Csapatok és bajnokságok elemzései ac milan serie a Monza

AC Monza: Silvio Berlusconi új kedvence


Frissítve: 2023 máj 17. 07:59 Szólj hozzá!

A Monza lesz a következő mesterségesen felemelt klub, aminek szinte nincs is történelme? Ehhez elég két ambíciózus, botrányoktól sem mentes üzletember, akik közül az egyik korábban az ország elnöke volt és Európa egyik legbefolyásosabb embere. 

Történelem nélküli csapat

Monza városa ismerős lehet, hiszen híres Forma-1-es pályával rendelkeznek, mindössze 20 km-re fekszik Milánótól, frekventált helyen van. Jelentős sportsikerekről viszont nem ismertek a monzai klubcsapatok. Az ismert személyek száma viszont jelentős, itt született XI. Piusz pápa, illetve két Giro d'Italia-győztes is, Fiorenzo Magni és Gianni Bugno, utóbbi többszörös világbajnok kerékpározásban. Az ismert sportolók sorát gyarapítja a '80-as és '90-es évek meghatározó csapatának, az AC Milannak két játékosa, egyben a gárda oszlopos tagjai: Filippo Galli és Daniele Massaro. Sokkal fontosabb ennél, hogy az akkori Milan vezetője, Silvio Berlusconi jó barátja és egyben a klub alelnöke, Adriano Galliani is a város szülötte. 

Galliani a Monza-projekt mozgatórúgója

Adriano Galliani földmérnökként végzett, dottor Gallianinak hívták, pedig valójában sosem szerzett doktori diplomát. Kezdetben szülővárosában dolgozott az önkormányzatnál, pont a maffia által leginkább terhelt időszakban. Az önkormányzati munkával párhuzamosan befektetésekbe fogott, így ismerkedett meg Silvio Berlusconival, akinek javasolta, hogy fejlessze a televíziós társaságát megfelelő átjátszókkal, így akár Olaszország legbefolyásosabb emberévé válhat Berlusconi. 

Matteo Pessina - Monza 003 Hír

Monza - Atalanta élő közvetítés és fogadási lehetőség

Nem nagydíj, de a sporthoz köze van.

2024 ápr 21. 00:05

„Tíz évig voltam a Monzánál, aztán 31 évre kölcsönigazoltam a Milanhoz” – mondta Galliani.

A két barát között egyre több üzleti érdekeltség köttetett, miközben a saját kis projektjeit is egyengette Galliani. Így került az akkor sokadik ligában tengődő Monza sportmenedzseri székébe, majd alig egy évvel később már alelnök volt. Eközben azonban a háttérben már (újra)épült egy komoly csapat, ahol az elnöknek, Silvio Berlusconinak szüksége volt rá, ez volt az AC Milan. A klub meghatározó személyisége lett, miközben olyan pozíciókat is betöltött ezzel párhuzamosan az olasz szövetségben, amely abszolút összeférhetetlen egy klub vezetése mellett. 

Berlusconi, aki fürdik a rivaldafényben

Míg Galliani jobbára a háttérben tevékenykedik - bár így is eléggé ismert -, addig Silvio Berlusconi imád a középpontban lenni. Az egykori olasz államfő térnyerésével foglalkoztunk részletesebben, ebből pár gondolat:

Az 1960-as évektől egészen az 1990-es évek kezdetéig Olaszországot a maffia tartotta rettegésben. [...] Az aktuális kormány segítette a Cosa Nostrát, de amikor Giovanni Falcone "megérkezett", akkor mind a politikusok, mind a maffia megrettent. [...] A maffia új kormányt akar - aki megvédi őt -, így került képbe a Forza Italia nevű párt, akiket 1994-ben alapítottak és pár hónap alatt választást nyertek. A párt vezetője Silvio Berlusconi volt. [...] Ugyan több ügyben elítélték Berlusconit, de a maffiával való kapcsolatában sosem, mindazok ellenére sem, hogy több Cosa Nostra tag vallotta, hogy Berlusconival is összeköttetésben állt az olasz alvilág. [...] Berlusconi Olaszország miniszterelnöke volt, nem mellesleg a korszak egyik legsikeresebb csapatának, az AC Milannak az elnöke. Az elnökségben ott volt hű társa, Adriano Galliani, aki egyben a Forza Italia tagja is volt.

Berlusconi az olasz politika legismertebb alakja, aki 2022-ben újból bekerült a hatalomba, miközben az elmúlt években olyan ügyekben kellett bíróság elé állnia, mint titkos szexpartik szervezése (melyeken kiskorúak is részt vettek), illetve fiatal nőket vesztegetett meg és kényszerített hamis vallomásra a bíróságon. Hiába a bizonyítékok, mint ahogyan korábban a '90-es években, úgy 30 évvel később is felmentette Berlusconit a bíróság, megint nem tudtak rábizonyítani semmit sem (mondván, nem gyakorolt nyomást a fiatal nőkre, illetve a korukat sem tudta). Az ügyekben többeket elítéltek, de Silviót nem.

Az AC Milan hasonmás, az AC Monza

A botrányairól is ismert két olasz üzletember és politikus azonban nem húzta meg magát, sőt, tudván azt, hogy szinte érinthetetlenek, politikai karrier mellett újból a labdarúgás felé vették az irányt, mondván a Milan sikerei után kell egy újabb saját projekt. Ez volt az AC Monza, amelyet Galliani abszolút az övének érzett. Egy gyakorlatilag múlt és sikerek nélküli klub, akikkel jóformán semmi sem történt 100 év leforgása alatt. A Milan ehhez képest már Berlusconi érkezése előtt is nagycsapatnak számított, kétszeres BEK- és KEK-győztes volt, többszörös olasz bajnok és kupagyőztes. 

Berlusconiék csak visszaemelték a Milant oda, ahová valójában valók, míg a Monzát a porból emelték fel, hogy mesterségesen kreáljanak egy nagycsapatot, pontosan a Milan esetében alkalmazott minták alapján. Mi volt az akkor bevált recept? Tehetséges fiatalokkal és rutinos rókákkal töltötték fel a keretet, illetve egy feltörekvő edzőt választottak, aki viszonylag ismeretlen volt, de kiváló taktikai érzékkel rendelkezett (Fabio Capellót a padon a későbbi sikerkovács, Arrigo Sacchi követte). A Milan esetében a brand adott volt, de a Monzánál ilyenről nem beszélhetünk. Emellett öntötték a klubokba a pénzt. 

Amikor 2018-ban átvette Berlusconi és Galliani a klub irányítását, akkor fel kellett építeni egy harmadik ligás csapatot olyan szintre, mint ahol a topklubok vannak. Gallianiék viszont görcsösen ragaszkodtak a korábbi Milan brandhez, megváltozott időközben a csapat neve is, szinte egybecseng az AC Milannal, mivel AC Monza lett, míg a szakmai stábban több egykori Milan-tagot találunk (Alfredo Magni, Gianluca Polistina stb.). A rutinos játékosok mellett tehetséges fiatalokat is hoztak, így hamar megtörtént az első ligába való feljutás - olykor mondjuk eléggé döcögött a szekér -, míg a Serie A-ban már egy olyan edző érkezett, aki fiatal, de kellően ambíciózus és kiváló taktikus, ő lesz Berlusconiék új Sacchija? Ki lesz a következő Gullit, Van Basten vagy Ancelotti? A két barát meddig bírja még csinálni a csapatépítést? Berlusconi 87, míg Galliani 79 lesz 2023-ban. 


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Duplázd meg nyereményed akár 100$ értékig

  • A Stake.com-on a legrangosabb európai focira fogadva megkétszerezheted nyereményed.

Stake útmutató
Stake regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek