Minden amit a value fogadásról tudnod kell (2168977245) v2

Minden amit a value fogadásról tudnod kell

2024 jan 14. 13:44 Szólj hozzá!

Fogadási típusok esélyesek value bet szorzó value kalkulátor

Sokszor merül fel sportfogadással kapcsolatos cikkeknél, hogy adott esetben value betet találtunk és ezért minél gyorsabban meg kell tenni az adott kimenetelt. Azonban kérdés, hogy miért gondolja bárki is, hogy value fogadást talált és mi is ez egyáltalán? Illetve ami fontos, hogy arra is ránézünk, hogy miként tudjuk magunkat vagy másokat ilyen téren ellenőrizni.

Fogadásunk valószínűségének kiszámolása

Mielőtt belemennénk a value fogadások magyarázatába, előtte tisztáznunk kell, hogy miként számoljuk át a szorzókat esélyszámmá. Minden egyes fogadható kimenetelnek van egy szorzója, amit könnyedén átforgathatunk a következő művelettel:

{1/(szorzo*100)} = valosznuseg %

Ha egy konkrét példát nézünk, akkor adott csapat győzelmének az oddsa legyen 1,57; ez pedig azt jelenti, hogy 63,7% esélye van a sikerre.

matek value fogadas bet
A matek is elengedhetetlen része a sportfogadási eszköztárunknak.
Fotó: Minerva Studio/Shutterstock

A százalékot egyébként tovább is lehet gondolni. Adott esetben kapott 63,7% azt jelenti, hogy a bukméker szerint, ha százszor játszana egymással a két csapat, akkor 63,7 alkalommal nyerne az a csapat, amelynek 1,57 a szorzója, míg a maradék 36,3 esemény során lenne döntetlen, vagy nyerne az esélytelen együttes. Amennyiben a 100 alkalomból az esélyes csapat 64 alkalommal győzne { 64 * (1,57 - 1) = 36,48 }, akkor mi már nyernénk, miután a 36,48 profitból csak 36 egységet vesztenénk el és végül 0,48 lenne a profitunk.

A fogadóirodák haszna be van építve a szorzóba

Sosem lesz 100. Ne csodálkozzunk, ha a valóságban az szorzóból átszámolt esélyek százalékos értékét összeadva, sosem kapunk 100-at. Ennek az az oka, hogy a bukmékernek is kell a profit, amit ezzel ér el. Két kimenetel és egyenlő esélyek esetén a fair odds 2.00 (50%) - 2.00 (50%) lenne. Gyakran fogunk azonban szembesülni azzal, hogy ez a fogadóiroda oldalán csak 1.90 (52,6%) - 1.90 (52,6%).  Tehát a fogadóiroda a saját esélyeit növelve lehúzza a szorzót, így pedig nekünk nehezebbé teszi az esélyeinket a hosszútávú sikeresség elérésében.

Fogadóiroda nyereség kalkulátor

Adj meg 2 vagy 3 szorzót (kimenetelek száma alapján) és kiszámoljuk mennyi az iroda nyereségét és a piac visszafizetését.

Mi a value fogadás?

Value fogadásnak nevezzük azokat a téteket, mikor a szorzó kisebb bekövetkezést mutat, mint amennyire reálisan esély van. A fenti példát tovább boncolva, ez azt jelenti, hogy a kiadott szorzó alapján már megállapítottuk, hogy a buki szerint 63,7% van az egyik csapat győzelmének bekövetkeztére. Ha mi úgy gondoljuk, hogy ennek nagyobb esélye van, mint 63,7%, akkor találtunk egy value tippet, mivel a szorzó nem mutat reális képet.

Ha igazunk van, akkor várhatóan az odds esik és ennek következtében a bekövetkezettség esélye növekszik(>63,7%). Éppen ezért nem érdemes lemaradni egy ilyen tippről és minél gyorsabban meg kell azt fogadni!

A szorzók változása a nyitó szorzók után

A szorzóknak az életciklusa két nagyobb tényezőből áll. Van alapvetően a nyitószorzó, amit az oddsmesterek határoznak meg, attől függően, hogy ők miként látják az esélyeket. Ezután ráeresztik a sportfogadókat, akik igazából finomhangolják a szorzókat. Így történhet meg az néha, hogy a bukik nagyon benézik az esélyeket és ezt kiigazítják a fogadók, ezzel pedig beesnek a szorzók. Ha egy ilyen beesés előtt kötjük meg a fogadásunkat, az azt jelenti, hogy value-t találtunk, azonban az közel sem biztos, hogy nyeremény lesz a végeredmény!

Sportfogadás általános kép
Ha value tippet találtunk, akkor nem érdemes várni a fogadás megkötésével, mivel ha igazunk van, akkor a szorzó csökkeni fog.
Fotó: janews/Shutterstock

Hogyan mérheted a saját value-teljesítményedet?

A szorzók egyébként a meccs kezdetéhez közelítve egyre inkább a reális esélyeket mutatják. A fogadóknak is egyre több információjuk van és így a beérkező fogadáskötések hatására a szorzók is elérik a végső állapotukat. Ezt nevezzük a tömeg bölcsességének (wisdom of the crowd), mivel nyilván érkeznek olyan tétek is, amelyet egyáltalán nem hozzáértő tesz fel, azonban a szakértők ezeket kijavítják ellenfogadásokkal. Ez pedig segíthet nekünk is meghatározni, hogy vajon tényleg value fogadást kötöttünk-e.

Amint megkötöttük a fogadásunkat írjuk fel a szorzót és ezt hasonlítsuk majd össze a zárószorzóval, amit megalkotunk együtt a többi sportfogadóval. Ha az odds esik, akkor tényleg value-t találtunk, míg minden más esetben: tévedtünk. Egy mérkőzésből nem lehet azonban következtetéseket levonni, így probáljuk meg ezt hosszútávon követni és felírni az említett számokat.

Ha azt látjuk, hogy általában az általunk megrakott odds magasabb, mint a záró, akkor jó helyen keresgélünk és eléggé szakértői vagyunk egy adott témának, így pedig nagyobb eséllyel megyünk a profit felé. Ha viszont az ellentétje történik meg,  akkor ne lepődjünk meg, ha hosszútávon veszteséget termelünk csak a sportfogadással.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os befizetési bónusz 35.000 Ft-ig

  • Regisztrálj a CampoBeten és használd ki az akár 35.000 Ft-ig terjedő 100%-os első befizetési bónuszt! 

CampoBet útmutató
CampoBet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek