Petra Kvitova 75 százalék

Tenisz elemzés: Miért érdemes az érvényesen beütött első szervák mutatóját követned?

2023 márc 10. 10:52 Szólj hozzá!

Fogadási útmutató Petra Kvitova Első szerva

Minden teniszező arra törekszik, hogy a lehető legtöbbször az első szervájával indítsa a térfeléről induló labdameneteket, mivel ezzel sokkal nagyobb kockázatot vállalhat annak érdekében, hogy a legtöbbet hozza ki adogatójátékaiból. Ennek első feltétele nyilvánvalóan az, hogy érvényesen pattanjon az ellenfél térfelére.

Az következik ebből, hogy minél nagyobb arányban sikerül ezt megtennie az adogató játékosnak, annál nagyobb az esélye nyerni a meccset. Ebben nincs még semmi újdonság, viszont Petra Kvitova szervamutatóinak megfigyelése és annak az általános képbe való helyezése konkrétabb adatokkal szolgál a témát illetően.

Több van a szervában, mint ami látszik

A cseh teniszezőnek pályafutása során tizenhét alkalommal érte el az érvényes első adogatásainak aránya legalább a 75%-t. Amikor ez megtörtént Petra kivétel nélkül nyerte az adott meccseket. Tehát, átlagban ha négy első szervából hármat érvényesen üt be, akkor nyert ügye van. Ezen a héten Dohában, két meccsen is sikerült ezt a határt elérnie, amivel tovább erősítette a torna előtt még tizenöt győzelemből álló sorozatot.

Az elődöntőben ez a statisztikai adata az egekbe ugrott és 77,4%-t mutatott. Érdekes viszont megfigyelni azt, hogy az érvényes első szervának gyakorisága önmagában még nem elegendő. Kvitova az említett elődöntős meccsén csak 59%-át nyerte az első szervájával kezdett pontoknak. Ez egy nagyon alacsony érték és így már nem meglepő, hogy négyszer is elveszítette adogatójátékát két játszma alatt. Egy ilyen alacsony szám szinte szinonimája a vereségnek, de Petra megúszta.

A fenti tényekből az következtethető, hogy az érvényes első szervák gyakorisága helyet hagy a manőverezésre is. Ezalatt azt kell érteni, hogy a játékos szabadabban játszhat a labdamenetekben, mivel ha veszít is pontokat, elméletileg könnyebben ellensúlyozni tudja azokat bízva abban, hogy adogatása segíti. Fogalmazható úgy is, hogy biztonságos hibalehetőséget hagy a labdamenetekben a szerváló játékosnak. Egy olyan rizikós játékkal rendelkező játékosnak, mint Petra, ez hatalmas segítség.

Mint ahogyan az sejthető az említett 75%-t nem valami könnyű elérni. Amúgy Kvitovának karrierátlaga 61,9%. 2021-ben a jelenlegi top 20-ból a legjobb átlaga Garbine Muguruzának van (68,8%), a spanyolt Simona Halep (67,7%) és Johanna Konta (66,9%) követi.

A szuper adogatásáról is híres Serena Williams átlaga csak 56,9%. Érdemes megfigyelni a meccsek alatt ezt a mutatót, mert nagy a valószínűsége annak, hogy egy ilyen érték más játékosok esetében is győzelmet jelentsen.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek