Horvátország fővárosának egyik élvonalbeli városi rangadója ez a mérkőzés. Azért csak az egyik, mert kettejükön kívül van még egy első osztályú zágrábi focicsapat: a Lokomotiva. Egyetlen felállásban sem jelentősek a párharcok, jobbára a tucatmeccsek közé sorolandók, s csakis amiatt érdemes megemlékezni bármelyik összecsapásról, mert mégiscsak városi rivalizálásról van szó.

Dinamo Zagreb

Dinamo Zagreb szurkolói (Fotó: Ivica Drusany / Shutterstock.com)

Ez a párharc (NK Zagreb - Dinamo Zagreb) általában a kevésbé érdekes találkozók kategóriájába tartozik, ugyanis egyenlőtlen erők küzdelméről van szó. Abszolút minden tekintetben sokkal jobb csapat a Dinamo. Az NK Zagreb fikarcnyival sem több egy horvát középcsapatnál, míg a Dinamo nem más, mint Horvátország rekordbajnoka és kimagaslóan legeredményesebb focicsapata. Manapság már kizárólag egyetlen jelentősnek nevezhető ellenfele van Horvátországban a Dinamónak, s az nem fővárosi gárda, hanem Dalmácia büszkesége, a Hajduk Split. Sőt, régebben, a jugoszláv időszakban is a dalmátokon kívül csak a belgrádi elitklubok, a Crvena Zvezda és a Partizan voltak egyenrangúnak nevezhető ellenfelek a Dinamo számára.

Ami miatt mégiscsak érdemes megemlékezni az NK Zagreb - Dinamo horvát fővárosi rangadóról – azon túl, hogy városi rivalizálásról van szó - az nem más, mint az a tény, hogy a Horvátország Jugoszláviából való kilépése óta lezajlott bajnokságokban, azaz az 1992-es év óta csak egyetlen egy csapatnak sikerült megtörnie a Dinamo és a Hajduk alkotta páros élvonalbeli hegemóniáját. Ez a csapat pedig nem volt más, mint az NK Zagreb, melynek a 2001-2002-es idényben sikerült bajnoki címet nyernie. Ez mindenképpen nagy fegyverténynek nevezhető. Körülbelül olyasmi, mint a Real-Barca versenyfutás a bajnoki aranyéremért Spanyolországban, ahol olykor például az Atletico is belekotnyeleskedik a gigászok párharcába.

Élő nyereménynövelő a hét meccsére


Minden héten 25%-os élő nyereménynövelővel fogadhatsz a hét mérkőzésére.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Sztárok nélküli NK Zagreb

Neves focisták tekintetében is egyértelműen a Dinamo áll sokkal jobban, mint a másik zágrábi focicsapat. Amíg az NK Zagreb közelmúltjából jobbára csak egyetlen focistát érdemes említeni (a Bayern München együttesében is megfordult Ivica Olic az illető), addig a Dinamo esetében - ha nagyon röviden akarok fogalmazni - a számtalan jobbnál-jobb focista közül is tényleg csak néhány világsztárt érdemes megemlíteni: Robert Prosinecki, Davor Suker, Zvonimir Boban, Mario Mandzukic, Luka Modric.

Amikor ezen sorokat írom (2015.05.08.) mindössze néhány forduló van hátra a horvát bajnokságból, s arról szól a történet, hogy a veretlen Dinamónak sikerül-e megvalósítania a nagy bravúrt: vagyis azt, hogy veretlenül nyerje meg az újabb bajnoki aranyérmet, amely egyúttal azért is lenne maradandó és felejthetetlen rekord, mert ez lehetne a Dinamo zsinórban megnyert tizedik horvát bajnoki címe.

A 2005-2006-os bajnoki idénytől kezdve kizárólag csak a zágrábi Dinamo nyert focibajnoki aranyérmet Horvátországban. Arra készül a csapat, hogy a 2014-2015-ös szezon végén veretlenül nyerje meg a zsinórban 10. bajnoki címét.

Dinamo a favorit, de azért óvatosan fogadjunk

Fogadás tekintetében nem nevezhető érdekesnek a zágrábi rangadó. A Dinamo annyira sokkal jobb minden tekintetben, mint az ellenfele, hogy a győzelmére ajánlott mindenkori szorzó borítékolhatóan nagyon alacsony lesz. Békés a meccs, sem a focisták, sem pedig a szurkolók körében nem tapasztalható versengésnek vagy gyűlöletnek nevezhető akármicsoda. Nem árt vigyázni a Dinamo góljaira tett fogadásokkal, mert amennyiben nem nagyon muszáj, a Dinamo nem fogja megalázni a szintén zágrábi ellenfelet. Amikor pedig úgymond nincs szüksége pontokra a nevesebb fővárosi gárdának, akár még az is megeshet, hogy döntetlennel zárul a találkozó. Nem árt tisztában lenni a horvátországi focibajnokság éppen aktuális helyzetével, s csak akkor fogadni, amikor alkalmasnak tűnik a dolog és megfelelőnek ítélt szorzó van az NK Zagreb hendikepes győzelmére vagy a gólokra.

(Szerző: csabax)