Az online szerencsejáték piac kifehérítése, de legalábbis szürkévé tétele a legpesszimistább számítások szerint is évi 10-15 milliárd forintos többletbevételt eredményezne a magyar költségvetésnek. A 2013. július 19. napjától hatályos 2013. évi CXXVI. törvény rendelkezései módosították a szerencsejáték szervezéséről (továbbiakban: Szjtv.) szóló 1991. évi XXXIV. törvényt, amellyel megszüntették az online sportfogadás liberalizációját.

Az állami jellegű szervezői kör (azaz lényegében a Szerencsejáték Zrt.) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal engedélyével, egyéb szervezők pedig koncessziós pályázaton való részvétel alapján megkötött koncessziós szerződéssel és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott engedéllyel végezhetnek távszerencsejáték szervezői tevékenységet.

A pályázók maximum öt évre kaphatnak engedélyt az internetes sportfogadás szervezésére. A koncessziós engedélyek, valamint koncessziós jogok kiadásáról kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dönt.

NAV

Középület, Nemzeti Adó- és Vámhivatal! A kép illusztráció. (Fotó: Varius/Wikimedia)

A pályázóknak játéktípusonként (kaszinó, kártyajáték, sportfogadás) évi 100 millió forint koncessziós díjat, továbbá kéthetente játékadót, negyedévente pedig felügyeleti díjat kell fizetniük. A játékadó a tiszta játékbevétel (befizetett tét és a kifizetett nyeremény különbsége) 20%-a, a szerencsejáték-felügyeleti díj a teljes bevétel 2,5%-a, de legalább 100.000 forint és legfeljebb 50 millió forint. A Szerencsejáték Zrt. alanyi jogon mentességet kap mindhárom költség megfizetése alól.

Koncessziós Engedély - Követelmények

A szervezőnek honlapján a szerencsejáték-szolgáltatással kapcsolatban magyar nyelven kell feltüntetni:

  • a szerencsejátékban való részvétel feltételeit és a játék szabályait
  • a játékosi egyenleg kezelésének, a tétek befizetésének szabályait
  • a nyeremények kifizetésének szabályait
  • a játékosi panaszok kezelésének rendjét
  • a szerencsejáték-szervező elérhetőségét
  • a 18 éven aluli személyek játéktilalmára vonatkozó figyelmeztetést
  • a túlzásba vitt szerencsejáték ártalmaira, szenvedélybetegség kialakulására vonatkozó figyelmeztetést
  • Magyarországon szerencsejáték játékfüggőség kezelésével foglalkozó legalább egy szervezet elnevezését és elérhetőségét
  • az állami adóhatóság mint engedélyező és felügyeleti hatóság megnevezését és elérhetőségét játékosi bejelentésekkel, felügyeleti eljárással kapcsolatban
  • a távszerencsejáték engedély meglétére utalást, az engedélyezett játéktípus vagy játéktípusok megjelölését, az engedély esetleges felfüggesztése esetén ennek tényét és időtartamát

A szabályozás következményei - mi történhet?

Szerencsejáték Weboldal Blokkolás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal blokkolja azokat a honlapokat, amelyek tiltott szerencsejáték-szervezést valósítanak meg, tehát nem rendelkeznek adóhatósági engedéllyel. Az illegális szerencsejáték szervezéshez kapcsolódó honlap hozzáférése 90 napra korlátozható, amely ismételten is elrendelhető.

A blokkolási kötelezettségnek eleget nem tevő szolgáltatók 100 ezer forint és 500 ezer forint közötti bírsággal sújthatók, amely ismételten kiszabható. A blokkolás végrehajtását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szervezi és ellenőrzi.

Az engedéllyel rendelkező fogadóirodáknál szerzett jövedelem után nem kell adót fizetni.

Nem számít jövedelemnek a jogszerűen szervezett, az Szjtv. 16. §-a alapján engedélyhez nem kötött sorsolásos játékból, a sorsjátékból, a játékkaszinóból, a bukmékeri rendszerű fogadásból, a lóversenyfogadásból, bingójátékból, a kártyateremben szervezett kártyajátékból, valamint a távszerencsejátékból származó nyeremény, így nem adóköteles.

Nincs engedély, van adó

Ha olyan szolgáltatótól származik a jutalom, amely nem felel meg a törvényi rendelkezéseknek, tehát nem rendelkezik adóhatósági engedéllyel, vagy a nyeremény a módosítást megelőző időszakból származik, akkor az Szja. törvény 16. §-a szerint adóköteles. A játékos köteles az adót (16 %), valamint az egészségügyi hozzájárulást (EHO - 27 %) a negyedévet követő hónap 12. napjáig bevallani és megfizetni.

Koncessziós díj = Kisebb nyereményszorzók

A játékszervező a díjaiba, jutalékába beépíti majd a saját adóterhének és koncessziós díjának egy részét, és ettől kisebbek lesznek a nyereményszorzók, mint az engedély nélküli illegális oldalakon.

A NAV megtalál

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal eljárást kezdeményezhet az adózóval szemben, ha nem vallja be jövedelmét. Az adóhatóság Kiválasztási Osztályának azok kerülhetnek a látókörébe vagyonosodással kapcsolatosan, akik láthatóan tehetősebben élnek (drága autó, nyaralás), mint amennyi a bevallásukban szereplő jövedelem alapján reális, vagyis kevesebbet vallanak be jövedelemként, mint amennyit az életvitelük, jövedelmi és vagyoni viszonyaik mutatnak.

Tanúsító igazolás

A nyereményre jogosult játékos kérésére az engedéllyel rendelkező szerencsejáték-szervező köteles a 2 millió forintot, illetve ennek megfelelő valutaösszeget meghaladó nyereményről annak jogcímét és forintértékét tanúsító igazolást kiállítani.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kifejezetten sportfogadás és pókerezés miatt eddig nem indított vizsgálatot.

A fenti cikk egy bevezető volt, röviden bemutattuk a magyarországi online szerencsejáték szabályozás alapjait, követelményeit, illetve következményeit.
A továbbiakban viszont részletesebben foglalkozzunk az üggyel, ezért figyelmetekbe ajánljuk az alábbi írásainkat is:

Szerző: Szigo

Több információt szeretnél? Kérdésed van?  Szerencsejáték Szabályozás Fórum