Ez a párharc az ázsiai klubfoci egyik legrangosabb eseménye. Egyesek szerint ez „a” legesleg ázsiai focimeccs, mások szerint pedig csak az egyik a nagy kontinens legrangosabbjai közül, viszont az eléggé egyértelmű, hogy a teheráni városi rangadó a Közel-Kelet legnevesebb összecsapása.

A Persepolis - Esteghlal rangadó története

Viszonylag fiatal egyesületekről van szó, az Esteghlal 1945-ben, a Persepolis pedig 1963-ban alakult meg, ám ennek ellenére mindkét gárda nagyon eredményes. Az Esteghlal nyolcszor volt iráni bajnok, hatszor nyert kupát és két alkalommal ázsiai Bajnokok Ligáját, míg a Persepolis 9-szer nyert bajnoki aranyérmet, 5-ször volt kupagyőztes és az ázsiai „KEK-ben” is volt végső győztes.

Jelenleg a Persepolis a legnépszerűbb klub Ázsiában, s a rajongók tekintetében egyelőre még a kínai focicsapatoknál is jobban áll. A két egyesület alapítása utáni években még azt is el lehetett mondani, hogy a Persepolis a munkásosztály tagjainak kedvence volt, míg az Esteghlalért jobbára a középosztály tagjai, az iráni társadalom gazdagabbjai és arisztokratái szorítottak. Manapság már csak annyi állapítható meg erről, hogy szép emléknek számít a dolog.

Csalnak a bírók?

Az viszont nem emlék, hanem nagyon is valós, hogy az 1995-ös esztendő óta gyakori a külföldi játékvezetők alkalmazása ezen a rangadón. Azért is van szükség erre, mert érzelmileg olykor nagyon túlfűtöttek a mérkőzések és könnyen elszabadulnak az indulatok, s azért is, mert a résztvevő felek, nem tartják elfogulatlannak az iráni játékvezetők többségét.

Magyarán: az a véleményük az iráni bírók nagy részéről, hogy el fogják csalni a meccset. Az előbb írtak miatt döntött a külföldi játékvezetők alkalmazásáról az iráni fociszövetség. Magyar szál is van ebben, ugyanis Puhl Sándor is vezetett Persepolis - Esteghlal rangadót. Más játékvezetőkről is érdemes megemlékezni, hiszen többek között a német Markus Merk, az angol Jack Taylor, a svájci Rudolf Scheurer, a dél-koreai Kim Young-Joo és a szír Jamal Al Sharif is dirigált az iráni derbin.

Azadi stadion Teherán
Azadi Stadion Teheránban. Fotó: CC BY 4.0 مهدی زارع/farsnews.com

Közös a Persepolis és az Esteghlal stadionja

Egyik csapatnak sem kell utaznia a teheráni városi rangadóra, hiszen a mindkét gárda számára a hazainak számító Azadi stadion ad otthont a mérkőzésnek. Az Azadi nem más, mint Irán nemzeti stadionja, s a közel 100 ezer férőhelynek köszönhetően biztosított, hogy sok fociszurkoló láthassa a helyszínen a derbit. Erről a létesítményről érdemes tudni, hogy világviszonylatban is a Top 10-ben van a legnagyobb stadionok rangsorában és eddig két alkalommal volt az AFC Bajnokok Ligája döntőjének helyszíne.

Mire fogadjunk a Persepolis - Esteghlal találkozókon?

Említettem, hogy érzelmileg nagyon túlfűtöttek a mérkőzések és könnyen elszabadulnak az indulatok. Nos, ezek mellett általában izgalmasak is a Persepolis - Esteghlal találkozók, s gyakran nem csak a pályán, hanem a nézőtéren és a stadionon kívül is vannak összecsapások. 

Fogadásügyileg gyakran lehet ezekre építeni, s alapozni lehet a forrófejűségre. Legyen szó szabálytalanságokról vagy akár lesekről, bedobásokról (és bármi hasonlókról), s megfelelőnek tűnik az odds, lehet „számítani” az irániakra.