A sorozat harmadik részeként a csapatstatisztikák kerülnek középpontba. Melyik statisztikával érdemes foglalkozni a csapatok kapcsán? Mi vezethet eredményes fogadásokhoz? Mely adatokat érdemes elkerülni, melyek adhatnak fals képet? Próbálunk minden kérdésre választ adni. 

Rengeteg NBA adat áttekintése

Assist/Turnover arány

Manapság már temérdek adatból választhatunk, szezonokra lebontva, lehet alapszakaszra vagy külön rájátszásra is szűrni. A gond ezzel az, hogy olyan adatokat is "összehozhatunk", amivel a saját elméletünket igazoljuk, ami olykor téves következtetéshez és végül tipphez vezethet. Sokan úgy vélik, hogy Assist/Turnover arány fontos alapja a sikernek, de elég csak megnézni a 2018/19-es alapszakaszt, ahol a hátsó szegmensben szerepelt a Portland és  Houston (gyenge mutatókkal), mégis simán odaértek a top4-be. 

Mezőnydobások

A mezőnydobások hatékonysága már szintén nem mérvadó olyan szinten, mint ahogyan régen gondoltunk, mivel vannak olyan csapatok, akik hiába kiemelkedőek a kategóriában, kevés dobással operálnak, míg érkezik egy olyan ellenfél, akik nagy mennyiségű triplát eresztenek el meccsenként, gyengébb hatékonysággal, de simán túldobják az aktuális ellenfelet. Személyes véleményem az, hogy az adatokat kontextusba kell helyezni, egymáshoz megfelelően viszonyítani. 

Tripladobások vizsgálata

Vizsgáljuk meg az említett 2018/19-es alapszakaszt. Ehhez vegyük hozzá, hogy az elmúlt években a tendencia inkább a tripladobások felé tolódott, így az összesített pontok növekedtek, ez azonban nem jelenti azt, hogy védekezni nem kéne egy meccsen. 

A következő részben az NBA játékosokra való fogadásokkal foglalkozunk.

A cikksorozat további részei: