Nemek közötti különbségek a fogadási magatartásban 2022-05-06

A férfiak vagy a nők fogadnak eredményesebben?

2023 márc 10. 10:43 Karola 2 hozzászólás

Kezdőknek Nők férfiak pszichológia kockázatkezelés

Gondoltál már arra, hogy az ellenkező neműek teljesen másképp látják a szerencsejátékot, mint te? A nők többet nyernének, mint a férfiak? A férfiak inkább vállalnak nagyobb kockázatot? A nemünk diktálja azt, ahogyan szerencsejátékosként viselkedünk? Léteznek olyan tanulmányok, amelyek kimutatták már a férfiak és nők viselkedése közötti különbségeket, de van olyan tanulság, amit az ellenkező nemtől tanulhatunk?

A szerencsejáték, mint időtöltés, hagyományosan a férfiak privilégiuma volt. Az online fogadások és a szerencsejátékkal kapcsolatos szórakozás egyéb formáinak robbanásszerű népszerűsége azonban azt jelenti, hogy több nő foglalkozik szerencsejátékokkal, mint valaha. Ennél is érdekesebb kérdés, hogy a férfiak és a nők másképp fogadnak-e, és hogy mit tanulhatnak a két nem tagjai egymástól arról, hogy mi működik és mi nem.

Az egyértelműség kedvéért a fogadóirodák túlnyomó többsége csak azt a lehetőséget adja meg, hogy a regisztrálni kívánó felhasználó, nőnek vagy férfinek adja meg magát. Így az adatok csak azt tükrözik, hogy az egyének mit választottak a számla nyitásakor.

Csekély többség a férfi sportfogadók számában

Ha hinni lehet a felméréseknek, akkor az Egyesült Királyságban (a világ legnagyobb fogadási piaca az ügyfelek számának és a lakosság számának aránya alapján) a férfiak egyharmada kötött online fogadást az elmúlt 12 hónapban, míg a nők egynegyede. A különbség tehát kisebb, mint valaha, és potenciálisan egyre csökken.

Történelmileg a férfiak mindig is hajlamosabbak voltak sportfogadásokat kötni a nőkhöz képest, és ez továbbra is igaz. Egy, az Egyesült Államokban végzett online tanulmány szerint a férfiak 73%-a választotta a sportfogadást, mint kedvenc tevékenységét, míg a nőknek csak 40%-a mondta, hogy ez a kedvenc szerencsejátékos irányzatának.

A nők és a bingó

A cikk későbbi részében szereplő adatokkal némileg ellentétben a nők a bingót részesítik előnyben - amely az egyik legrosszabb játék a megtérülési arány (RTP) tekintetében, és ezt bizonyítja a női játékosokat megcélzó bingóoldalak száma is.

Ami a nők által választott sportágakat illeti, ezek általában ugyanazok, mint amiket a férfiak néznek és amelyekre fogadnak, azaz a legnépszerűbbek és legjelentősebbek. Az Egyesült Államokban a nők az olyan nagy bajnokságokra fogadnak, mint az NFL és az NBA, az Egyesült Királyságban pedig a nők nagyobb valószínűséggel tippelnek a labdarúgásra.

Hajlamosak többet fogadni a női sportágakra, mint a férfiak, de fogadásaik arányát tekintve még mindig jóval többször tesznek pénzt férfi versenyekre. A nők a fogadásaik arányát tekintve is hajlamosabbak nagyobb sporteseményekre, például a világbajnokságra, az olimpiai játékokra vagy olyan egyszeri mérkőzésekre tippelni, mint a labdarúgó kupadöntők vagy a Superbowl.

Különbségek a férfiak és nők között fogadásokban

Érdekes módon egy tanulmány szerint a fogadásokat kötő nők hosszabb ideig fogadnak, azaz 21 hónapig, míg a férfiaknál ez a szám 14 hónap. A férfiak azonban, bár összességében rövidebb ideig fogadnak, kétszer annyi időt töltenek szerencsejátékkal és gyakrabban játszanak, mint a nők.

Ki költ többet?

Egy tanulmány szerint a férfiak átlagosan 94 angol fontot fizetnek be egy online fogadási számlára, míg a nők 67 fontot.

Ki veszít kevesebbet?

Egy szerencsejáték tanulmány szerint a nők általában kevesebbet veszítenek évente (2,6 ezer angol fontot), mint a férfiak (3,7 ezer angol fontot).

Ki termel több profitot?

A nők sokszor jövedelmezőbb fogadók lehetnek, mint a férfiak. A 888 New Jersey-i bukméker által készített tanulmány kimutatta, hogy a női ügyfeleik egy 12 hónapos időszak alatt 19%-os megtérülést értek el, míg férfi ügyfeleik 4,6%-os veszteséget szenvedtek el.

Bár ez nem a teljes kép,  ha ezt tovább bontjuk, a 18-24 éves korosztályba tartozó fiatalabb nők körülbelül 43%-os veszteséget szenvedtek el, ami rosszabb volt, mint a hasonló korú férfiaké. Az idősebb nők (25 év felettiek) azonban szilárd 29%-os megtérülést értek el a fogadásaikból.

A különbségek okai

Az adatok önmagukban is érdekesek, de miért fogadhatnak a nők és a férfiak másképp? Fontos megjegyezni, hogy ezek általános tendenciák a nagy ügyfél adatbázisokban. Tehát az egyes férfiak és nők másképp adják fel tippjeiket, és a minta túlnyomó többsége hobbi fogadókból áll, míg a profi játékosok természetesen jelentősen másképp helyezik el tétjeiket, mint az alkalmi játékosok.

A fogadóirodák és a nők

Egyes bukmékerek figyelembe veszik a férfi és női fogadók közötti különbségeket, és a nemük alapján változtatják meg az ügyfelekhez való hozzáállásukat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a női számlákat alaposabban megvizsgálják, alacsonyabb fogadási limitek vonatkoznak rájuk, és gyorsabban korlátozzák őket.

Biológiai eredetű a kockázatkerülés?

Más területeken végzett tanulmányokból tudjuk, hogy a nők általában kockázatkerülőbbek, mint a férfiak, ami megmagyarázhatja, hogy miért helyeznek el kisebb összegeket és miért veszítenek kevesebbet. A történelem során jelentős biológiai különbségeket és környezeti tényezőket észlelhetünk, amelyek a férfiakat nagyobb kockázatvállalásra ösztönözték.

Ennek egy része az evolúciós és vadászó, gyűjtögető örökségünk, ahol a fizikailag erősebb férfiaknak kellett mérlegelni a vacsora vadászatának valószínűségét, és a nőknek kellett gondoskodniuk a gyermeknevelésről.

Mi különbözteti meg a győztes és a vesztes játékosokat?

A sikeres fogadáshoz szükség van matematikára és valószínűség számításra, valamint a kockázat felmérésének megértésére. Ez általában a férfiakat vonzza, akik olyan területeken dominálnak, mint a matek, a programozás és a mérnöki tudományok, de ezek a karrierutak egyre népszerűbbek a nők körében is, ez pedig azzal jár együtt, hogy egyre több nő veszi komolyan a fogadást.

Társadalmi tényezők és tudományra alapozott fogadások

A fogadásokat történelmileg a tehetős egyénekkel hozták összefüggésbe, különösen a kaszinók vagy a lóversenyek esetében. A történelem egy pontján a nők ki voltak tiltva néhány ilyen létesítményből, vagy ritkaságnak számított a jelenlétük.

A szerencsejátékok még mindig fennálló megbélyegzése talán szerepet játszhat abban, hogy a nők körében kevesebben játszanak, mint a férfiak, mivel a női szerencsejátékosok attól tarthatnak, hogy rossz szemmel néznek majd rájuk, ha bevallják, hogy szeretnek ezzel foglalkozni. A bingó egy érdekes eset, mivel a bingó formátumát játékként és esti szórakozásként társadalmilag elfogadhatóbbnak tartják, mindez a nők körében népszerűségéhez vezetett, ami mára a női ügyfeleket kiszolgáló bingóoldalak sokaságában nyilvánul meg.

A modern fogadásokat illetően, sok nő kockázatkerülőbb és inkább potenciális befektetésként tekint a fogadási lehetőségekre, mint puszta szórakozásként. Valójában egyes tanulmányok kimutatták, hogy a nők 20%-a gyakran vásárol adatelemző eszközöket a fogadásaik javítása érdekében, szemben a férfiak 15%-ával. Amint azt a kisebb kockáztatott összegek is mutatják, a nők nagyobb valószínűséggel tesztelik a rendszereket, és kezdetben csökkentik a kockázatot és fegyelmezettebbek a férfiakhoz képest.

Mint tudjuk, a férfiak gyakrabban fogyasztják a sportmédiát és a sportközvetítéseket (bár ez a különbség egyre csökken), ezért nagyobb valószínűséggel vesznek részt érzelmileg a fogadási folyamatban.

Végső gondolatok

A fentiekből nyilvánvalónak tűnik, hogy összességében a nők többnyire okosabban fogadnak, mint a férfiak, legalábbis hobbi szinten. Sőt, a nők nagy általánosságban is jobban kezelik a következő dolgokat:

  • Kicsiben kezdenek, ezzel tesztelve a stratégiát
  • Hatékonyabban kezelik a bankrolljukat
  • Kerülik a veszteségek hajszolását
  • Időt és pénzt fektetnek az adatelemzésbe
  • Kihasználják az alacsony kockázatú ajánlatokat és a regisztrációs bónuszokat
  • Eltávolítják az érzelmeket a fogadásaikból
  • A fogadást inkább befektetésként kezelik

Észrevehető, hogy ezek az alapvető gondolatok jelen vannak minden sikeres fogadó életében.


Hozzászólások 2

Szigo
Szigo
2022 máj 12. 11:09

Kicsiben kezdenek… :) mér értem, velem miért a bulik végén kezdenek ki a nők :D

Sound
Sound
2022 máj 12. 11:10

Jó a cikk!
Azért az látszik, hogy nyugaton mennyivel nyitottabbak az emberek, s főként a nők!
33% - 25% a nők/férfiak részvételi aránya. Kíváncsi lennék, hogy nálunk ez, hogy fest. Meglepődnék, ha 100 hölgyből 3-4-nél több foglalkozna sporfogadással, s itt nem a lottóról beszélej
Nálunk szerintem 90/10, vagy még annál is rosszabb lehetne a mutató, ha 100 fogadót vizsgálunk nemek alapján.
Tökre érdekelne, egyébként a helyzet. Kíváncsiságból egy kérdést/kérést megért – hozzászólna egy hölgy a cikkhez? Itt a sportfogadó közösségben, léteztek, vagytok? Hölgyek?

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Duplázd meg nyereményed akár 100$ értékig

  • A Stake.com-on a legrangosabb európai focira fogadva megkétszerezheted nyereményed.

Stake útmutató
Stake regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek