wilfried-zaha-mohamed-salah

Mennyire fontos egy csapat legjobb játékosa?

2023 márc 10. 10:56 Karola Szólj hozzá!

Fogadási útmutató Premier League Mohamed Salah Wilfried Zaha

Milyen lenne Mohamed Salah nélkül a Liverpool vagy Wilfried Zahától mentesen a Crystal Palace? Vajon hogyan befolyásolja egy futballcsapat eredményeit, ha a legjobb játékosuk hiányzik?

Bár a labdarúgás csapatsport, amelyben 11 játékos (plusz a cseresor) járul hozzá a mérkőzés megnyeréséhez, döntetlenhez vagy vereséghez, minden klubnak vannak olyan csapattagjai, akik fontosabbak másoknál. A fogadók számára hasznos lehet, ha megnézik, hogy mely játékosok nem állnak rendelkezésre a mérkőzésen, mielőtt véglegesítenék fogadásaikat.

Focicsapatok a legjobb játékosuk nélkül

Logikusan feltételezhető, hogy ha egy klub legjobb góllövője hiányzik a kezdőből, akkor a csapat kisebb eséllyel nyerheti meg a mérkőzést. Ez azonban nem feltétlenül van így.

Az O-gyűrű elméletnek nevezett gazdasági modell, amely a Challenger űrsikló 1986-os katasztrófáját okozó apró, hibás elemről kapta a nevét, kiemeli, hogy (többek között) a gyártósor leggyengébb láncszemének nagyobb hatása van az eredményekre, mint a legjobbnak.

Amennyiben alkalmazzuk az elméletet a labdarúgásra (ahogyan Chris Anderson és David Sally tették a The Numbers Game című kiváló könyvükben), hamar kiderül, hogy nagyobb hasznot hoz, ha a csapat legrosszabb játékosát fejlesztjük, semmint egy újabb szupersztár vásárolása. A gyengébb játékos gyengeségei nagyobb valószínűséggel gyakorolnak nagyobb negatív hatást, mint az a pozitív hatás, amelyet a legjobb játékos gyakorol a csapatra.

Mindazonáltal megnézhetjük, hogy egy csapat rekordja hogyan különbözik attól függően, hogy egy adott játékos a pályán van-e vagy sem. Ennek ismeretében a fogadók megalapozott döntéseket hozhatnak, mielőtt fogadásokat kötnének a mérkőzések kimenetelére.

1. esettanulmány: Wilfried Zaha

Minden klub szurkolóinak megvan a maguk elmélete arról, hogy melyik csapat játékosai közül ki gyakorolja a legnagyobb hatást, amikor játszik, de talán a legismertebb példa a Crystal Palace sorsa, amikor Wilfried Zaha nem állt a rendelkezésükre.

2017 januárja és 2021 februárja között a Sasok 20 olyan Premier League mérkőzést játszottak, amelyen az elefántcsontparti válogatott játékos nem szerepelt. Míg a következő nyolc Zaha nélküli bajnoki mérkőzésből kettőt megnyertek és négyet döntetlennel zártak, a Palace az elmúlt öt szezonban 29 mérkőzésen mindössze 0,66 pontot szerzett átlagosan meccsenként nélküle, ami kétségtelenül kieső szintű teljesítmény.

A megfelelő mintaanyag és egyfajta stabilitás biztosítása érdekében olyan játékosokat vizsgálunk, akik a 2016/17 és 2020/21 közötti időszakban minden szezonban ugyanannál a klubnál maradtak, és a rendelkezésre álló percek legalább felét játszották a négy szezonban. Ez összesen 70 játékost jelent, az alábbi táblázat pedig azt a 10 játékost mutatja be, akik a jelek szerint a legnagyobb pozitív hatást gyakorolták csapatuk eredményeire.

Ezek az adatok jól példázzák az ilyen jellegű elemzések nehézségeit. Ha egy játékos amúgy is szinte minden meccsen szerepel, akkor a nélküle töltött idő mintája túl kicsi ahhoz, hogy sokat jelenthessen, azonban nem szabad teljesen figyelmen kívül hagyni.

Talán még érdekesebbek a táblázat alsó három játékosának adatai, mivel ők csak a rendelkezésre álló percek felét és kétharmadát játszották, és csapataik meccsenként fél góllal jobbak voltak, amikor játszottak. A Liverpool szurkolói nem fognak meglepődni, ha Virgil van Dijkot látják ott, az Arsenal és az Everton szurkolói kevésbé számítanak Alexandre Lacazette és Seamus Coleman jelenlétére.

A Liverpoolnak nyolc játékosa van a mintában, és a legkevésbé fontos játékosuk kilétét érdemes közelebbről megvizsgálni ezen a mérésen.

2. esettanulmány: Mohamed Salah

Ezzel az összehasonlítási módszerrel Mohamed Salah a legkevésbé lényeges játékos a Vörösök számára a tanulmányban.

A Liverpool gólkülönbsége az egyiptomival vagy nélküle elhanyagolható, és a meccseik túlnyomó többségén pályára lépett, de a Vörösök formája nem esett vissza azokon a ritka alkalmakon, amikor hiányzott a klubhoz való csatlakozása és a 2020/21-es szezon vége között.

A négy év alatt mindössze hét olyan bajnoki mérkőzés volt, amelyen nem játszott. Salah két Premier League meccset is kihagyott, miközben a 2021/22-es Afrikai Nemzetek Kupáján szerepelt, mindeközben a Liverpool mindkettőt megnyerte.

Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne hatása, ha távozna a klubtól, hiszen általában rendelkezésre áll, és rendszeres gól- és asszisztszolgáltató. Ugyanakkor a Liverpool győzelmi esélyei nem biztos, hogy olyan mértékben csökkennének, mint azt a fogadók feltételeznék egy egyszeri mérkőzésen, ha Salah nem játszana, és ez egy olyan eset, ahol az O-gyűrűs elmélet érvényesnek tűnik.

Következtetés

Bár a fenti esettanulmányok érdekes példákkal szolgálnak, a Crystal Palace és Liverpool között egyértelmű különbségek vannak, amelyek rendkívül fontosak a megállapítások szempontjából.

Jürgen Klopp csapata sokkal magasabb színvonalú, így ők könnyebben fel tudják dolgozni sztárjátékosuk elvesztését a Sasokhoz képest.

A példák azonban azt is megmutatják, hogy érdemes ellenőrizni egy kulcsjátékos személyes gólkülönbség adatait, ha tisztában vagyunk azzal, hogy egy közelgő mérkőzésen hiányozni fog. Bármilyen betekintés abba, hogy a csapat hogyan teljesít nélkülük, felbecsülhetetlen értékű lehet egy fogadás során.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Superbet üdvözlő bónusz

  • Akár 500 RON bónuszt kaphatsz új játékosként.

Superbet útmutató
Superbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek