A winning rate mindenképpen magasabb, így pedig talán a veszteséget is könnyebb elviselni, azonban mit mutat a sokkal többet mondó Rol az esélyesre, illetve az esélytelenre való fogadás során? „Én csak 1.50 alatt teszem a ’mixet, mert az a tuti.” Biztos sokan hallottátok - vagy éppen mondtátok - ezt a mondatot és mindig is foglalkoztatott, hogy vajon hosszú távon mennyire reális ennek az állításnak a valóság alapja.  Most utánajártam és videóban is megosztom veletek a tapasztalataimat.

Statisztika a valóság ellen

Mielőtt valaki a biztos sikert váró receptet várja ettől a cikktől vagy videótól, azt sajnos el kell keserítenem: főleg olyan meglátások lesznek itt, amelyeket be lehet építeni a stratégiádba, azonban nem ettől leszel mínuszos sportfogadóból pluszos.

Ezt a folyamatot nem lehetne egy 13 perces videóban, vagy egy hosszabb cikkben átbeszélni, mivel a hosszú távú profit eléréséhez olyan sok szegmensnek kell stimmelnie, hogy azokról könyvet is lehetne írni.

Nem véletlen, hogy a téma szakirodalma igencsak bőséges és lehet is közte találni egy-egy remek darabot. Egy ilyen könyv Joseph Buchdahl: How to find a black cat in a coal cellar című irománya - ez volt a gondolatindító olvasmány, amire építve megszületett a következő videó is.

Mint látjátok a videóban, számokkal alá lehet támasztani, hogy a záró oddsokat tekintve a meccseken az esélyesben nagyobb érték van, mint az aktuális ellenfelekben. Azonban gyorsan tegyük hozzá, hogy általában a meccsek előtt közvetlenül már nem sok értéket találni egy-egy találkozóban. Kivéve, ha beüt egy olyan hír, ami átírhatja az esélyeket és te korábban tudod lereagálni, mint a többi fogadó. Tipikus esete ennek a foci meccseknél az összeállítások kihirdetése után az odds mozgásának megelőzése, már amennyiben az erőviszonyokat jól tudod belőni a kezdők alapján.

Hol az érték az esélyes és esélytelen fogadásokban?

Ne kalandozzunk el azonban, mivel a videóból megtudható, hogy az esélyesre való fogadással könnyebben tehetünk szert profitra. Ez azt jelenti, hogy mostantól nem fogadok underdogra? Nem! Lenne olyan szituáció, amikor mégis módosítanék ezen a kijelentésemen? Igen! Az első válaszomat kifejtve a kulcs a záró oddsokban keresendő.

Elsősorban a piacok nyitása után általában pár órának legalább el kell telnie, hogy az erőviszonyok alapján reális szintre álljanak be a szorzók, ha a buki hibázott. Ha itt észreveszed az értéket, akkor mindenképpen rá kell menni. Ez az említett érték pedig bármelyik oldalon állhat: ilyen téren nem tehetünk különbséget esélyes és esélytelen ellen.

A második válaszom pedig leginkább akkor lenne hasznos, ha most kezdenék el foglalkozni a sportfogadással. A tanulási folyamat elején érdemes ezzel már tisztában lenni. Ráadásul - valljuk be őszintén - ezzel senki nem úgy kezd el foglalkozni, hogy egyből termelni fogja a profitot hosszú távon. Bizony mindenkinek egy elég rögös úton kell eljutnia addig a pontig, míg kijelentheti, hogy (valószínűleg)  profitos sportfogadó lett.

Ennek az elérésében segíthet a fenti videó, ami a tudásod kiterjesztésében jelenthet fontos láncszemet és talán az előbb említett rögös úton betömhetsz egy pár kátyút is.