Azt gondolhatnánk, hogy az NBA-re fogadás annyi, hogy meccseket és végeredményeket nézünk, néha egy-két statisztikát, majd mehet is a tippelés. Az amerikai profi liga azonban ennél jóval összetettebb, nem árt beleásni magunkat a dolgokba.

Apróságokra kell figyelni és sokkal több kifejezést kell megtanulnunk, mint elsőre hinnénk, de kifizetődik! Többrészes sorozatban mutatjuk be, hogyan kell az NBA-re fogadni.

Hogyan épül fel egy szezon az NBA-ben? Rávághatnánk kapásból, hogy alapszakasz + rájátszás. Igazunk van, de mégsem. Az NBA drafttal, majd a nyári szabadügynök-piac nyitásával kezdődik az „évünk”, amit az előszezoni meccsek követnek, majd az alapszakasz meccsei között az All-Star hétvégét is megcsodálhatjuk. Az első részben ennek a négy szegmensnek a sajátosságait firtatjuk.

Az NBA Draft

A fogadóirodák fogadási kínálatainak folyamatos növekedésének hála, fogadhatunk a draftra és a játékosok átigazolásaira is. A draft a gyorsabb lefolyású tippek közé tartozik (maximum 1-1,5 hét), mivel a teljes kínálat általában pár nappal a játékosbörze előtt érkezik.

Minden évben új „osztály” érkezik, előfordul kiemelkedően tehetséges év, de olyan is, ahol úgy kell vadászni az átlagos játékosokat is.

A draft kiváló lehetőség számunkra, hogy profitot növeljük, ehhez viszont figyelnünk kell, követnünk kell az eseményeket. Természetesen akad segítség, hiszen különböző felületeken nézhetünk mock draft besorolásokat, amely egy predikció a várható rangsorról. Ez már jó támpont, figyelembe véve azt, hogy a találati arány folyamatosan fejlődik az évek alatt.

A 2019-es NBA draft, kép baloldalán a predikció, mellette a valóság.

Elég megnézni a képen látható 2019-es draftot, ahol az első öt helyezettet pontosan eltalálták. Ehhez viszont kiszámítható játékosbörze kell, ahol nincsenek meglepetések, cserélgetések.

Nem árt tisztában lenni a csapatok érdekeivel, mert könnyedén előfordulhat, hogy egy first pickkel rendelkező franchise dobja az első választás jogát, cserél „lefelé” egy későbbi értékesebbnek vélt cetliért.

Fontos megfigyelni azt is, hogy melyik játékos, melyik csapathoz megy el privát edzésre. Általában 2-3 gárdához látogatnak el a tehetségesebb játékosok, ezzel szűkítve a lehetséges csapatuk körét.

Érdemes nézni az edzések után készült interjúkat is – mindkét fél részéről -, ugyanis előfordult már, hogy valaki épp ekkor játszotta el a lehetőségét annak, hogy top3-ba kerüljön a drafton. 

Hogyan fogadjunk NBA draftra?

Az esetek többségében az aktuális börze első három helyezettje jól megtippelhető, ebben tényleg csak akkor van érték, ha a szorzó 1.70-1.80 felett van.

Érdemesebb emiatt rögtön akkor tippelni, mikor kikerül a first pickre vonatkozó tippsor – általában előbb közlik, mint a többi kínálatot -, így pedig egy jó megérzéssel nagy szorzót is szakíthatunk.

Szintén fontos kiemelni azt is, hogy a nagyobb érték a 4-10. hely közötti tippeknél jöhet. Itt már könnyedén foghatunk 2.00-es vagy magasabb szorzót is. Meg kell vizsgálni, milyen játékosok vannak az adott drafton, illetve azt is, hogy a csapatoknak kikre van szüksége. Kelendőek a 3&D specialisták, de előszeretettel választanak komplett („kész”), ugyanakkor kevésbé tehetséges kosarasokat ezeken a helyeken.

Ennek egyik oka, hogy az igazán nagy tehetségek már az első pár hely valamelyikén elkelnek, itt pedig már biztosra mennek a csapatok. Előfordul, hogy másod- vagy harmadévesekre esik a választás, akik kellő rutinnal vannak felvértezve, ezért biztosabb, kiforrottabb opciók. Ezekre nem árt figyelni, mielőtt a draftra fogadnánk.

Szabadügynök-piac az NBA-ben

A draft után pár nappal (héttel) nyit a szabadügynök-piac, ahol megkezdődik az „átigazolási” szezon. Fociban neveznénk így, kosárlabdában is papíron erről van szó, ahol manapság már a legnagyobb szerződések a piac nyitása után pár órával vagy pár nappal megköttetnek, nem várnak hónapokat a csapatok és a játékosok.

Azért is érdemes résen lenni, mert az infók már hetekkel korábban csordogálni kezdenek, sok esetben már a fogadási kínálat is elérhető egy-egy szupersztár csapatváltásával kapcsolatban. Mire elérkezik a piac nyitása, már gyakorlatilag csak szignózzák a szerződéseket, igazán nagy szorzóra nincsen lehetőségünk lecsapni.

Hogyan fogadjunk NBA átigazolásokra?

Mi a teendő? Már az előző szezon rájátszásától kezdve folyamatosan figyelni a híreket, ügynökök nyilatkozatait, olyan NBA-s bennfentesek csatornáit figyelemmel követni, mint Adrian Wojnarowski, Frank Isola, Kevin O’Connor, Marc Stein, Sam Amick, Shams Charania és még sorolhatnánk.

A közösségi médiában megosztják (elsősorban Twitter) az értesüléseiket. Gyors reakcióval még a piac változása előtt profitra tehetünk szert (nem túl gyakori, de olykor előfordul).

Itt is fontos kiemelni, hogy egy-egy csere (trade) esetében, mennyire van realitása – pénzügyileg és „kiegyensúlyozottság szempontjából – az adott lépésnek. Amikor egy játékos aláír egy új csapathoz, nem árt olyan apróságokra figyelni, minthogy a sztár (vagy épp a családtagjai) hol vettek lakást vagy házat, hogyan nyilatkoznak bizonyos csapatokról, városokról.

Olyan manőverekről nem is beszélve, mint a játékosok közötti haveri kapcsolat, amely erősíthet egy-egy transzfer létrejöttét (Wade - Bosh - James vagy D'Angelo Russell és Karl-Anthony Towns esetében). Az ügynökök is fontos szerepet tölthetnek be az igazolásoknál, emlékezhetünk, hogyan került a Lakershez Anthony Davis. 

Adózás szempontjából is vannak különösen kedvelt városok, mint Texas vagy Miami, illetve olyan környékek, ahová a piac nagysága miatt szívesebben szerződnek sztárok (Los Angeles stb.). Vannak ugyanakkor olyan piacok is, ahová elvétve igazolnak klasszisok (Minnesota, Milwaukee stb.), ezzel maximálisan tisztában vannak a franchise vezetői is.

Az offseason tehát az átigazolási jóslatokról, illetve az előttünk álló szezon predikcióiról szól a fogadási piacokon, érdemes kihasználni ezt az időszakot, hiszen egy sztár váratlan csapatváltásával nagyobb pénzre is szert tehetünk.

NBA előszezon

Amennyire érdemes a draftra vagy a szabadügynök-piacra koncentrálni, olyannyira felejtős az előszezon, amit a csapatok többsége fejlesztésre, felkészülésre használ. Ez elsősorban azoknak a játékosoknak jó, akik most kerülnek a ligába – esetleg rotációs helyért küzdenek -, de érdemi meccset nem igazán láthatunk, pénzégető.

 A rutinosabb sztárok próbálnak még pihenni, minimálisan hangolódni, de számukra még az alapszakasz is csak egy készülés lesz a rájátszás. Ez egy szükséges rossz, ahol maximum 15-20 percet „lötyögnek”, teljesen fals eredmények jönnek ki ezeken a meccseken.

Igaz, hogy pár kevésbé jó kerettel megáldott csapat ilyenkor erőt merít ezekből a sikerekből, alapszakasz első pár meccsére még kitart a lendületük, majd érvényesül a papírforma az esetükben is. 

Az előszezon esetleg arra lehet jó, hogy mi is monitorozzuk a draftról kikerülő játékosokat, illetve a csapatok 6-12. opcióit a rotáción belül, gyakoroljuk az élő fogadást pontokra, fejlesszük a reakcióidőnket, nézzük a tendenciákat, de mindezt nagyon apró összegekkel, ugyanis messzemenő következtetéseket nem lehet levonni ezekből a találkozókból.

NBA All-Star hétvége

Ha imádjuk a nagy szorzókat, szeretünk őrültségekre fogadni, akkor itt minden megtalálható. Fogadhatunk abszolút tét nélküli találkozókra (újoncok és másodévesek meccsére, és a főmérkőzésre is), ahol tényleg leginkább abban lehet érték, hogy aktuális pontrekordot megdöntik-e.

A liga próbálkozott újításokkal, ezek lehet változtatnak valamit idővel a mérkőzéseken, de nagyobb az érték inkább az ügyességi számok győzteseinek megtippelésében.

Mire fogadjunk az NBA All-Star hétvégén?

A hárompontos versenyen fontos a gyorsaság és az aktuális forma, higgadtság, így azért könnyedén tudunk szelektálni az indulok között és 2-3 főre csökkenteni az esélyesek listáját.

A zsákolóversenyen az objektivitást mellőzik, inkább a hype-vonatot érdemes figyelni, ki az az induló, akit leginkább kedvelnek (közösségi médiában, milyen kapcsolata van a zsűrivel stb:), valószínűleg ő fog nyerni, függetlenül a gyakorlata erősségétől. Az All-Star hétvégén foghatunk 6.00-os szorzót is, érdemes olykor kockáztatni és befektetni.

A cikksorozat további részei: