Róka-vagy-sün-vagy-2022-05-23

Tippelési képességek: te róka vagy sün vagy?

2023 márc 10. 10:42 Karola 1 hozzászólás

Kezdőknek tippelés pszichológia Philip Tetlock

Nem valószínű, hogy valaha is elgondolkodtál volna azon, hogy rókára vagy sünre hasonlítasz inkább. Azonban léteznek olyan tulajdonságok, amelyek kristálytisztán szemléltetik gondolkodásmódunkat és befolyásolják a sikeres előrejelzésre való képességünket. Melyik állat jellemzi a te gondolkodásmódod, amikor bizonytalanságról van szó? 

Hogyan lehet pontos fogadási tippeket adni?

A fogadási készségek csiszolása lényegében a pontosabb előrejelzésekre való törekvés. Ez a kihívás túlmutat a szerencsejátékokon és óriási hatással van olyan területekre, mint a pénzügyek, a várostervezés vagy a politika, és alapvetően a gondolkodásunkra vonatkozik.

A görög költő, Archilochus szerint a róka sok mindent tud, a sün pedig egyetlen nagy dolgot. Azóta több jelentős gondolkodó is kibővítette ezt a koncepciót azzal, hogy az emberek hozzáállása általánosságban jellemezhető róka vagy sündisznó kategorizálással.

A jóslási képességek elemzése

Az előrejelző képesség mérésének egyik nagy nehézsége az, hogy azokon a területeken, ahol a jóslatok pontosságának következményei mélyrehatóak (gondoljunk csak a gyenge hírszerzésre és az iraki háborúra), az elszámolhatóság és felelősségvállalás ritka, vagy nagyon nehezen meghatározható. Létezik azonban egy személy, aki több mint két évtizeden keresztül követett nyomon hasonló előrejelzéseket, azt vizsgálva, hogy mi a jó ítélőképesség, felhasználva a sün és a róka példáját. Meglátásai lenyűgöző és rendkívül fontos olvasmányok a szerencsejátékosok számára.

Philip Tetlock 20 éven át rögzítette kormánytisztviselők, professzorok, újságírók és politikusok előrejelzéseit, így fedezve fel, hogy több mint 28000 előrejelzés esetében csak kevéssel voltak pontosabbak a véletlennél. Munkáját és megközelítését 2005-ben megjelent könyvében foglalja össze: "Politikai szakértői ítéletalkotás? Mennyire jó? Honnan tudhatjuk?/Expert Political Judgement? How good is it? How can we know?”

Tetlock egy sor kalibrációt és igazítást dolgozott ki annak érdekében, hogy igazságos legyen a jóslatok készítőivel szemben, és eredményei megdöbbentőek voltak, gyakorlatilag azt sugallva, hogy (összességében) a szakértők csak minimálisan jobbak a véletlennél.

Ahelyett, hogy minden véleményét kinyilvánító szakembert szidott volna, Tetlock képes volt meghatározni azokat a tulajdonságokat, amelyek alapján valaki alkalmasabb a pontosabb előrejelzések készítésére, és ezek ugyanolyan értékesek, akár egy összetett politikai döntés meghozataláról van szó, akár a sporteredmények következetes előrejelzéséről.

Tetlock megközelítése az volt, hogy kerülte a konkrét sikerek vizsgálatát: hányszor láttál már tippelőket vagy szakembert, akik ritka, címlapokra kerülő jóslatok dicsőségéből próbáltak  megélni? Ehelyett inkább az idővel és a különböző kontextusokban elért következetes előrejelzési sikereket értékelte.

A siker nem redukálódott egy “igen” vagy “nem” értékelésre, mert a jóslás legalább annyira szól a jövőbeli események helyes meghatározásáról, mint arról, hogy milyen gyorsan ismeri valaki fel, hogy tévedett, és ezt követően módosítja a meggyőződését.

Tetlocknak rossz szolgálatot tesz, amikor néhány szóban foglalják össze munkásságát, de a leendő szerencsejátékosok számára az egészből a legfontosabb tanulság a helyes gondolkodásra való összpontosítás.

Róka-szerű tulajdonságok

 • Multidiszciplináris - Több tudományágból származó ötleteket alkalmaz
 • Alkalmazkodó - Több megközelítést próbál ki párhuzamosan, vagy talál egy újat, ha a dolgok nem működnek.
 • Önkritikus - Hajlandó elfogadni a hibákat, és az új adatok alapján kiigazítani vagy akár lecserélni egy modellt.
 • Toleráns a komplexitással kapcsolatban - Elfogadja, hogy a világ összetett, és hogy bizonyos dolgokat nem lehet nullhipotézisre redukálni.
 • Óvatos - A jóslatok valószínűségi jellegűek és minősítettek.
 • Empirikus - A megfigyelhető adatokat mindig előnyben részesíti az elmélettel vagy anekdotával szemben.

Sün-szerű tulajdonságok

 • Szakosodott - Gyakran egy vagy két nagy problémának szenteli magát, és szkeptikus a kívülállókkal szemben.
 • Megingathatatlan - Az új adatokat az eredeti modell finomítására használja.
 • Makacs - A hibákat a balszerencsére fogja.
 • Rendszert kereső - Ha egyszer mintákat észlel, feltételezi, hogy az összefüggések viszonylag egységesek.
 • Magabiztos - Ritkán változtat vagy adja fel álláspontját
 • Ideológikus - Az előrejelzési problémák megközelítése illeszkedik a tágabb világról alkotott hasonló nézetéhez.

Jóslási képességek: róka vagy sündisznó vagy?

A róka-szerű megközelítés egy olyan agilis hozzáállás, amely a változó körülmények figyelembevételével finomítja és módosítja előrejelzéseit. Bárki, aki Bayes-elemzést alkalmaz, gyorsan felismeri a kapcsolatot.

A Bayes-tétel egy olyan ismétlődő folyamatot használ, amely során felméri, hogy mit tudunk egy jövőbeli esemény valószínűségéről, majd teszteli az új bizonyítékok hatását, amint azok rendelkezésre állnak. Bayes egy 18. századi angol presbiteriánus lelkész volt, de szinte biztosan róka.

Természetesen a róka típusú megközelítés nem jelent tévedhetetlenséget. A tévedések elkerülhetetlenek, a lényeg az, hogy olyan megközelítést alkalmazzunk, amely maximalizálja az esélyét annak, hogy a dolgokat jól csináljuk.

Melyik állat jellemzi a bizonytalanságról való gondolkodásmódod? Ez az önelemzés segíthet javítani a fogadási stílusodon!


Hozzászólások 1

sunik29
sunik29
2022 máj 24. 20:37

Természetesen mint a nevem is sugallja sün vagyok , viszont tulajdonságokat a másik halmazból is érzek. Gondolom mindenki azonosulni tud a ravasz mint a róka mondáshoz , de a róka itt a buliban a buki vagy a ház .

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Superliga 23+24 bónusz

 • 24 RON ingyenes fogadást kapsz szakaszonként, amennyiben 23 RON értékben fogadsz a román Superligára!

Superbet útmutató
Superbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek