Mit tanulhatnak a gazdasági buborékokból

Mit tanulhatunk a gazdasági buborékokból?

2024 márc 26. 14:36 Karola Szólj hozzá!

Fogadási stratégiák értékfogadás buborék

A hírhedt jelzáloghitel-buborék csak egy példa a piacon belüli irracionalitásra, amely lehetőséget hagy a befektetők egy kis csoportjának. Láttunk már hasonló buborékot fogadási kontextusban? Miért okozhat az információs jelzések megakadályozása piaci hatástalanságot?

Mit jelent a buborék?

Buborék akkor keletkezik, ha egy eszközt a belső értékét meghaladóan értékelnek. Fogadási szempontból egy fogadás belső értéke az esemény bekövetkezésének igazi valószínűsége. Fogadás esetén az egyén olyan eseményt keres, amely bekövetkezésének "belső érték" valószínűsége nagyobb, mint az oddsok által sugallt kimenetel lehetősége.

Értéket találni a buborékban: a bizonytalan jelzáloghitelek példája

Michael Lewis The Big Short című műve az amerikai jelzáloghitel-válság történetét meséli el, arra a néhány emberre összpontosítva, akik előre látták az összeomlást, és akiknek sikerült shortolniuk, vagyis az ingatlanpiac ellen fogadni. Lewis szerint a világon csak mintegy 20 fél volt erre képes. Az egyik ilyen cég a Cornwall Capital befektetési cég volt.

"A Cornwall olyan erősen aszimmetrikus befektetéseket keres, amelyekben a felfelé irányuló potenciál jelentősen meghaladja a lefelé irányuló kockázatot. A cég éves átlagban 40 százalékos (52 százalék bruttó) összetett nettó hozamot ér el". Jamie Mai, a Cornwall Capital munkatársa szerint a kereskedés során olyan helyzeteket keresnek, ahol meggyőződésük hogy az esélyek jelentősen félre vannak árazva, ami pozitív várható értéket biztosít számukra".

A shortolás szükségessége a piaci hatékonyság érdekében

Akkor miért volt Cornwall azon kevesek egyike, akik egy egyértelmű buborék ellen fogadtak, amikor ilyen magas várható hozam állt rendelkezésre? Végülis a fogadóirodák oddsai is megmutatják, hogy a fogadási piacok mennyire hatékonyak árazás szempontjából (és a shortolás csak a fogadás egyik változata). A piacnak korrigálni kellett volna magát, nem?

A probléma itt a shortolási lehetőség elérhetetlensége volt. A fogadási piaccal ellentétben, ahol a tét minden fél számára könnyen hozzáférhető, a lakáspiac elleni fogadás bonyolultnak számított. Az alapvető pénzügyi elmélet azt mondja, hogy ha nincs mód befektetni és profitálni egy eszköz értékének csökkenéséből, akkor az árat a legoptimistább vevő határozza meg.

Lényegében a lakáspiaccal kapcsolatban az optimisták könnyen fogadhattak a további emelkedésre házak vagy jelzálog-kötvények vásárlásával. Azok számára, akik a piac ellen akartak fogadni, az egyetlen könnyen elérhető lehetőség az volt, hogy egyszerűen eladták a lakásokat (bár még a szkeptikusoknak is szükségük van lakásra) és nem vásároltak kötvényeket.

A Bitcoin-buborék egy másik ilyen példa, ahol a piaci árat optimisták határozták meg, ami túlértékelődést és végül összeomlást okozott. Az optimisták Bitcoint vásárolhattak , míg a szkeptikusok számára, legalábbis kezdetben, az egyetlen lehetőség az volt, hogy nem foglalkoztak Bitcoinnal.

Érdekes módon a sportfogadásban ennek az ellenkezőjét keressük: az árat a legpesszimistább eladó határozza meg. Az árnak rossznak kell lennie anélkül, hogy a likviditás korrigálná azt. Ugyanakkor a legtöbb fogadóiroda saját ügyfeleit tanácsadói seregként használja, akik egész jól megtudják jósolni a kimeneteleket.

Ilyen éles ügyfélkörrel, amely hatással van a vonalakra, hogyan létezhetne valaha is fogadási buborék?

Láttunk már valaha sportfogadási buborékot?

Míg a fogadási piac általában racionális, talán van bizonyíték néhány nagyon ritka buborékszerű viselkedésre. Erre a legvilágosabb példa a Mayweather vs. McGregor bokszmeccs. Például a Pinnacle fogadóiroda szorzója a mérkőzés reggelén azt mutatta, hogy Mayweather (1.196) 83,6%-os eséllyel nyeri meg a mérkőzést. Ezzel szemben egyes bukmékereknél 1.02, azaz 98%-os implikált valószínűség szerepelt arra, hogy legyőzi ellenfelét.

Valójában a fogadási oddsok által suggalt lehetőségek szerint Mayweather 2010 óta tartó ellenfelei közül csak Manny Paquiaónak és Canelo Alvareznek volt nagyobb esélye legyőzni Mayweathert, mint a még nem tesztelt McGregornak, és még Alvareznek is csak szűken. A favorit-longshot torzítás nem magyarázza megfelelően ezt a viselkedést, mivel Mayweather egyértelmű értékű fogadásnak tűnt, de az éles eszű ügyfelek még mindig nem tudták elérni a piac korrekcióját.

Vitathatatlanul a teljes bukmékeri árrés és még annál is több volt az ír oldalán, lehetővé téve Mayweather számára, hogy erősen pozitív várható értékű fogadást kínáljon. Talán az akadály itt az volt, hogy egy ilyen magasan támogatott outsider kifizetésének ellensúlyozásához rengeteg pénzre volt szükség. A fogadók egyszerűen nem tudtak akkora tétet megtenni, hogy korrigálni tudják az eredménytelenséget.

Ezt a piacot valóban a legoptimistább vevő uralta. Normális esetben az élesebb figyelemmel rendelkező vásárló valamennyire korrigálta volna ezt, de az ingatlan- és a Bitcoin-buborékkal ellentétben a Mayweather-támogatókat könnyedén felülmúlták az optimista McGregor-fogadók.

Milyen tanulságokat vonhatunk le a piaci hatékonyság két oldaláról?

Ha a piacokon nem egyenlő az információáramlás, amelyet a befektetett pénz képvisel, akkor a piacok nem szinkronizálódnak, és hatékonysági hiányosságok lépnek fel. A Mayweather vs. Mcgregor stílusú hatékonysági hiányosságok, amikor a túl optimista támogatók torzítják a piacot, hihetetlenül ritkák, mivel általában a pénz diktálja a vonalakat. Fogadóként általában olyan oddsokat keresünk, ahol az oddsmaker pesszimista volt az esemény bekövetkezésének esélyét illetően.

Talán praktikusabb olyan helyzeteket keresni, amikor a bukmékerek kezdetben rosszul számították ki az oddsokat és nincs meg a piac korrekciójához szükséges kétirányú pénzmozgás. Talán a torzítás azt mutatja, hogy az irodák nem néztek túl mélyen utána az okoknak, és az árat még nem korrigálták.

A kereskedők nem feltétlenül tájékozottabbak, mint a fogadók, így az olyan elszigetelt esetek megtalálása, amikor a piacok nem voltak képesek korrigálni magukat, értéket jelenthetnek.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek