Egy meccsen elment kombinációs szelvény, haverral közösen feladott tippsor és eredménykövetés teletexten. Mindezeket és rengeteg személyes emléket jelent, a generációs élménnyé váló Tippmix, ami próbál korszerű maradni, speciális fogadási lehetőségekkel, élő tippeléssel, játékoskártyával. Ha kicsi a tét, a kedved neked is sötét?

A Tippmix történelme

Néhány tesztidőszakot követően, 1997. november 24-én volt a Tippmix első igazi játéknapja. Azon a hétfőn még nem sejtette a Szerencsejáték Zrt., hogy a papír alapú sportfogadás tömegkulturális szintre emelkedve, mindenkit elér valamilyen formában.

Ha nem is tippmixeltél, a haverod panaszkodott a jogtalan büntető miatt elbukott BL-tippjéről, miközben a ködös csütörtök reggelen vártátok a buszt, de a nők sem maradtak ki, az egyik pasijuk biztosan adott fel szelvényt, aminek eredményét a teletexten követte, a romantikus esti filmezés közben. Hallod, az nem elég? Mondta mindig sógorom a nővéremnek, miközben a 879. oldalon nézte az eredményeket.

Nincs mese, a közösen feladott Tippmix fontosabb, holmi életre szóló házasságnál.

Az angolszász országokban komoly történelme volt a sportfogadásnak, ameddigre mi eljutottunk a Totóhoz képest döntési szabadságot jelentő Tippmix megjelenéséig. Természetesen politika volt ez is, hiszen 1997-ben a bukmékeri fogadások adózása kedvezőbb lett, a korábbi 60%-os kulcsot felére csökkentették. De ez kit érdekelt akkoriban, az volt a lényeg, hogy nem kellett 10 meccset eltalálnunk a Totó oszlopokon, hanem végre egyetlen nyertes tippel is pénzt nyerhettünk.

A Tippmix újság volt a barátunk

Sógorommal azt éreztük, itt a lehetőség meggazdagodni, és ezzel nem voltunk egyedül. A haveri körből mindenki értett a labdarúgáshoz, megye hármas bajnokként ez valós tudásnak tűnt. Persze aztán élesben a fogadás már nem volt olyan egyszerű.

Eggyel ment el a kombinációs szelvény, az utolsó percben buktunk, vagy az első megérzés jött be, amit végül nem játszottunk meg. Minket is tépett a balsors, aztán jött az ötlet, fogjunk össze, adjuk fel közösen. Ha két ilyen futballzseni összefog, aki hetente legalább egy edzésen ott van, akkor az már elég lesz a sikeres sportfogadáshoz.

Kőkemény 100 forintot adtunk bele fejenként, ami meglepő módon több volt, mint egy oszlop ára Totón. 2000 őszén kezdtünk bele, amikor már hetente két kínálat jött ki. A hét elejéről rendre lecsúsztunk, mert a péntek kocsma - szombat bál - vasárnap meccs hétvégi kombó parkolópályára rakta a hétfőket, de szerda este 10 óra körül mindig felkerült a hétvégi ajánlat. Ezt az újítást 2000. március 13-án vezette be a Szerencsejáték Zrt.

A legendás 887-es teletext oldal

LED kijelzős tévé? Ugyan, akkoriban baromi nehéz, nagy képcsöves televíziókon böngésztük a kínálatot és az eredményeket is. A lottózókban is ezeket a monstrumokat rögzítették valahogy a falra, persze mindig tartottunk tőle, hogy ránk esik és végünk.

Nem fért ki a teletext egyetlen oldalára a teljes kínálat, vagy az éppen aktuális összes eredmény, ezért az ilyen jellegű informálódás türelmet igényelt. Ha nem jutott újság, amiben a kínálat volt, akkor be kellett állni a felfelé bambuló férfiak közé, akik nem hordták magasan az orrukat, csak épp szorzókat böngésztek, esetleg mormogva káromkodtak egy-egy mérkőzés eredménye láttán, miközben várták az teletext oldalváltását.

De nem voltunk teljesen szabadok, valójában kötöttségek között tudtunk csak fogadni.

Tippmix és teletext

Tippmix sajátosság, a kötéstiltás

Kinéztél egy meccset, és azt vetted észre, hogy a kínálat azon szekciójában már legalább három tippet kell megjátszanod. Kötéstiltás! Ügyes eszköz a fogadások irányítására, a Szerencsejáték Zrt simán elérte, hogy gyűjtőszelvényt adjál fel, egyetlen tipp helyett.

Ekkor jöttek jól a különböző kombinációs típusok (3/4; 3/5 és így tovább), amiknél nem kellett minden megérzésünknek ülnie. Ez persze nagyobb tétet is jelent, de alacsonyabb találati aránnyal is nyerhetünk. A kötéstiltás miatt az események kiválasztásánál természetesen jöttek a töltelék tippek, igazi tutik voltak, amivel meg is alapoztuk az 1.10-es oddson megy el néphiedelmét, és újabb fejezetett adtunk a Tipppmix legendákhoz. Van belőlük bőven, neked ment már el egy mérkőzésen a kombi-szelvényed? Na ugye!

Amikor elvétve nyertünk, akkor nagy szorzóval sok pénznek örülhettünk, amit mindenkinek elmeséltünk, és még mindig emlékszünk rá. Nem tudtunk róla, de ugyanazokat a hibákat követtük el, mint az ország másik végén élő fogadótársaink, hasonló körülmények között választottuk ki a tippjeinket, táblázatok alapján, lottózókban ülve, és egyszerre nyert új értelmet a borsodiaknak és dunántúliaknak is az X betű.

Egy ponton mindenkinek akadt egy társa, akivel közös szelvényt adott fel, aztán ment az ugratás a vesztes tippek miatt. Kacsamesék megszakítása, tékás videókazetták visszatekerése, Calippo jégkrém, Super Mario vagy épp kosaraskártyák, mind-mind generációs élmény, és ilyen volt sokak számára a Tippmix is, de ne temessük, hiszen a sok változás ellenére manapság is népszerű.

Tippmix segédszelvény vagy online felület általi fogadás

A fogadási kínálatot a Tippmix oldalán és a lottózókban nézhetjük meg, illetve a Szerencsemixben is megjelenik, egy rakás táblázat társaságában. Tippjeink megjátszásához segédszelvényt kell kitölteni, amin megadjuk a tét nagyságát, kombináció típusát, a mérkőzéseket, illetve kiválasztjuk a kimenetelt, sorszámmal vagy hazai, döntetlen és vendég megjelölésével.

Szelvényünket feladhatjuk bármelyik lottózóban, de van erre lehetőség sok postán, kocsmában és újságárusnál is. A Tippmix weboldalán is összeállíthatjuk a fogadásunk, majd az ott kapott szelvény azonosítóval irány a lottózó, ahol a számsort be kell diktálni a terminálkezelőnek. Ez a kód két óráig érvényes, közben pedig az oddsok változhatnak.

Tippmix feladásakor minimum egy eseményre tippelni kell, maximálisan pedig 20 mérkőzésre fogadhatunk, amihez már két segédszelvényre lesz szükség, mindegyiken 10-10 eseménnyel, és ilyenkor a További szelvényt is be kell ikszelni.

A kötés nélküli fogadástól a Patent kombinációsig

Néhány kifejezést érdemes tisztázni, mert a Szerencsejáték Zrt bonyolultra vette a figurát a Tippmix 2015-ös megújításánál. A kötésszám azt mutatja meg, hogy hány eseményre tippelünk. Ha csak egyetlen tippünk van, akkor kötés nélkül játszunk, ha pedig 2-nél több mérkőzést teszünk fel a szelvényükre, kötésben játszunk, és csak akkor nyerhetünk, ha minden választott kimenetel bejön.

Ez mindkettő egységnyi fogadásnak minősül, hiszen csak egyetlen tippet, tippsort küldünk játékba. A szabályzat bonyolultságát a kombinációs fogadás fokozza, ami több egységnyi fogadás, egy időben történő megjátszását, tehát több tippsort jelent.

A kombik típusa lehet speciális, egyedi nevekkel, például Trixie, Patent vagy épp Yankee, illetve meghatározhatja a típust a kiválasztott fogadási események mennyisége és a bejelölt kötés száma. Például 4/5 esetén 5 mérkőzésre tippelünk, 4-es kötésben, tehát 4 tippsort adunk fel egyetlen segédszelvénnyel. Akkor nyerünk, ha egy kötésen belül mindent eltalálunk.

Tippmix szelvény kitöltése

Régi játékosoknak ez már egy új világ, sok újdonsággal. Például ha hibázunk, akkor nem kell új segédszelvényt kitölteni, mint a tippmix kezdetén, hanem elég a kis kukát beikszelni, és ezután már nem is veszik figyelembe azt az eseményt. A kukák melletti rajszögek a kombinált fogadásokhoz kellenek, fixálni tudunk vele eseményeket, így azok minden kötésben szerepelni fognak.

A segédszelvény meglehetősen nagy, ennek köszönhetően a hátuljára sok információ kerülhetett. Egy hasznos táblázatot is találhatunk a hátoldalon, aminek segítségével megtudhatjuk, hogyan működnek a speciális kombinációk.

Minimum és maximum tét Tippmixen

Minden fogadás alapja, a kockáztatni kívánt tét összege. Szorzásban gyengék könnyen bukhatnak nagy összeget, rosszul elhelyezett ikszek miatt. A tízes mező mellett található az Egységnyi fogadás tét rész, ahol egy rögtönzött matekóra keretében, megadhatjuk a tétet. A kis táblázatban szereplő szorzószámokat a sor elején található értékkel kell szorozni. Több négyzet jelölése esetén, a szorzások után kapott értékeket össze kell adni, így jön ki a teljes tét, aminek van maximuma, ugyanúgy, mint a nyereménynek is. Normál fogadásnál a legkisebb tét 200 forint, míg a legnagyobb 100 000 forint. Kombinált fogadáson belül az egységnyi fogadás legkisebb tét összege 10 forint, a legnagyobb pedig 100 000 forint.

Adózás Tippmix nyeremény után

Tisztelt bíróság! A személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezése alapján, nem számít jövedelemnek a jogszerűen szervezett, bukmékeri rendszerű fogadásból származó nyeremény, és bevallani sem kell.

A törvényhozók ezzel körbeírták a tippmixen nyert összeg sorsát. Azért tett az örömbe egy kis ürömöt a Szerencsejáték Zrt, és maximalizálta a kifizetéseket.

Az elérhető legnagyobb nyeremény normál és kombinált fogadás esetén is 2 millió forint. 200 000 forint alatti nyeremény kifizetése bárhol megtörténhet, ahol lehet feladni szelvényt, 200 000 és 20 000 000 forint között nyereményigénylési lapot kell kitölteni, 20 000 000 forint feletti összegnél pedig már telefonos egyeztetés során mondják el, a kifizetéssel kapcsolatos teendőket.

Úgy lehet 2 milliónál nagyobb a nyeremény, ha egy szelvénnyel több tippsort tartalmazó kombit adtunk fel, és akkora malacunk van, hogy több tippsorral is nagyot nyertünk.

Élő fogadás Tippmixen

A Tippmix kezdetén elképzelhetetlen volt az élő fogadás, de manapság már ez is lehetséges. Külön erre a célra van segédszelvény, aminek segítségével még zajló mérkőzésekre fogadhatunk. Tippelhetünk rá, hogy melyik fél szerzi a következő gólt, ki nyer, a találatok számára, szóval egy sor lehetőséggel megválhatunk a pénzünktől.

Adhatunk fel egyetlen tippet, de akár több eseményre is fogadhatunk. A meccsek előtti tippeléshez hasonlóan kell kitölteni ezt a segédszelvényt is, megadva a mérkőzést jelölő sorszámot, piac azonosítót és kimenetelt. A tét meghatározásához sajnos ugyanúgy kell tudni az alap szorzást és összeadást. Állítólag ezért van az okostelefonokon számológép applikáció.

Élő fogadáshoz azért kell gyorsaság, mert a szelvényt még az esemény, például egy gól, megtörténte előtt kell feladni. Az oddsok is gyakran változhatnak, hiszen a mérkőzésen sok minden történhet rövid idő alatt, ezért a feladás pillanatában érvényes szorzóval számolnak.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az élő szelvények biztonságos játékba küldésének tranzakciós ideje 7 másodperc. Egyszerűbb megfogalmazásban, ha ebben a 7 másodpercben lövik be a gólt, amire fogadni akartál, akkor mondhatsz egy viszlátot a nyereménynek.

Lehetőség van rá, hogy segédszelvény nélkül játszd meg élő tippjeid, ekkor a terminálkezelőnek kell az események sorszámát, kimenetelt és tétet bediktálni, de ezt nem akarod kipróbálni, mert a pult másik oldalán üldögélő Mari néni, a tökéletesre daueroltatott hajával nem fog örülni neked.

A Tippmix Radar applikáció már a modernkort képviseli

A Tippmix már a mobil applikációk világába is betört, egy eredménykövető program formájában, ami elérhető iOS-en és Androidon is a játékosok számára. Megnézhetjük az éppen zajló meccseket, de a lezajlott meccsek eredménye látható is.

Ötletes része a programnak a szkenner, amivel a feladott szelvényünket tudjuk beolvasni, és automatikusan megjelennek a megjátszott tippjeink. A szelvény ajlán lévő vonalkód segítségével történik minden, majd miután beolvasta a program, több lehetőség közül választhatunk. Kérhetünk értesítést az eredményekről, vagy ha már lejátszották őket, akkor megláthatjuk, hogy nyertünk-e vagy sem.

Tippmix mobil applikáció

Igényeld a lottózokban a játékoskártyát

Az élőzés mellett a játékoskártya is mérföldkőnek számít a Tippmix történelmében. Bármelyik lottózóban ingyenesen igényelhető, személyes adatok megadásával. A regisztrációs űrlap kitöltése után már ott is lehet kezünkben a játékoskártya, melynek több funkciója is van.

Automatikusan utalják a 200 000 forint alatti nyereményeket, a tippek kiértékelését követő 80. napon, emellett kérhető email-értesítés is a nyereményekről és promóciókról. Hasznos lehetőség az önszabályozás is, amivel korlátozhatjuk a játékra fordított összeget vagy veszteséget, napi, heti, illetve havi időszakra vonatkozóan. A túlzásba vitt szerencsejáték, és ezen belül a Tippmix veszélyes tud lenni anyagilag és mentálisan is, ezért törekedj arra, hogy az ikszelgetés, az egyen elment szelvények, és a nagy szorzós kombik, pozitív generációs élmények maradjanak!

Neked milyen Tippmixes élményeid vannak? Oszd meg velünk akár itt (kommentként), akár a fórumon.