Régebben sok esetben tényleg egyenlő erők küzdelmét hozta a torinói városi rangadó, de az 1949-es supergai légikatasztrófa óta ez a párharc nem több, mint egy focimeccs a sok közül.

Torino város legnevezetesebb épületéről, az olasz nemzeti filmmúzeumnak otthont adó monumentális Mole Antonellianáról kapta a Derby della Mole nevet a mérkőzés.

Olaszország kevésbé népszerű rangadója a Torino - Juventus

Hosszú ideje már csak azért élvez kiemelt jelentőséget a rangadó, mert városi riválisok mérkőznek meg egymással, s az ilyen jellegű összecsapások mindenhol a világon több figyelmet kapnak az egyéb mérkőzéseknél. És ahogyan lenni szokott az ilyen esetekben, a gyengébb csapat általában felszívja magát a nála lényegesen erősebb városi rivális elleni összecsapásra, s bár az esetek többségében ennek nem veszi hasznát, olykor meg tudja tréfálni nevesebb ellenfelét. Jelenleg a Torino és a Juventus esetében is ez a helyzet.

Középcsapat vs. Világsztár

A torinói városi párharc egyik résztvevője, nevezetesen a Torino FC már csak néhanapján tud kitörni a középszerűségből, általában az olasz élvonal középcsapata, de még az is előfordul, hogy a Serie A és a Serie B között liftezik, míg a párharc másik résztvevője, a Juventus, nem más, mint Olaszország rekordbajnoka és a világfoci egyik legeredményesebb egyesülete.

A Juve csak egyetlen szezonban, éspedig a 2006-2007-es idényben nem szerepelt az olasz élvonalban, amikor a Calciopoli botrány miatt visszasorolták a másodosztályba, máskor mindig élvonalbeli klub volt.

Érdekes módon ezzel – mármint azzal, hogy az előbb említett idényben kénytelen volt a másodosztályban szerepelni, amit nagyon simán megnyerve jutott vissza azonnal az élvonalba – tovább nőtt az amúgy is elképesztő és bámulatos eredményességi mutatója: a Juventus már nem csak azzal büszkélkedhet, hogy azon nagyon-nagyon kevés egyesületek közé tartozik, amelyek megnyerték a világ összes jelentős focitrófeáját, hanem azzal is minden bizonnyal egyedülálló a világon, hogy a rangos kupák mellett még másodosztályú elsősége is van. Igen, jól olvasták: az olasz és a világfoci összes jelentős trófeáját megnyerte a Juventus.

A torinói derbi történelme

Egykoron nagyon rangos volt a torinói rangadó. Az 1940-es években például az akkoriban az AC Torino nevet viselő együttes sorozatban ötször nyert olasz bajnoki aranyérmet és rekordokat rekordokra halmozva Grande Torino becenéven a világfoci valaha volt egyik legnagyszerűbb csapatává vált.

A supergai katasztrófa

Sajnos tragikusan ért véget eme nagyszerű csapat története: 1949. május 4-én a Benfica elleni barátságos mérkőzés után Lisszabonból hazatérő olasz csapat repülőgépe lezuhant a Torino melletti Supergánál. Harmincegy halálos áldozata volt a légikatasztófának, azaz az összes utas - köztük a Grande Torino 18 focistája, a klub vezetősége és a csapatot kísérő újságírók -, valamint a repülő teljes legénysége meghalt.

A legnevesebb áldozat minden bizonnyal az a Valentino Mazzola volt, aki a torinói együttes és az olasz válogatott csapatkapitánya volt, s aki nem más, mint egy másik legendás olasz focista, Sandro Mazzola édesapja.

Magyar vonatkozása is van a supergai tragédiának. Kubala Lászlónak, az akkori időszak egyik magyar sztárfocistájának is a repülőgépen kellett volna lennie. Őt nagyon le akarták igazolni az olaszok, s bele is egyezett, hogy játszik egy barátságos meccset az AC Torino színeiben, de a fia betegsége miatt lekéste a gépet. Így történt, hogy az FC Barcelona későbbi szupersztárja - az a Kubala, akinek csodálatos játéka miatt új stadiont kellett építeni a katalán városban (Nou Camp) - életben maradt.

Superga után a Torino sohasem közelítette meg azt a szintet, ahol előzőleg volt. Jelenleg már beszélni sem érdemes a két torinói csapat közötti különbségekről, mert minden téren nagyon sokkal jobb a Juventus. Természetesen ettől függetlenül olykor még érdekesek a torinói városi rangadók, hiszen ezekre mindig nagyon felszívják magukat a Torino FC játékosai.

Számukra ezek a meccsek jelentik az adott idény fénypontját, amikor rájuk is irányul a reflektorfény és megmutathatják, hogy nem annyira gyengék, mint amilyenek valójában.

Mire fogadjunk a Torino - Juventus összecsapásokon?

Sportfogadási szempontból nem nevezhető könnyű esetnek a bármikori Torino - Juventus mérkőzés. Alapjában véve ugyan békés a párharc, ám olykor mégis előfordul, hogy elszabadulnak az indulatok és sok a durvaság az összecsapásokon. Nyilván az lenne az ideális, ha előre lehetne tudni az ilyesmit, de sajnos ez nem így van.

Talán az is elmondható a torinói csatározásról, hogy a durvaság többnyire nem a pályán, hanem a szurkolók között a lelátón vagy még inkább a stadionon kívül jellemző. Általában nagyon alacsonyak a Zebrákra (Juventus) kínált szorzók, ezért érdemes naprakészen lenni a Bikák (Torino) formájával kapcsolatban, hiszen jobbára a rájuk ajánlott szorzókban van érték.