedzser volt az, aki felépítette a MU korábbi „nagy” csapatát (az 1950-es években), s ő volt az edzője annak az emlékezetes csapatnak is, amelyikhez a Manchester United történetének legnagyobb tragédiája is kötődik.

Történt mindez 1958. február 6-án, amikor a Busby-bébik (Busby Babes) néven híressé vált futballisták a Crvena Zvezda elleni BEK-továbbjutást követően hazafelé utaztak Belgrádból. A repülőgép megállt üzemanyagot vételezni Münchenben, de a kifutópálya olyan jeges volt, hogy nem sikerült a felszállás.

A borzalmas müncheni tragédia - melyben 23-an vesztették életüket (8 játékos és további 15 utas) - és a sérüléseiből való felépülése után Matt Busby újjáépítette az MU-t, s az 1967–68-as idény végén első angol csapatként megnyerte Európa legrangosabb klubfoci serlegét. Ez volt az a BEK-döntő, ahol a Manchester United hosszabbítás után 4-1-re verte az Eusebio-féle Benficát és két aranylabdás játékosa is szerzett gólokat (George Best, Bobby Charlton).

Nem igazán jellemző a játékosmozgás a két manchesteri csapat között, ám azért az elmúlt évtizedek folyamán előfordult néhány ilyen eset. Eléggé egyértelmű, hogy az Aranylabdát nyert Denis Law a legismertebb közülük, de Brian Kidd, Sammy McIlroy, Peter Barnes és Peter Beardsley neve is ismerősen csenghet a focirajongók számára.

Az utóbbi időszakban mindkét csapatnál megfordult játékosok közül leginkább talán Peter Schmeichel, Andy Cole és Carlos Tevez méltó az említésre.

Mire érdemes fogadni Man Utd - City rangadókon?

Szerintem leginkább gólokra vagy/és büntetőlapokra érdemes fogadni. Ugyan lehet az 1X2 valamelyikére is tippelni, de mivel nagy a versengés a két manchesteri csapat között, nekem nagyon úgy tűnik, hogy biztosabb a gólszerzésre menni. Például arra, hogy 1 vagy 2 gólnál több lesz a mérkőzésen, vagy esetleg arra, hogy mindkét csapat szerez gólt.

Olykor hajlamosak az elalvásra a bukik, s amíg észbe kapnak és korrigálnak, érdemes lecsapni a nyereséget kecsegtető büntetőlapos szorzóra. Sajnos az utóbbi időben már csak ritkának nevezhető az ilyen hiba - ennek egyértelmű oka a manchesteri rangadó egyre szélesebb körben való ismertsége -, de az is eléggé nyilvánvaló, hogy némi szerencse nem csak ennél a városi derbinél, de máshol sem árt a sportfogadásban.