önbizalom-hatása-a-fogadásra-2022-05-05

Az önbizalom hatása a fogadásra

2023 márc 19. 10:32 Karola Szólj hozzá!

Kezdőknek pszichológia magabiztosság önbizalom

Egyes fogadóknál az önbizalom jön és megy, és ez gyakran hatással van arra, ahogyan tippelnek. Egyesek a siker fenntartásának szerves részeként tekinthetnek a magabiztosságra, míg mások úgy vélik, hogy akadályozhatja a döntéshozatali folyamatot. Ez a cikk azt elemzi, hogy az önbizalom jó vagy rossz dolognak számít a fogadásban, ezért nézzük mire is lyukadunk ki a témával kapcsolatban!

Az önbizalomra gyakran tekintenek úgy szakemberek a különböző sportágakban, mint a játékos vagy csapat sikerének kulcsfontosságú tényezője. Bár hihető, hogy segíthet javítani a teljesítményt és hiánya visszaesést eredményezhet, ennek ellenére nehéz ezt érdemben mérni. Bár nem könnyű meghatározni, hogy az önbizalom milyen mértékben befolyásolhatja a teljesítményt, fontos megérteni, hogy miért lehet hatással nemcsak a sportolókra, hanem a fogadókra is.

Fogadás az önbizalom ellen

Számos példa van arra, hogy az emberek a múltbeli teljesítményt a jövőbeli siker mutatójaként használják. Ezt támasztja alá az úgynevezett forró kéz tévhit, és az a tendencia, hogy az emberek nagyobb jelentőséget tulajdonítanak egy véletlenszerű sikermintának, mint amekkorát a valóságban kellene. Lehet, hogy a folyamatos sikerhez hozzájárult az önbizalom fokozódása, de a forró kéz tévhit arra késztet minket, hogy túlbecsüljük ezeket a tényezőket, és elhanyagoljuk a véletlenszerűséget.

Érdekes megfontolni, hogy a forró kéz tévedésből eredő torzítás miatt valóban lehet-e érték a magabiztos csapatok elleni fogadásokban. Mivel a piac elhiszi az olyan elképzeléseket, mint például a "jókedv" faktor, vagy túlbecsüli a jó forma folytatásának valószínűségét, a piacon belüli alternatív lehetőségek szorzói magasabbak lehetnek, mint kellene és így jó értékű fogadást kínálnak.

Hogyan segíthet a önbizalom a fogadásban?

A legtöbb fogadó, aki folyamatos sikereket ért el, valószínűleg azt fogja mondani, hogy ez rengeteg kemény munka eredménye. Amellett, hogy igenis kell bele időt és munkát fektetni, illetve el kell sajátítani a fogadási piacon az értékek felismeréséhez szükséges tudást, egy kis szerencsére és elég nagy adag türelemre is szükség van ahhoz, hogy a dolgokat végig lehessen vinni. Bár a magabiztosság nem feltétlenül biztosítja ezeket, segíthet megtalálni a motivációt és a kitartást, amikor elkezdesz kételkedni magadban vagy a hozzáállásodban (ami teljesen természetes a fogadók számára, amikor a dolgok nem a terv szerint alakulnak).

A saját képességeidbe vagy a rendszeredbe vetett bizalom segít abban, hogy folyamatosan fejlődj és új dolgokat próbálj ki. A magabiztosság önmagában sosem lesz elég, és végül a teljesítményed szigorú tesztelése, majd értékelése fogja megmondani, mennyire vagy jó a fogadásban. Az önbizalom azonban mindenképpen segíthet kezelni a változásokat és az elkerülhetetlen veszteségeket, amelyek a siker eléréséhez vezető úton történnek.

Az önbizalom nem csak a megfelelő fogadás megtalálásában segíthet, hanem a fogadás megtételében is. Mivel a fogadások során pénzt kockáztatsz a véleményedre hagyatkozva, gyakran szükség van egy bizonyos szintű bizalomra önmagadban és a megítélési képességeidben, hogy potenciálisan nyugodt szívvel tudj megválni ettől a pénztől. Fontos, hogy képes legyél megkérdőjelezni önmagadat és a döntéseidet, de ha fogadóként akarsz érvényesülni, vannak olyan pontok, amikor el kell kötelezned magad és kockázatot kell vállalnod.

Fontos, hogy soha ne tegyél fel több pénzt, mint amennyit megengedhetsz magadnak, de attól még eléggé bíznod kell magadban és abban, amire fogadsz.

A túlzott önbizalom hatása a fogadásokban

Az önbizalomnak egyértelműen pozitív hatása van a fogadókra és arra, hogy képesek legyenek helyes döntéseket hozni a fogadások során. Ugyanakkor vannak olyan veszélyei is, amelyekkel szemben óvakodni kell, és amelyeket a magabiztosság okozhat. A legnyilvánvalóbb a túlzott magabiztosság.

A túlzott magabiztosság az illuzórikus felsőbbrendűség (vagy az "átlagon felüli" hatás) terméke, és ahogy a neve is sugallja, azt eredményezi, hogy az egyén túlzottan bízik a képességeiben vagy jobbnak gondolja azt másokéhoz viszonyítva. Legegyszerűbben fogalmazva a túlzott magabiztosság azt jelenti, hogy jobbnak gondoljuk magunkat, mint amilyenek valójában vagyunk.

Sok fogadó az előrejelző képességéről alkotott elképzelése alapján kockáztat. Ezeknek a fogadóknak nyilvánvalóan költséges hiba lesz, ha túlbecsülik ezt a tehetségüket. A veszteségek kezelése a fogadásokban természetes dolog és segíthet megkérdőjelezni az alkalmazott megközelítést. Ha a veszteségek halmozódnak, de te továbbra is ugyanazt a hozzáállást követed, attól a magabiztosságtól vezérelve, ami azt sugallja, hogy igazad van, és csak a balszerencse áldozata lettél minden alkalommal, akkor a veszteségek csak folytatódni fognak.

Magabiztosság és mások megítélése

A saját képességeinkbe vetett túlzott bizalom és annak hatása a fogadási döntési folyamatra egy dolog, de ugyanilyen káros, ha hatással van mások képességeinek megítélésére. Ez eltorzíthatja a fogadási piacon a verseny szintjének megértését.

Ha túlságosan bízol saját magadban, és nem veszed figyelembe mások képességeit, akkor alábecsülöd, hogy milyen nehéz a sikeres fogadók kis százalékába bekerülni. Ha azt hiszed, hogy jobb vagy másoknál, az nem csak a gondolkodásmódodat és a munkamorálodat befolyásolhatja, hanem elszalasztott lehetőségekhez és rossz döntésekhez is vezethet.

A fogadóknak tisztelniük kell a piac egészét, mivel ez egy rendkívül versenyképes környezet. Ez magába foglalja mind a bukmékert, mind a többi fogadót. Ha úgy gondolod, hogy egy fogadásra nagyszerű oddsot kaptál, mindig érdemes megfontolni, hogy miért is történt ez így. George Akerlof az 1970-ben megjelent “The Market for Lemons: Quality Uncertainty and the Market Mechanism” című tanulmányában azt a gondolatot osztja meg, miszerint az aszimmetrikus információ kedvezőtlen szelekcióhoz vezet.

Tegyük fel, hogy van egy futballmérkőzés és a vendégcsapatra 3.45-ös oddson lehet fogadni, miközben szerinted annak 2.80-nak kellene lennie. Ez remek fogadásnak tűnhet, és ha biztos vagy a számításaidban, akkor egy pillanat alatt elfogadnád a szorzót. Mi a helyzet azonban a piac többi elemével? Miért kínálja a fogadóiroda ezt az oddsot, és miért nem fogad senki más, hogy lefelé szorítsa az árat? Van olyan információ, amiről nem tudsz? Teljesen pontosak az általad használt információk? A bizalom és a kétely között vékony határvonal húzódik, amelynek a világ legjobb fogadói képesek folyamatosan a jó oldalán állni.

Egy másik egyénben (pl. egy teniszezőben) vagy egy csapatban (pl. egy focicsapatban) is lehet túlzott bizalmunk, és ez azt eredményezi, hogy túlbecsüljük annak a valószínűségét, hogy megnyerhetnek egy eseményt. Ez fordítva is működhet, hiszen előfordulhat, hogy nagyon kevés bizalmat fektetünk  egy eseményen részt vevő egyénbe vagy csapatba, és ezért alábecsüljük a képességeiket és a győzelem esélyét.

Hogy mire és mennyiben fogadsz, azt befolyásolja a magadba és másokba vetett bizalmad szintje. A túl nagy önbizalom önmagadban vagy abban, amire fogadsz, nagyon veszélyes lehet azok számára, akik hosszú távú sikert remélnek. Ugyanígy a túl kevés bizalom is az iránt, ami ellen fogadsz (egy adott eseményre vagy a piacra általában). Ezzel szemben a bukmékerek vagy a fogadási piac képességeibe vetett túlzott bizalom önbizalomhiányt eredményez, és nehezen találsz elég értéket, vagy nem tudsz elég értékes áron fogadni ahhoz, hogy sikereket érj el. 

A Dunning-Kruger hatás

A másokkal szembeni képességeinkbe vetett túlzott bizalom másik terméke a Dunning-Kruger hatás. David Dunning és Justin Kruger eredetileg 1999-ben végezték el az Unskilled and Unaware of It: How Difficulties in Recognizing One's Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments (Képzetlen és nem tud róla: Hogyan vezet a saját kompetenciánk felismerésének nehézsége egy felfújt önértékeléshez?) című tanulmányukat. Számos érdekes történet mutatja be, hogyan nyilvánult meg az illuzórikus felsőbbrendűség a mindennapi életben, de az alábbi grafikon Dunning és Kruger tanulmányának legfontosabb megállapításait emeli ki.

Érdemes megjegyezni, hogy Dunning és Kruger szerint az elit szinten teljesítők hajlamosak alábecsülni a saját képességeiket, és azok, akik küzdenek, túlbecsülik a képességeiket. Érdekes feladat lehet elgondolkodni azon, hogy hol helyezkednénk el a fenti grafikonon, ha a teszt pontszáma a fogadási készségen alapulna.

Az önbizalom mindig is része lesz a fogadásnak. Befolyásolja, hogy mire fogadunk, mikor fogadunk, és mennyit fogadunk. A fogadók számára az a fontos, hogy mindig emlékezzenek arra a hatásra, amit az önbizalom gyakorolhat. Ez lehet jó dolog, kitartást biztosít számunkra egy cél eléréséhez, de elhomályosíthatja az ítélőképességünket is. 

A magabiztosság hozzájárulhat számos olyan torzításhoz, amelyet a fogadási piacon találunk. A fogadók többsége talán nincs tudatában annak, hogy ezek az előítéletek milyen hatással vannak rájuk, néhányan viszont tudomásul veszik őket, és azon dolgoznak, hogy kiküszöböljék a saját döntéseikre gyakorolt hatásukat. Nagyon kevesen azonban időt fektetnek abba, hogy felismerjék ezen elfogultságok valódi okát, és képesek lesznek kihasználni azokat és az általuk nyújtott értékes fogadási lehetőségeket.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz 500 RON-ig

  • Az első befizetésed a Betanónál akár 500 RON bónuszt is eredményezhet a sport és kaszinó részlegeken.

Betano útmutató
Betano regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek