mennyire-nehez-a-fogadas

Tudod, mennyire nehéz valójában a fogadás?

2023 márc 10. 10:39 Karola 1 hozzászólás

Kezdőknek

Bár a fogadás szórakoztató és élvezetes élmény lehet, ha az a célod, hogy pénzt keress belőle sok nehézséggel kell megküzdeni. 

Mi is a fogadás valójában?

A fogadásokkal kapcsolatos gyakori tévhit, hogy egy adott sportággal kapcsolatos tudásodat mérik. Attól, hogy te értesz a focihoz vagy a kosárlabdához, még nem jelenti azt, hogy ez azt jelenti, hogy képes leszel pénzt keresni az adott sportágakra való fogadásból. Ahogy Nassim Nicholas Taleb írja az Antifragile: Things that Gain from Disorder című könyvében:

"nem szerencsés egyenlőségjelet tenni a cselekvésben való jártasság és a beszédben való jártasság közé".

Az előítéletek hátrányba hozhatnak

Lehet azzal érvelni, hogy a fogadók számára valójában hátrányt jelent ha ismerik a sportágat, amelyre fogadnak, mivel az előítéletek torzíthatják az ítélőképességet és a döntéshozatalt. Ez azt jelenti, hogy ha helyesen használod, ez a fajta tudás nyilvánvalóan az előnyödre válhat.

A fogadás lényegében egy verseny, amely arról szól, hogy ki a leghatékonyabb a jövőbeli eredmények előrejelzésében. Miközben te egy bukmékernél fogadsz, és a bukméker az, aki behajtja az összeget, ha veszítesz, és kifizet, ha nyersz, nem csak a bukmékerrel versenyzel, hanem más fogadókkal is.

Látszólag a bukméker kezében van minden kártya. Több erőforrással és információval rendelkeznek, amelyek segítenek az esélyek megállapításában és több pénzük van arra is, hogy nyugodtan kockáztassanak és tévedjenek. Ennek nagy része azonban a fogadási piacról származik. 

Ez azt jelenti, hogy a bukmékerek oddsai nem mindig hatékonyak, de nagyon kevesen lesznek képesek kihasználni ezeket, mielőtt felismernék és eltávolítanák az ajánlatból  - ez azt jelenti, hogy a fogadók is versenyben vannak, hogy megtalálják a rendelkezésre álló értéket, és mindenki más előtt kihasználják azt.

Fejleszd a képességeidet, majd bízd a szerencsére

Mint minden olyan dologgal, amivel az életben foglalkozol, és aminek a célja az anyagi haszonszerzés, időt és energiát kell szánnod a fogadási készséged fejlesztésére. Amit sok fogadó nem vesz észre vagy nem ért meg, az az, hogy mennyi ember van odakint, akik pontosan ugyanazt csinálják.

Bár igaz, hogy a verseny gyakran motivációt jelent, fontos megérteni, hogy minél képzettebbé válik a fogadási piac, annál inkább csökken a képzettség befolyása a te eredményeire, vagyis annál nagyobb lesz a szerencse befolyása.

Michael Maubossin hosszasan írt a képesség paradoxonáról. Ez a koncepció minden bizonnyal alkalmazható a sportfogadásra, és segíthet megérteni, miért olyan nehéz hosszú távú sikert elérni.

Röviden, a képesség paradoxona a készség fogalmát két dimenzióban - abszolút készség és relatív készség - különíti el. Lehet, hogy az abszolút ügyességed magas, de ahogy csökken a legjobb és az átlagos ügyességi szintek közötti különbség (egy fogadási piacon belül), annál nehezebb az ügyességnek megkülönböztető tényezőnek lennie. Így, bár a szerencse szerepe nem változott, a szerencse egyre hangsúlyosabbá válik a képességi közötti, immár nagyon kicsi határok megtörésében.

Bár a képesség paradoxonát viszonylag könnyű megérteni, az már egészen más kérdés, hogy képesek vagyunk-e elismerni és igaznak elfogadni. A fogadások sokkal nehezebbé (és potenciálisan veszélyessé) válnak, ha nem ismerjük fel, hogy a szerencse milyen hatással van a fogadás tárgyát képező esemény kimenetelére.

Miért teszi a pszichológia még nehezebbé a dolgokat?

Egy másik tényező, amellyel a fogadók gyakran küzdenek a fogadások során, az a pszichológia hatásának megértése a döntéshozatalra és az eredmények érzékelésére. A pszichológiának és az elfogultságnak számos aspektusa van, amelyek befolyásolhatják, hogy mire fogadsz, mikor fogadsz, mennyit fogadsz és még sok minden mást.

Legyen szó a szerencsejátékos tévhitéről és a valószínűség alapjainak meg nem értéséről, a kontroll illúziójáról és a szerencse szerepének megbecsülésének hiányáról, vagy a veszteségtől való idegenkedésről és arról a tendenciáról, hogy a veszteségek elkerülését előnyben részesítjük az egyenértékű nyereségek megszerzésével szemben, a legtöbben valószínűleg hallottunk már néhány olyan pszichológiai fogalomról, amely a fogadásra vonatkozik.

A fogadási magatartást befolyásoló fogalmak listája azonban sokkal hosszabb, mint amit a legtöbb ember fel tudna fogni. Ez kiterjed a valószínűség téves megítélésére, az információ feldolgozásának módjára, sőt még arra is, ahogyan a múltbeli eseményekre emlékezünk.

Fogod tudni valaha is, hogy jó vagy-e a fogadásban?

Az eredményeket gyakran befolyásolja a szerencse, ezért fontos, hogy az eredményekről a folyamatra helyezzük a hangsúlyt. Ez azt is jelenti, hogy fogadóként érzelmileg el kell távolodni a győzelemtől vagy vereségtől és a kockáztatott pénztől (ami önmagában is nagyon nehéz feladat).

Jónak lenni a fogadásban igazi kihívás, de a legnehezebb azt megérteni, hogy valójában soha nem tudhatod meg, hogy ügyes vagy-e vagy sem (függetlenül attól, hogy mennyi pénzt nyersz vagy veszítesz). Azok, akik hosszú távon sikeresek a fogadásban, az általuk alkalmazott folyamatot helyezik előtérbe az elért eredményekkel szemben - még a világ legjobb fogadóinak is meg kell küzdeniük a veszteségek időszakával.

Azok a fogadók, akiknek folyamatosan sikerül előnyt találniuk, és azt eléggé kihasználni ahhoz, hogy állandó nyereséget érjenek el, azok, akik megértik a minta méretének fontosságát az eredmények elemzése során. A kezdő fogadók valószínűleg a kis számok törvényének áldozatául esnek (feltételezve, hogy egy kis mintából származó eredmény nagyobb mintákra is átvihető), és nehezen értik meg, miért fordulnak elő hirtelen gyakrabban veszteségek, mint korábban.

Most kezdődik a kemény munka

Ha a fentiekkel már foglalkoztunk, megértettük és (ami a legfontosabb) figyelembe vettük őket, akkor kezdődik a kemény munka, amikor megpróbáljuk megtalálni a kihasználható előnyt a fogadási piacon.

Ha tudod, hogyan működik valójában a fogadás, milyen hatással lehet a szerencse az eredményére, és milyen hatással vannak bizonyos pszichológiai elfogultságok a döntéshozatali folyamatra, csak akkor érdemes komolyabban fogadni.

Számtalan fogadási stratégia létezik, amely segíthet az előny megtalálásában, de a saját kutatások és elemzések elvégzései hosszú távon valószínűleg előnyösebbnek bizonyulnak (ha a módszereid már közismertek, akkor a bukméker már számításba vette őket). 

Ha már megvan az, amiről úgy gondolod, hogy egy nyereséges fogadási stratégia és kihasználható előny, akkor képesnek kell lenned arra, hogy időt (hogy meg tudd tenni a fogadásokat abban a pillanatban, amikor meg kell tenni őket) és pénzt (hogy kezelni tudd az elkerülhetetlen veszteségeket) szánj arra.

Miközben a megfelelő tétgyűjtési módszert kell használni, hogy ne nullázódjon le a számlád, pszichológiailag fel kell készülnöd a veszteségre (még a legjobb fogadók is veszítenek az idő több mint 40%-ában), és elég türelmesnek kell lenned ahhoz, hogy addig dolgozz, amíg el nem éred a kívánt eredményt.


Hozzászólások 1

sunik29
sunik29
2022 nov 14. 14:51

Jó cikk , igaz nem kaptam konkrét ''tippet'' (pl. ha igy csinálod akkor jobb lesz... ) de, olvasás közben azt vettem észre, hogy vizsgálgatom a szokásaimat :D
Köszönet!

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

  • Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek