Csapatok és bajnokságok elemzései Ligue 1 Olympique de Marseille

Olympique Marseille: A problémás dél-francia csapat


Frissítve: 2023 aug 9. 10:15 1 hozzászólás

Az Olympique Marseille Franciaország egyik legnagyobb klubja, akik pillanatok alatt a mélyben találhatják magukat. A csapat, amelyről akár lehetne olyan kontextusban is beszélni, mint a spanyol gigászokról, ehelyett a botrányok kerültek főszerepbe velük kapcsolatban.

Az Olympique Marseille történelme

Voltak előjelei az OM-nél zajló eseményeknek, viszont senki sem gondolta, hogy ennyire mélyre süllyed a klub, de ne szaladjunk ennyire előre! A Marseille kapcsán sokan az aranykorszakot az 1980-as évek végére, '90-es évek elejére teszik, de ez az időszak botrányokkal telített volt (erről később). A világháborúk között is ért el sikereket a csapat, de az első "aranycsapat" a '70-es évekre datálható. 

Chancel Mbemba - Olympique Marseille 007 Előzetes

Marseille - Shakhtar Donetsk: Gattusót is kirúgták, hihetetlen ki utódja, megnőttek az ukránok esélyei a továbbjutásra?

A Marseille-ben zajló újabb botrányok után, bátor döntést hoztunk és nagy szorzót választottunk a Shakhtar elleni EL-meccsükre, muszáj kockáztatni!

2024 febr 19. 19:09

A Leclerc-korszak az OM történetében

A Télé Magazine tulajdonosa, Marcel Leclerc 1965-ben került az akkor másodosztályban szereplő csapat elnöki székébe. A vérbeli OM-drukkerek csak úgy emlékeznek rá, mint a klub történelmének legjobb elnökére. Rögtön az első évében visszajutottak a legjobbak közé, de Leclerc ennél többre vágyott. Elkezdte lapátolni a csapatba a pénzt, jó szemmel vette észre a tehetséges játékosokat, így került a klubhoz Josip Skoblar, aki aranycipőt nyert, és máig tartja az egy szezonban elért legtöbb gól rekordját a bajnokságban (44 találat).

Lerabolták a korszak legjobb csapatát (a verhetetlennek gondolt Saint-Étienne-t), így mindössze 5 évbe tellett, hogy Leclerc bajnokot faragjon a dél-francia csapatból. Mindemellett már eltörpült, hogy ""ajánlotta" a város polgármesterének, újítsák fel sürgősen és bővítsék a Vélodrome-ot. 

Az Olympique Marseille egymás után nyert két bajnoki címet (1971 és 1972), sokan azt gondolták, elérkezett a Kánaán. A második bajnoki cím után pár héttel azonban robbant a bomba: elbocsájtották Leclerc elnököt, mondván a cégei javára elsikkasztotta a klub pénzét. Ez a történet egyik része, azonban van egy másik is: Leclerc "nehéz" ember hírében állt, egyesek autoriter vezetőnek minősítették, mondván önkényesen hozott döntéseket a klub élén. Problémássá vált, mindenki számára. 

A Leclerc-botrány

Az egész 1972 márciusában csúcsosodott ki, mikor Leclerc nem egyeztetett senkivel sem, mégis kinevezte sportigazgatónak az Anderlecht egyik vezetőjét, Eugène Steppé. Óriási volt a felháborodás, az igazgatótanács bizalma megrendült, mire Leclerc visszakozott, de innentől nem volt megállás, le kellett mondania, majd megvádolták az említett sikkasztással is. Hogy a sikkasztás megtörtént-e? Mai napig nem derült rá fény. 

Érdekesség azonban, hogy olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint Leclerc megfenyegette a liga vezetőit, módosítsanak szabályt: ne csak két külföldi szerepeljen, hanem három. Ekkoriban pletykák terjengtek, miszerint Skoblarék mellé szerette volna megszerezni Varga Zoltánt is a Fraditól az Olympique Marseille. Valószínűleg a liga elnöksége sem nézte jó szemmel Leclerc ténykedését, terhes lett számukra.

Úgy tűnt, hogy nagy gond nem lesz, hiszen egy korszakos védő érkezett a csapathoz (Marius Trésor), illetve két brazil világbajnok: Jairzinho és Paulo Cézar. Fröcsögött a pénz, óriási volt a felhajtás a klub körül, de akadt egy apró probléma: Paulo Cézar inkább a bulikat részesítette előnyben. Hiába volt zseniálisan cselező támadó, fegyelmezetlen volt, mint Ronaldinho. A sztárokkal teletűzdelt csapat nem tudott dominálni a bajnokságban, ráadásul jött az újabb botrány. 

Az 1975-ös PSG - Marseille összecsapás

1975. május 13.: A Francia Kupa negyeddöntőjében találkozott egymással a PSG és a Marseille. Nagy favorit volt a Marseille, de a Vélodrome gyepén nem tudta érvényesíteni az akaratát. 

Az odavágó 2:2-es döntetlennel ért véget, míg a visszavágón Párizsban 2-0-ra kikaptak. Ezt a két brazil sztár már nem tudta elviselni, többször megütötték a játékvezetőt. Eltiltották őket és soha többet nem léptek pályára az OM-ben, azonnal utaztak haza Brazíliába. 

Bernard Tapie elnöksége

A következő éveket a másodosztályban töltötte a klub, majd 1986-ban érkezett az új elnök, Bernard Tapie. Ötlete egyszerű volt, ugyanis a kerékpár pár éve működő "szupercsapat"-elvét próbálta meghonosítani.

Tapie áll az 1984-ben alapított La Vie Claire nevű kerékpáros csapat mögött is, ahol a korszak sztárjai versenyeztek (Bernard Hinault és Greg Lemond). Hamar siker koronozáta azt a projektet, így gyorsan váltott Tapie a labdarúgásra.

Sztárok igazolása a Marseillehez

A célkitüzés Európa trónja volt (és a BEK-győzelem), ennek érdekében pedig nem fukarkodott a pénzzel. Olyan játékosok érkeztek a klubhoz, mint Alain Giresse, Karl-Heinz Förster, Jean-Pierre Papin, Jean Tigana, Dragan Stojkovic, Chris Waddle, Klaus Allofs, Maneul Amoros, Enzo Francescoli, Abedi Pele, Didier Deschamps, Basile Boli, Marcel Desailly, Rudi Völler és Eric Cantona.

Egészen elképesztő névsor, egymásnak adták a kilincset a sztárok. A bajnoki címek záporoztak, de az első BEK-döntőre 1991-ig várni kellett. A Crvena Zvezda állta útjukat, így Tapie és társai nem bízták a véletlenre a következő finálét:

Bundabotrány az Olympiquenél

1993. május 21-én újabb botrány rázta meg a dél-francia várost: az OM-játékosai és vezetői megpróbálták megvesztegetni a Valenciennes tagjait. Öt nappal járunk az 1993-as BL-döntő előtt (Milan az ellenfél), Tapie pedig attól félt, hogy a bajnoki cím szempontjából fontos mérkőzésen, valamelyik sztárja megsérül. Ezért a 18. helyen álló klub játékosait megkeresték telefonon, hogy nem kell akkora elánnal küzdeni az OM ellen a május 20-án rendezett meccsen.

A Valenciennes játékosai tényleg óvatosak voltak, figyeltek, nehogy gond legyen. Az ügy azonban itt nem ért véget, ugyanis a Marseille vezetősége a sikeres BL-döntő után, hazugságnak nevezte a Valenciennes játékosainak állítását. 

A tanúk azonban gyorsan megtörtek, kiderült, hogy az OM-játékosa, Jean-Jacques Eydelie pénz adott a Valenciennes egyik játékosának, hogy a megfelelő teljesítményt nyújtsák. 

Elvették az OM bajnoki címét

Hiába nyerte meg a klub az első nagy trófeáját, beárnyékolta azt a botrány, elvették az 1993-as bajnoki címüket, másodosztályba sorolták őket. Tapie börtönbe került, de 2006-ban újabb információkra derült fény, amit az 1993-as botrányban érintett Eydelie szivárogtatott: doppingolt a csapat az 1993-as BL-döntőn! Állítása szerint, mindössze Rudi Völler nem volt hajlandó beadatni magának a szert, amit közvetlenül a finálé előtt kaptak.

Mit mutattak az 1993-as döntő után levett tesztek? Semmit, ugyanis negatívak voltak. Azonban az különös lehet, hogy mind Desailly, mind Waddle beismerte, hogy a '90-es évek elején tiltott szert használtak az OM-nél. 

Az Olympique Marseille az új évezredben

Jól látható, hogy a dél-francia csapatnál mindig akadtak problémák. Az új évezred is tartogatott különös eseteket, de sokan úgy gondolták, hogy végre a 2016-os esztendő új korszak kezdete lehet, minden jó irányba indul. Frank McCourt vásárolta meg a klubot, sportigazgatónak Andoni Zubizarreta érkezett, kezdetét vette az "OM Champion" elnevezésű projekt. Mindent is vizionáltak: bajnoki címek, BL-győzelem, szuperklub státusz. 

Az OM Champion projekt

Zubizarreta el is kezdte költeni a befektetők pénzét, pár hét alatt elment 40 millió (mindezt télen...), majd utána még kétszer is átlépték a 60 milliós határt az adott átigazolási időszakban, így összességében az első 2,5 év alatt 180 millió eurót költöttek. Bevétel? Elenyésző. Eredmények? Szintén, dobogóra sem tudott állni a klub. Mindeközben olyan hírek terjengtek a sajtóban, hogy a PSG játékosai mellett, a Marseille focistái keresik a legtöbbet Franciaországban. 

Dimitri Payet (Fotó: MilletNicolas / Shutterstock.com)

Sok pénzből kevés eredmény

Dimitri Payet évi 6 millió euróval lett gazdagabb (Isco vagy épp Asensio szint, ha Real Madrid mércével mérjük a bérét), de 2020 júliusában aláírt egy új konstrukciót, melynek fejében csökkentik a bérét a következő években, cserébe élete végéig lehet "Marseillais". Ez azért is érdekes, ugyanis pár héttel a szerződés megkötése előtt elmondta: nem megy bele a bércsökkentésbe, mert nagy pénzügyi kiadásai vannak. A 2019-ben érkező Kevin Strootman kapcsán szintén felmerült, hogy óriási összegekért koptatja a padot, így a 2021-es téli átigazolási időszakban gyorsan el is küldték kölcsönbe, hogy ne legyen szem előtt. 

A rossz eredmények ugyanis addigra elkezdtek záporozni, szurkolók egyre idegesebbek voltak, hiszen a játékosok töménytelen pénzt keresnek, miközben a csapat képtelen nyerni. André Villas-Boast is "megtalálták", de az inkompetens vezetőség is középpontba került. Elkezdődött a kapkodás: pár hónappal korábban arról esett szó, hogy felesleges igazolni, jó a csapat, majd januárban már beindult a gépezet. 

Elégedetlen Marseille-szurkolók

Gyorsan kölcsön akart venni egy támadót a Marseille, hogy stabilizálják a csapat helyzetét. Ez azonban váratott magára, Milik nehezen írt alá, miközben jöttek a vereségek. A szurkolók elégedetlensége odáig fajult, hogy felgyújtották az edzőközpontot, emiatt elmaradt a Rennes elleni hétvégi bajnoki. Ha ez nem lett volna elég, akkor a vezetőség megkerülte Villas-Boas edzőt, tudta nélkül igazoltak egy olyan játékost, akire nem tart igényt. 

Villas-Boas lemondott

Villas-Boas beadta a lemondását, mire a klub felfüggesztette őt, súlyos engedetlenségre hivatkozva. Érdemes azonban elgondolkodni azon is, amiket Villas-Boas állít:

  • Olyan játékosok érkeztek az elmúlt években a klubhoz, akiknek a leigazolását nem kérte, ellenezte
  • Ezen játékosok valamilyen kapcsolatban álltak az aktuális sportigazgatóval 
  • Az utolsó csepp valószínűleg az lehetett, hogy a sajtóból tudta meg, hogy kölcsönbe adták egyik támadóját, Radonjicot.

Visszatér a gyökerekhez az Olympique?

Az OM-nél csak elsőre tűnt minden jónak az elmúlt években, de tudatosnak vélt építkezések mögött, inkább egy káosz és kapkodás húzódik meg. Elnökséghez hű játékosok gazdagodtak, kerestek francia léptékkel mérve hatalmas összegeket. Ez azonban nem volt arányos az általuk nyújtott teljesítménnyel. A dél-francia csapatra nehéz hetek várnak, következő hat forduló során négy csapattal játszanak a top7-ből, illetve még rajtuk kívül a Nantes és a Bordeaux is az ellenfelek között lesz. 

Arkadiusz Milik érkezése ideális helyzetben új lökést adhatna a támadósornak, de nagyobb a valószínűsége, hogy a csapatnál káosz fog uralkodni. Játékosok is feszültek, nem lenne meglepő egy vagy több kiállítás a PSG, Lyon vagy épp a Lille elleni meccseken. Megéri rájuk fogadni? Ha bátrak vagyunk, akkor mindenképp.


Hozzászólások 1

robmiller
robmiller
2021 febr 5. 11:59

Köszi Bence ezt a tartalmas posztot a Marseilleről! Élvezet ilyeneket végigolvasni, de komolyan! Érdekes tudnivalókat szedtél össze, olyan mintha tényleg kicsit el lenne átkozva a Klub. Sajnálom, mert a Lyon mellett bennük láttam igazán, hogy francia földön a PSG egyeduralmát megtörhetik. Kár, hogy ez a projekt nem jött össze, s ez megintcsak azért, mert kulcsfontosságú pozíciók betöltését nem megfelelő szakemberre bízták, gondolok itt az átigazolásokra elherdált összegekre.
Nem csodálom, hogy elpattantak a szurkolók, bár az ilyen drasztikus megnyilvánulássokal messze nem értek egyet. Ezzel csak több kárt okoznak az amúgy is süllyedő hajóban...

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz 35.000 Ft-ig

  • Regisztrálj a Betinia fogadóirodához és ne maradj le a 35.000 Ft-ig terjedő 100%-os első befizetési bónuszról.

Betinia útmutató
Betinia regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek