Csapatok és bajnokságok elemzései NBA NBA karácsony

NBA Christmas Day: Karácsonyi tradíció


Frissítve: 2023 máj 4. 10:07 Szólj hozzá!

Ha karácsony és az ünnepek, akkor darts világbajnokság és NBA mérkőzések. Ez szinte biztos pont az elmúlt év(tized)ekből, mi most az NBA-vel foglalkozunk részletesebben. 

A világháború után kezdődött a hagyomány

Alig ért véget a második világháború, már 1946-ban útjára indult az NBA elődje, majd a második szezontól, tehát 1947-től már rendeztek karácsonykor mérkőzéseket. Az első évben három találkozót is tartottak karácsony napján, ahol már résztvevő volt a New York Knicks, amely a legtöbb Christmas Day "fellépéssel" rendelkezik, hiszen az eddigi 75 évből 54 alkalommal vehetett részt NBA karácsonyi meccseken. Kezdetben az volt a legfontosabb, hogy egymáshoz közel lévő csapatok játszanak egymással, de idővel ez megváltozott. 

Los Angeles Lakers vs Denver Nuggets NBA kosárlabda Előzetes

Los Angeles Lakers - Denver Nuggets: Hihetetlen negatív szériában LeBron James és a Lakers

A Los Angeles Lakers nem hibázhat, valahogy meg kell törniük azt a rossz sorozatot, amibe a Denver Nuggets ellen kerültek.

Tegnap, 14:24

A csapatok közelsége miatt volt egészen a '80-as évekig a New York Knicks - Philadelphia 76ers párharca az, amelyet a legtöbb alkalommal rendeztek karácsonykor (összességében 12-szer). A '80-as évektől azonban a televíziós közvetítések változásával az igények is mások lettek, így az előző szezon két döntőse szinte minden alkalommal kapott meccset a karácsonyi programban, ahogyan a regnáló MVP és az aktuális szupersztárok is. Michael Jordan és a Chicago Bulls már 1986-ban pályára léphetett karácsonykor. 

A '90-es években szinte nem telt el úgy ünnep, hogy Michael Jordan ne játszott volna, általában ikonikus párharcokat és rivalizálásokat próbáltak karácsonyra tenni, így találkozott többet ebben az időszakban a Patrick Ewing vezette New York Knicksszel és a Detroit Pistonsszal. A 2000-es évek egyik legikonikusabb küzdelme a Shaq - Kobe párharc, miután Shaquille O'Neal viharos körülmények között lépett le a Lakerstől, majd karácsonykor újra egykori csapata ellen játszhatott - ráadásul zsinórban háromszor -, erről beszélt a Shaq című dokusorozatban is. 

Legendás teljesítmények az NBA karácsonyi meccsein

A játékosok többsége megtiszteltetésnek tartja a karácsonyi meccset, hiszen ilyenkor egy világ figyel az NBA-re. Minden idők egyik legnagyobb teljesítménye volt, amikor a New Jersey Nets - New York Knicks rivalizálás csúcspontjaként, Bernard King 60 pontot dobott a karácsonyi mérkőzésen. A Knicks hosszabbítás után 112-110-re nyert, King pedig már félidőben 40 pontnál járt. Az edzők közül érdemes Phil Jackson sikerét kiemelni, aki épp karácsonykor nyerte 1000. mérkőzését. 

LeBron James szerezte a karácsonyi meccseken a legtöbb pontot, már több, mint 400-nál jár a Lakers legendája. Érdemes megemlíteni, hogy a Christmai Day találkozók elsősorban a hazai csapatoknak kedveznek, hiszen 65%-ban ők nyerik a mérkőzéseket. Visszatérve a kiemelkedő egyéni produkcióra, Scottie Pippen 1994-es meccse emíltésre méltó, hiszen a Michael Jordan utáni rövid időszakban bizonyítani akart, hogy ő is képes vezérként játszani fontos meccseken, így 36 pontja és 16 lepattanója mellé kiosztott egy ikonikus blokkot

Valószínűleg az egyik legemlékezetesebb meccs a 2016-os Cleveland - Golden State volt, amely az akkori rivalizálás egyik fő indikátoraként szolgált. A találkozó a 2015-os NBA-döntő visszavágója volt (illetve a következő három év Cavs - Warriors döntőinek felvezetése), ahol végül óriási csatában nyert a Cavs. Az ebből a találkozóból is látszódik, mennyire fontos volt a hatékony védekezés, így hiába tolódik el a liga dobott pontok irányába, a Christmas Day alkalmából még mindig a "szigorúbb" játék érvényesül. 

Mire figyeljünk az NBA Christmas Day-en?

A sportfogadókat viszont valószínűleg az érdekli a leginkább, mire érdemes még a hazai sikerek mellett fogadni? A sztárok általában ilyenkor kettőzött erővel küzdenek, így akadnak kiemelkedő teljesítmények, akár 30-40 vagy a King által említett 60 pontos meccsek. Tracy McGrady például három karácsonyi meccsén 43,3 pontot átlagolt, míg Kevin Durant közel 30 pontot (29,9), kiemelkedően teljesít a Brooklyn klasszisa.  

Az elmúlt években rendre akadt 1-2 meglepetés siker, volt, hogy 6.00 feletti szorzó esett be, például 2019-ben is a találkozók jelentős része underdog sikerrel ért véget. Érdemes figyelni, mert ilyenkor egy-egy előre lesajnált csapat összeszedi magát, hiszen az egész világ rájuk figyel és megpróbálnak jó benyomást kelteni.

Azt sem árt az eszünkbe vésni, hogy legutoljára 2018-ban volt hosszabbításos meccs, igaz, hogy karácsonykor nem túl gyakori - előfordult, hogy 10 évig nem volt -, viszont akadtak olyan időszakok, amikor szinte minden évben volt hosszabbítással véget érő derbi. 

NBA fogadási útmutató sorozatunkból minden információt megtalálsz, ami specifikusan az amerikai kosárlabdára vonatkozik.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

  • Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek