wilfried-zaha-mohamed-salah

Mennyire fontos egy csapat legjobb játékosa?

2023 márc 10. 10:56 Karola Szólj hozzá!

Fogadási útmutató Premier League Mohamed Salah Wilfried Zaha

Milyen lenne Mohamed Salah nélkül a Liverpool vagy Wilfried Zahától mentesen a Crystal Palace? Vajon hogyan befolyásolja egy futballcsapat eredményeit, ha a legjobb játékosuk hiányzik?

Bár a labdarúgás csapatsport, amelyben 11 játékos (plusz a cseresor) járul hozzá a mérkőzés megnyeréséhez, döntetlenhez vagy vereséghez, minden klubnak vannak olyan csapattagjai, akik fontosabbak másoknál. A fogadók számára hasznos lehet, ha megnézik, hogy mely játékosok nem állnak rendelkezésre a mérkőzésen, mielőtt véglegesítenék fogadásaikat.

Focicsapatok a legjobb játékosuk nélkül

Logikusan feltételezhető, hogy ha egy klub legjobb góllövője hiányzik a kezdőből, akkor a csapat kisebb eséllyel nyerheti meg a mérkőzést. Ez azonban nem feltétlenül van így.

Az O-gyűrű elméletnek nevezett gazdasági modell, amely a Challenger űrsikló 1986-os katasztrófáját okozó apró, hibás elemről kapta a nevét, kiemeli, hogy (többek között) a gyártósor leggyengébb láncszemének nagyobb hatása van az eredményekre, mint a legjobbnak.

Amennyiben alkalmazzuk az elméletet a labdarúgásra (ahogyan Chris Anderson és David Sally tették a The Numbers Game című kiváló könyvükben), hamar kiderül, hogy nagyobb hasznot hoz, ha a csapat legrosszabb játékosát fejlesztjük, semmint egy újabb szupersztár vásárolása. A gyengébb játékos gyengeségei nagyobb valószínűséggel gyakorolnak nagyobb negatív hatást, mint az a pozitív hatás, amelyet a legjobb játékos gyakorol a csapatra.

Mindazonáltal megnézhetjük, hogy egy csapat rekordja hogyan különbözik attól függően, hogy egy adott játékos a pályán van-e vagy sem. Ennek ismeretében a fogadók megalapozott döntéseket hozhatnak, mielőtt fogadásokat kötnének a mérkőzések kimenetelére.

1. esettanulmány: Wilfried Zaha

Minden klub szurkolóinak megvan a maguk elmélete arról, hogy melyik csapat játékosai közül ki gyakorolja a legnagyobb hatást, amikor játszik, de talán a legismertebb példa a Crystal Palace sorsa, amikor Wilfried Zaha nem állt a rendelkezésükre.

2017 januárja és 2021 februárja között a Sasok 20 olyan Premier League mérkőzést játszottak, amelyen az elefántcsontparti válogatott játékos nem szerepelt. Míg a következő nyolc Zaha nélküli bajnoki mérkőzésből kettőt megnyertek és négyet döntetlennel zártak, a Palace az elmúlt öt szezonban 29 mérkőzésen mindössze 0,66 pontot szerzett átlagosan meccsenként nélküle, ami kétségtelenül kieső szintű teljesítmény.

A megfelelő mintaanyag és egyfajta stabilitás biztosítása érdekében olyan játékosokat vizsgálunk, akik a 2016/17 és 2020/21 közötti időszakban minden szezonban ugyanannál a klubnál maradtak, és a rendelkezésre álló percek legalább felét játszották a négy szezonban. Ez összesen 70 játékost jelent, az alábbi táblázat pedig azt a 10 játékost mutatja be, akik a jelek szerint a legnagyobb pozitív hatást gyakorolták csapatuk eredményeire.

Ezek az adatok jól példázzák az ilyen jellegű elemzések nehézségeit. Ha egy játékos amúgy is szinte minden meccsen szerepel, akkor a nélküle töltött idő mintája túl kicsi ahhoz, hogy sokat jelenthessen, azonban nem szabad teljesen figyelmen kívül hagyni.

Talán még érdekesebbek a táblázat alsó három játékosának adatai, mivel ők csak a rendelkezésre álló percek felét és kétharmadát játszották, és csapataik meccsenként fél góllal jobbak voltak, amikor játszottak. A Liverpool szurkolói nem fognak meglepődni, ha Virgil van Dijkot látják ott, az Arsenal és az Everton szurkolói kevésbé számítanak Alexandre Lacazette és Seamus Coleman jelenlétére.

A Liverpoolnak nyolc játékosa van a mintában, és a legkevésbé fontos játékosuk kilétét érdemes közelebbről megvizsgálni ezen a mérésen.

2. esettanulmány: Mohamed Salah

Ezzel az összehasonlítási módszerrel Mohamed Salah a legkevésbé lényeges játékos a Vörösök számára a tanulmányban.

A Liverpool gólkülönbsége az egyiptomival vagy nélküle elhanyagolható, és a meccseik túlnyomó többségén pályára lépett, de a Vörösök formája nem esett vissza azokon a ritka alkalmakon, amikor hiányzott a klubhoz való csatlakozása és a 2020/21-es szezon vége között.

A négy év alatt mindössze hét olyan bajnoki mérkőzés volt, amelyen nem játszott. Salah két Premier League meccset is kihagyott, miközben a 2021/22-es Afrikai Nemzetek Kupáján szerepelt, mindeközben a Liverpool mindkettőt megnyerte.

Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne hatása, ha távozna a klubtól, hiszen általában rendelkezésre áll, és rendszeres gól- és asszisztszolgáltató. Ugyanakkor a Liverpool győzelmi esélyei nem biztos, hogy olyan mértékben csökkennének, mint azt a fogadók feltételeznék egy egyszeri mérkőzésen, ha Salah nem játszana, és ez egy olyan eset, ahol az O-gyűrűs elmélet érvényesnek tűnik.

Következtetés

Bár a fenti esettanulmányok érdekes példákkal szolgálnak, a Crystal Palace és Liverpool között egyértelmű különbségek vannak, amelyek rendkívül fontosak a megállapítások szempontjából.

Jürgen Klopp csapata sokkal magasabb színvonalú, így ők könnyebben fel tudják dolgozni sztárjátékosuk elvesztését a Sasokhoz képest.

A példák azonban azt is megmutatják, hogy érdemes ellenőrizni egy kulcsjátékos személyes gólkülönbség adatait, ha tisztában vagyunk azzal, hogy egy közelgő mérkőzésen hiányozni fog. Bármilyen betekintés abba, hogy a csapat hogyan teljesít nélkülük, felbecsülhetetlen értékű lehet egy fogadás során.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek

2023 máj 31. 08:35
A D'Alembert rendszer