Ha teniszre fogadsz, az esélyek elemzésénél valószínűleg a résztvevő versenyzőkkel kezdesz. Természetesen a pálya felülete és a mérkőzés általános körülményei is szerepet játszanak, de vajon milyen gyakran gondolsz magára a labdára? Mennyire fontos a teniszben?

A 2020-as Roland Garros első hetében (és azóta is) mind a játékosok, mind a kommentátorok sokat vitatkoztak az esemény alatt használt teniszlabdákról. A Jabulani márka megjelenése óta a 2010-es világbajnokságon nem kapott ekkora figyelmet egy labda. De miért éppen a 2020-as French Open alatt lett ez vita tárgya?

A Roland Garros és a Wilson labdái

2019-ben a Francia Tenisz Szövetség (FFT) szerződést kötött a Wilsonnal, amelynek labdái felváltották a Roland Garroson korábban használt Babolat labdákat. Nadal lassúnak és nehéznek minősítette az új Wilsonokat, Dan Evans pedig még ennél is keményebben fogalmazott, kijelentve, hogy még a kutyájának sem adná oda őket.

Tényleg olyan nagy dolog egy új vagy más labda? A French Open Babolatról való átállása előtt minden Grand Slam tornán más szolgáltató volt jelen. A US Openen Wilson, az Australian Openen Dunlop, Wimbledonban pedig Slazenger labdákat használtak.

Általánosságban elmondható, hogy egy gyorsabb játékszer (mint ahogyan egy gyorsabb pálya is) a nagy szervás vagy agresszívabb játékosokhoz illik, míg egy lassabb labda inkább kedvez a következetesebb, védekező stílust játszó teniszezőknek.

Minden teniszlabdában közös, hogy az idő múlásával romlik az állapotuk, és a meccsek során le kell cserélni őket. Ez kezdetben az első hét játék (és a bemelegítés) után történik, majd ezt követően kilenc játékonként.

Ha a körülmények lassabbak, például salakon, olyankor több a szerva break is. Létezik egy hipotézis arról, hogy a labdák előrehaladnak ezen a kilencjátékos cikluson, a játékosok service hold aránya is csökkenni fog. Ha a kommentátoroknak igazuk van, akkor ez még inkább hangsúlyossá válhat, mivel az új Wilson labda úgy tűnik felveszi a pályáról az agyagot és a nedvességet, ami miatt a szokásosnál jobban "felpuffad".

Az összes olyan 2011 és 2018 közötti Grand Slam meccsről találhatunk adatokat, amelyen Hawk-Eye rendszert használtak a játék követésére, így ez a teória teljességgel elemezhető. Az adathalmaz összesen több mint 1 000 000 pontot tartalmaz, több mint 150 000 mérkőzésen.

Minden játékot 1-től 9-ig lehet csoportosítani aszerint, hogy mennyire voltak újak a labdák. Az 1. csoport a vadonatúj labdákat, a 9. csoport pedig a legrégebbi labdákat tartalmazza, a lecserélés előtti utolsó játékban. Feltételezzük, hogy a bemelegítés két játékot jelent, így a mérkőzés első játéka valójában a 3. csoportba, a mérkőzés második játéka a 4. csoportba kerül és így tovább.

A nyers szervák százalékos aránya (Raw serve percentage)

Az alábbi diagramok az adogatók pontnyerési százalékát (server’s point win percentage ) ábrázolják a kilencjátékos labda életciklusok során. A bal oldali grafikon a WTA, a jobb oldali pedig az ATP grafikonja:

A várakozásoknak megfelelően a labdák korával csökkenő tendencia figyelhető meg a szervapontok százalékos arányában (service point percentage). A hatás valamivel következetesebbnek és hangsúlyosabbnak tűnik az ATP-ben, ahol a szervapontok aránya két százalékponttal alacsonyabb, amikor a labdák az utolsó játékukban vannak (9), mint amikor vadonatújak (1).

A szerva hold százalékos aránya (Server hold percentage)

Hogyan fordíthatók le ezek a nyers szerva százalékos számok a meccs győztesére? Az alábbi diagramok a szerva tartási (server hold) százalékát ábrázolják a kilenc játékciklusban. A bal oldali grafikon a WTA, a jobb oldali pedig az ATP grafikonja.

Úgy tűnik, hogy a szervapontok százalékos arányában tapasztalt tendencia a játék győztesére is lefordítható. Láthatjuk, hogy a labda öregedésével a szervatartási százalékban (service point percentage) egyértelmű visszaesés tapasztalható. Ha a szorzók nem veszik figyelembe ezeket az adatokat, akkor egy potenciálisan nyereséges stratégia lehet az, hogy az újabb labdákkal a tartásokat (holds), az idősebb labdákkal pedig a töréseket támogatjuk (breaks) (feltéve, hogy az eredménytelenség nagyobb, mint az árrés). 

Ezután felszeleteljük az adatokat, hogy minden egyes Grand Slamet külön-külön megvizsgálhassunk:

Ez az öregedő labda hatás Wimbledonban a legkifejezettebb. Wimbledonban az új labdákkal az adogató a játékok 84,6%-ában győz (the server holds), míg a kilencedik és utolsó játékban 82,6%-ban. A WTA-meccseken a régi labdákkal az adogatók győzelmi arányának csökkenése Wimbledonban és az Australian Openen a legnagyobb. Mindkét tornán 2,5 százalékpontos a különbség. Bár a French Open bajnokságot kevésbé érinti a labdák romlása, érdekes lesz követni, hogy ez változik-e pár év alatt a Wilson labdák bevezetése következtében.

Játékeredmény fogadások

További népszerű élő tenisz fogadási piac közé tartozik a meccs eredménye és a deuce-fogadás. A fenti érvelést követve azt várhatjuk, hogy a labdák öregedésével csökken a Love (a játékos az adogatójátékában nem veszít pontot) játékok aránya, és a deuce-ra (egyenlő, 40-40) menő játékok aránya nő a labdák öregedésével. De mit árulnak el az adatok?

Love

Deuce

A labdák öregedésével csökken a Love-ra nyert játékok előfordulása, és a várakozásoknak megfelelően némileg nő a Deuce gémek valószínűsége. Ez a hatás még kifejezettebbnek tűnik a Love-ra nyert meccsek esetében, amely a WTA és az ATP meccseken egyaránt körülbelül egy százalékponttal csökken.

Öregedő labdák

A nyolc év Grand Slam-versenyeinek adatai azt mutatják, hogy az öregedő labdák valóban hatással vannak a szerva és hold százalékokra. A nagyságrend valahol 1-2 százalékpontos mértéket jelent mindkét esetében. Bár ez viszonylag jelentéktelennek tűnhet, az egyre hatékonyabbá váló fogadási piacokon gyakran az egy-két százalékos eltérés jelentheti a különbséget aközött, hogy valaki pénzt veszít vagy előnybe kerül. 

Nem világos, hogy a fogadóirodák élő tenisz modelljei figyelembe veszik-e a labdák korát, és még ha nincs is így, a hatékonyság hiánya nem biztos, hogy elég nagy ahhoz, hogy felülkerekedjen az árrésükön. Mindenesetre a potenciálisan egyedi adatok és meglátások beépítése a fogadási stílusodba a megfelelő irányba terelhetik azt, javítva a tippjeid pontosságán.

Az öregedő labdák hatása leginkább Wimbledonban mutatkozik meg, ahol az adogatás a felület gyorsasága miatt nagyobb szerepet játszik a pontok kimenetelének meghatározásában. 2020-ig legkevésbé a French Open alatt látszott, bár ha hinni lehet a játékosoknak és a kommentátoroknak, ezek az adatok akár meg is változhatnak az új labda márka miatt.


Hozzászólások 1

gavrilo14
gavrilo14
2022 ápr 11. 22:50

Jó lett a cikk, köszi!

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Superliga 23+24 bónusz

  • 24 RON ingyenes fogadást kapsz szakaszonként, amennyiben 23 RON értékben fogadsz a román Superligára!

Superbet útmutató
Superbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek