Írország fővárosának nagyobb párharcai közé tartozik az összecsapás. Mindkét gárda székhelye Dublin: a Shamrock Rovers a település déli, Bohemians pedig az északi részének meghatározó sportegyesülete.

A Shamrock Rovers és a Bohemians teljesítményei

Amíg az egyik gárda, a Shamrock Rovers, nem csak a bajnoki címek, hanem a kupa- és ligakupa győzelmek tekintetében is Írország rekordbajnoka, valamint több focistát delegált az ír válogatottba, mint az összes többi írországi klub együttvéve, addig a másik gárda, a Bohemians, többek között azzal büszkélkedhet, hogy azon két csapat egyike (a másik a Shelbourne), amelyik az írországi fociliga 1921-es megalakulása óta folyamatosan tagja az elitnek és az egyetlen, amelyik sohasem esett ki Írország első osztályú bajnokságából.

Van még egy dolog, amiről mindenképpen érdemes megemlékezni a Shamrock Rovers kapcsán: ez az egyetlen ír focicsapat, amelyik bejutott valamelyik rangosabb európai focisorozat csoportkörébe. Történt mindez, az Európa Liga 2011-12-es idényében, amikor az ír gárda a belgrádi Partizan együttesét kiejtve jutott be a csoportkörbe. (Az már egy másik lapra tartozik, hogy ott 6 mérkőzésen 6 sima vereséget szenvedve utolsó lett a Rubin Kazany, a Tottenham és a PAOK mögött.)

A Shamrock stadionja

Mindkét együttesnek van saját stadionja. Az 1901-ben alapított Shamrock Rovers FC a 6000 néző befogadására alkalmas Tallaght stadionban rendezi hazai mérkőzéseit. Nem volt ez mindig így, ugyanis a zöld-fehér csíkos mezt viselő gárda focistáinak otthona sokáig a Glenmalure Park volt. Ezt a létesítményt - az egyesület tagjainak és szurkolóinak tiltakozásai ellenére - lebontották az 1980-as évek végén és lakóházakat építettek a helyére. Egy ideig otthontalan volt a Shamrock Rovers, majd 2009 óta a Tallaght stadion a csapat otthona.

A Glenmalure Park elvesztése annyira fáj a mai napig a klubnak és a szurkolóknak, hogy a csapat hivatalos tartalék szerelése - a harmadik – teljesen fekete lett, ezzel is emléket állítva a szeretett stadionnak. Van még egy említésre méltó dolog a Shamrocknál: a 12-es számú mezt visszavonultatta az egyesület, s ezt azért nem kaphatja meg senki, mert ez a szám jelképezi a szurkolókat.

A Bohemians stadionja

Az 1890-ben alakult Bohemians hazai létesítménye a 4300 ülőhelyes - de akár 10 ezer fősre bővíthető - Dalymount Park. A „cigányok” becenevet is viselő Bohemians otthona a klubtagok 100 százalékos tulajdonában van. Ez az első ír csapat, amelyik idegenben tudott nyerni egy brit csapat ellen.

Az áldozat nem más, mint Sir Alex Ferguson Manchester United előtti klubcsapata, az egykori KEK és európai Szuperkupa-győztes skót Aberdeen. Híres színészt, Samuel L. Jacksont is a szurkolói sorában tudhat a Bohemians.

Mire érdemes fogadni a Shamrock Rovers - Bohemians derbin?

A semleges drukkerek számára eléggé nyilvánvaló, hogy nem ennek a párharcnak valamelyik összecsapáson fogják tövig rágni a körmeiket. Helyben - akárcsak a Fradi-Újpest Budapesten vagy a Steaua-Dinamo Bukarestben, stb. - természetesen fontos a rangadó a szurkolóknak, valamint nagy a nézőszám és a szokásosnál is fokozottabbak az érzelmek.

Általában a hazai pályán játszó csapat győzedelmeskedik, ám mivel a döntetlen is gyakori eredmény, nem tűnik különösebben érdemesnek a végkimenetelre fogadni. Talán célszerűbb a gólok számára tippelni, de e tekintetben is el lehet mondani, hogy csak ritkán szakad ki nagyon a gólzsák, s inkább 2-3 gólra tűnik érdemesnek tippelni.

Az a legvalószínűbb, hogy 1 gólnál több lesz a Shamrock Rovers - Bohemians városi rangadókon, de mivel erre általában az alacsony és a nagyon alacsony között ingadozik a bukmékerek által kínált szorzó, csak a kockáztatni kívánóknak éri meg tippelni az összecsapásra.