A csapat- és játékosstatisztikák után jöjjenek a stratégiák. Meccsek előtti és élő fogadásokra vonatkozó elképzelések. Miből lehet hasznot húzni? Mire kell figyelni egy-egy stratégia kapcsán? 

Az NBA-ben hullámvasút az élet

Amikor egy csapat 15, 20 vagy annál nagyobb pontkülönbséggel veszít vagy nyer, azoknak a következő találkozójára érdemes figyelni. Ilyenkor a győztes fél elbízza magát, következő találkozón nem biztos, hogy megismétli ugyanazt a teljesítményt.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy kikapnak, de érdemes underdogként inkább a másik csapatra hendikeppel fogadni.

Nézzük a Dallas Mavericks 2018/19-es szezonjának első pár meccsét

  • Dallas Mavericks - Washington Wizards 119:100  (2.10 - 1.76)
  • Utah Jazz - Dallas Mavericks 117:102 (1.20 - 4.75)
  • Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder 111:96 (1.83 - 2.00)

Mire figyeljünk az eredmények esetén?

A fenti eredmények pár nap leforgása alatt történtek, jól látható, hiába a magabiztos kezdés, következő meccsen már underdogként szenvedtek méretes verést a dallasi játékosok.

Mindezek után megint fel tudtak pörögni. Arra is érdemes figyelni, hogy egy-egy ilyen nagy zakó után a szenvedő fél képes újult erővel küzdeni a következő találkozón, függetlenül attól, hogy favorit volt-e, vagy sem:

  • New Orleans Pelicans - Dallas Mavericks 132:106 (1.43 - 2.90)
  • Dallas Mavericks - Houston Rockets 107:104 (2.45 - 1.60)

Első meccsen a Dallas idegenben kikapott (26 pontos vereség), de pár nappal később már verték a James Hardennel felálló Houstont underdogként. Ki érti ezt? Erre lehet építeni stratégiát? Persze, hogy lehetséges, érdemes folyamatosan monitorozni a szezonokat, figyelni a hasonló eredményeket, illetve az azt követő meccseket.

Ha megfelelő a szituáció, akkor pedig le kell csapni, mert lehet 1.50-ös szorzótól kezdte, akár még 3.00-as szorzót is megcsíphetünk. 

Negyedekre való fogadás az NBA-ben

Sokkal nagyobb az érték a negyedekre való fogadásban, mint elsőre tűnik. Amikor ránézünk egy mérkőzésre, rögtön vagy az összesített pontok, vagy győztesre fogadás, vagy a hendikep piacokat vizsgáljuk, miközben megbújik a negyedekre való fogadás, hasonló opciókkal. Kockázatos?

Igen, ugyanakkor lehet élőben is fogadni, de olykor kifizetődik a mérkőzés előtt is fogadni az adott negyedre. Következik megint a Dallas Mavericks 2018/19-es szezonjának elemzése:

  • 3. negyed: 32 győzelem / 45 vereség (és 5 döntetlen)
  • 4. negyed: 44 győzelem / 36 vereség (és 2 döntetlen)

A money line miatt a döntetlenek esetében a tét visszajár. Nem árt megfigyelni, hogy a Dallas a 3. negyedben gyengébb volt (sokszor ekkor bukta el a meccseket), viszont olykor sikerült kozmetikáznia az eredményt az utolsó játékrészben.

További érdekesség, hogy amikor kikapott a Mavs a 3. negyedben, megnyerte az utolsó, illetve ha nyerte a 3. negyedet, bukta az utolsót. Érdemes ilyen apróságokra figyelni, mert már ezzel is profitot lehet termelni: adatbázist készítünk arra, hogy az adott évben, melyik csapat, melyik negyedben jobb vagy gyengébb. Szelektálva, szép hasznot csikarhatunk ki magunknak. 

Hazai pályán könnyebb

Az alábbi fogadási stratégiára érdemes úgy tekinteni, mint amit alaposan meg kell vizsgálni, szelektálni kell, de valószínűleg megéri a befektetést: ha az előző meccsen idegenben az általunk kiválasztott csapat veszített és 40% alatt dobott mezőnyből, akkor érdemes a következő hazai meccsén rájuk fogadni. Valamilyen oknál fogva, ilyenkor elkezdenek pontosabban dobni, nagyobb a bizonyítási vágy:

  • Utah Jazz - Dallas Mavericks 117:102 (Dallas mezőnyből: 39,7%)
  • Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder 111:96 

Ez egy olyan rendszer, aminek idő kell, míg kiforrja magát, de könnyedén megcsíphetünk 1.70 vagy 1.80 körüli szorzókat. Fontos ebben az esetben azt is nézni, ki a következő ellenfél, mert lehetséges, hogy a ligaelső látogat majd a kiszemelt csapatukhoz. Ebben a helyzetben inkább a kerüljük a fogadást, bizonyítás vágy ide, bizonyítás vágy oda. 

Túlterheltség okozta koncentrációhiány

Elindult egy tendencia, miszerint csökkentik majd az NBA-ben az egymást követő meccseket a csapatoknál, de azért még így is akadnak szép számmal olyan találkozók, ahol 3 meccset játszik 4-5 nap alatt az adott franchise.

Értelemszerűen ilyenkor nem lehet végig maximálisan koncentrálni, ami elsősorban a védekezésre hat ki. Lankad a figyelem, inkább a támadás kerül középpontba, jöhetnek az "overes" meccsek. 

  • Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers 114:110 
  • Dallas Mavericks - Portland Trail Blazers 111:102 
  • New Orleans Pelicans - Dallas Mavericks 132:106 

A szokásos Dallas Mavericks mintából jól láthatjátok, hogy az első két mérkőzésen még volt koncentráció, majd a harmadikra már elfogyott. Gyengült a védekezés, jöhetett is egy sok pontot hozó találkozó, amiben tökéletes partner volt a New Orleand Pelicans.

Természetesen itt is érdemes alaposan szelektálni, bizonyos esetekben érdemes azt választani, hogy a fáradtabb kevesebb pontot szerez (enerváltabbak). 

Élő fogadások piaca

Természetesen az élő fogadási piacon is van bőven opció, amiből választhatunk. Lehetőleg ne kövessük el azt a hibát, hogy a dobott pontoknál az első negyed után felszorozzuk néggyel az adott számokat, illetve megpróbáljuk lineárisnak tekinteni az esetleges "pontesőt".

Lehetséges, hogy bizonyos esetekben működni fog, esni fog az over, de valószínűbb, hogy bukni fogunk az adott tippel. 

Mi az a Hot Run?

Érdemes ugyanakkor a hot run jelenséggel foglalkozni, ahol az egyik csapat elkezdi szórni a pontokat. Azonban ez sem mindegy, hogy mikor következik be. Ha a mérkőzés elején, akkor az ellenfél még bőven válaszolhat rá, jöhet a hendikep rájuk a mérkőzés egészét nézve, míg félidő esetén a pontokat sorjában szerző csapatra a fogadás.

Az ilyen futások eltarthatnak perceken át, mivel az ellenfélnél "rövidzárlat" alakul ki. A második félidős hot run esetében már akár a győztes kilétét is meg lehet mondani. 

A cikksorozat további részei: