Avellaneda az argentin főváros, Buenos Aires közvetlen közelében található, s többek között arról híres, hogy két nagyon eredményes focicsapata van. A Racing Club és az Independiente párharcának pedig mi más lehetne az elnevezése, mint a "Clasico de Avellaneda", vagyis az Avellaneda derbi.

Rangos összecsapásról van szó, hiszen a "Superclasico" (Boca Juniors - River Plate) után ez a találkozó az argentin labdarúgás második legnagyobb rangadója.

Az Independiente eredményei

Mindkét klub Argentína elitmezőnyének is a legjobbjai közé tartozik, és korántsem véletlen ez a dolog. Az Independiente 16 alkalommal végzett az élen az argentin I. osztályban, de nemcsak hazájában, hanem nemzetközi szinten is nagyon eredményes: többek között a Copa Libertadores, az Interamerican Cup, a Supercopa Sudamericana, a Copa Sudamericana és a Recopa Sudamericana mellett két alkalommal nyerte meg a FIFA klubvilágbajnokság elődjét, az Interkontinentális Kupát.

Az előbbi felsorolásban szereplő versenysorozatok közül az első háromban rekordbajnoknak számít Dél-Amerikában. Egyetlen példa: az európai Bajnokok Ligája ottani megfelelőjének számító Copa Libertadores trófea 7 alkalommal került az Independiente vitrinjébe. Érzékeltetésképpen érdemes megjegyezni, hogy az AC Milan is hétszer nyerte meg Bajnokok Ligáját. (Megjegyzés: az ebben a bekezdésben szereplő adatok 2015. május 14-én lettek kigyűjtve.)

A Racing Club is nagycsapat

Az avellanedai városi rangadó mindkét résztvevője tagja az argentin foci „krémjének”, az úgynevezett 5 nagycsapatnak (Cinco Grandes): Boca Juniors, Independiente, Racing Club, River Plate, San Lorenzo de Almagro.

Néhány rekordot mindenképpen érdemes megemlíteni: a Racing Club (beceneve: az „Akadémia”) volt az első argentin csapat, amelyik megnyerte az Interkontinentális Kupát, míg az Independiente volt az a gárda, amelyik először vitte Argentínába a Libertadores Kupát. És mivel az Independiente előszeretettel gyűjtögeti a nemzetközi kupagyőzelmeket (már tucatnál is többnél jár a csapat), a „Kupák királya” (Rey de Copas) lett a gárda egyik beceneve.

Egymás melletti stadionok

Nagyon közel van egymáshoz a két együttes stadionja, mindössze néhány száz méter választja el egymástól a létesítményeket. Természetesen van hivatalos nevük is a stadionoknak (Independiente: Estadio Libertadores de America, Racing Club: Estadio Juan Domingo Peron), ám dél-amerikai szokás szerint nem csak focisták mezén olvasható a keresztnév vagy becenév, hanem a stadionok esetében is a köznyelvi változat terjedt el, vagyis a "Doble Visera" és az "El Cilindro".

Valószínűleg, hogy a Boca Juniors világhírű stadionjáról sem sokan tudják, hogy "Estadio Alberto J. Armando" a neve, ám ha ugyanezt a létesítményt Bomboneraként említjük, akkor minden bizonnyal nagyon sok focirajongó pontosan tudja, hogy Argentína fővárosának legismertebb stadionjáról van szó.

Mire fogadjunk a Racing Club - Independiente rangadón?

Az egymás elleni mérleg tekintetében az Independiente sokkal jobban áll, mint a Racing Club. Azt nem lehet elmondani a párharcról, hogy általában mindkét csapat szerez gólt, ám némi jóindulattal az már elmondható, hogy jobbára az otthon játszó együttes szokott győzedelmeskedni.

Fogadás szabálytalanságokra

Ez nem olyan gyakran történik meg, hogy rendszeresnek lehessen minősíteni, ám mégis van annyira jó a dolog, hogy adott esetben megfelelőnek nevezhető kiindulópont legyen egy fogadásnál. Mivel gyakori a feszült légkör ezeken a városi derbiken, talán érdemesebb figyelni a bukmékerek - olykor előforduló - figyelmetlenségét.

Ha fogadásra érdemesnek tűnik a szabálytalanságokra ajánlott szorzó, akkor nem árt lecsapni rá. Nincsenek jó viszonyban egymással az avellanedai fociklubok, s már csak emiatt sem tűnik rossz megoldásnak a szabálytalanságok számára való tippelés.