Folytatódik két részes stratégiákkal és pénzügyi háttérrel foglalkozó cikkünk. Az elsőben a stratégiák kaptak kiemelt szerepet, míg a másodikban a tőkénk kerül középpontba, avagy hogyan óvjuk meg magunkat a csődtől.

Kockázati tényezők a sportfogadásban

A sportfogadó egyik fontos ismérve, hogy a profit elérése miatt kezd el játszani, azonban ott van benne a bukástól való félelem is, kinél jobban, kinél kevésbé. A tőkénk menedzselése (bankroll managamenet) kiemelten fontos, ha sikeresek akarunk lenni a sportfogadásban. Kockázati tényezők alapján érdemes különböző besorolásokat alkalmazni, amikor pénzügyi stratégiákról beszélünk.

Az alap stratégiák között említett martingale-módszer a kockázatos pénzügyi manőverek közé tartozik, amellyel akkor lehetünk igazán sikeresek, ha rengeteg pénz áll a rendelkezésünk, vagy rendkívül jól tippelünk.

A d’Alembert-módszer már kevesebb kockázati tényezőt rejt, ugyanakkor még ez sem feltétlen biztosítja a hosszú távú profitot. Az Oscar Grind rendszer akkor válik igazán veszélyessé, ha bekövetkezik egy hosszabb vesztő széria, magasabb alaptéten. Ez könnyedén csődhöz is vezethet. A Miller stratégia ugyanakkor a lassú növekedést helyezi középpontba, de megfelelő találati arány mellett, biztos profitot nyújthat évekig.

Hosszútávú gondolkodás a pénzünk kezelésében

Az jól látszik, hogy a különböző módon lehet megközelíteni a tőkénk felhasználást, lehet agresszívan - a gyors meggazdagodás reményében -, illetve hosszabb távra berendezkedni. Az első esetben ott a gyors bukás esélye – mely az esetek többségében bekövetkezik -, míg a másodikban óriási önuralomra van szükség, illetve higgadt játékra.

A bankroll management egy pszichológiai teszt is, milyen a viselkedésünk, mennyire tudjuk átültetni a profizmust a sportfogadás, nem kerülünk tiltre egy-egy vesztes fogadás után, és nullázzuk le a teljes sportfogadásra szánt tőkénket percek alatt. Ehhez olykor kezdeti bukásra is szükségünk van, hogy megtanuljunk bánni a pénzünkkel.

Mértékletesség

Különböző módon óvhatjuk a tőkénket, de mindegyik szigorú szabályokon alapszik. Az egyik módszer, hogy a szintezed a bankrollod és single tippek esetén megállapítasz egy számodra optimális százalékot, amivel a tippjeidet megfogadod. Mit jelent ez?

Bankroll: 100 euró, míg az általad kiválasztott tét single fogadás esetén: 7%. Ez 7 eurót jelent, hagysz magad számára egy mozgásteret, azaz, ha elveszíted a bankroll 20%-át, akkor újra számolod a single tétet, ugyanez érvényes akkor is, ha növekszik a tőkéd a nyereségek hatására. Ezzel folyamatosan kordában tudod tartani egyrészt önmagad, másrészt nagyon hosszú vesztő széria kell a teljes csődhöz. 

Ezt már lehet különböző módon variálni, lehet 1000 euró felett 5%-os a kulcs – ha nehezen viseljük a nagy téteket -, illetve növelni is ezt a számot. Érdemes kisebb összeggel kezdeni, hiába hosszabb az út, de megtanuljuk kezelni a bankrollunkat, inkább megismerjük önmagukat (és a tűréshatárunkat) egy-egy vesztő széria alkalmával.

A másik járható út, a tippjeink erősségének skálázása. Általában 1-10 közötti erősségről beszélünk, ahol a 10/10-es tippekből évente kis szerencsével 5-10 darab akad, 500-1000 fogadás esetén. Ez komoly veszélyt rejt magában, hiszen mi magunk értékeljük, mennyire bízunk az elemzésünkben.

Érdemes ezért oddstartományt rendelni a tipphez. Mondjuk 1.01-1.50 közötti tippekre mehet a maximális 10 egység is, ha akad olyan az év során, de mondjuk 4.00-es szorzó esetében már legfeljebb csak 5 egységet engedélyezünk magunknak.

Az oddstartományok esetében, viszont érdemes tisztában lenni, milyen találati arány mellett teszünk szert profitra. Az 1.70-es szorzón minimum 59% szükséges, hogy minimális profitra szert tegyünk, de vajon képesek vagyunk rá?

Bankroll management összegzés

Mielőtt belefogunk a sportfogadásba, nem árt felmérni, hogyan viselkedünk kritikus helyzetekben, hogyan bánunk a pénzzel. Szert lehet tenni szép profitra sportfogadás révén is, de ehhez megfontoltság kell, tervezés és nyugalom, próbáljuk kerülni a komfortzónánk kívüli területeket (óriási tétek a tőkénkhez mérten, vadidegen meccsek információk nélkül). Az élet más részein ez kifizetődő, de itt nem.