A Vuelta az egyik legrangosabb országúti kerékpáros körverseny, amelyet idén Pozzato szerkesztő kollégánk a helyszínen is megtekintett néhány nap erejéig. 1935-ben rendezték meg első ízben a nagy múltra visszatekintő sporteseményt. A hatalmas hagyományok a spanyolok mindennapjaiban is kiütköznek, előszeretettel nézik a közvetítéseket például kisebb kocsmákban egy-egy sör társaságában. Következzen egy kis spanyol élménybeszámoló!

valldemossa

Palma de Mallorcában a sétálóutca, a la Rambla. (forrás: Pozzato)

A helyiek büszkesége

A legtöbb győzelem a spanyolok nevéhez kötődik, szám szerint 32-szer örülhettek hazai versenyző sikerének. Idén sem történt ez másként, hiszen Contador triplázni tudott. A Mallorcáról származó Movistar meglehetősen nagy népszerűségnek örvend, amivel Pozzato több ízben is szembesült. "Az emberek többsége akkora rajongó, hogy a sziget csapatának mezében tekertek. Számtalan Moviestar-üzletet látni a városokban, vannak olyanok, ahol egyedi nevű az üzlet. Például Movistar Quintana, vagy Movistar Valverde - így tisztelegve a sztárok előtt". Az 1980-ban alapított csapat legeredményesebb tagja Miguel Indurain volt, aki mindent elért, amit csak lehet. Nem csak szimplán rajonganak Indurainért, hanem egyenesen Istenként kezelik. A baszk kerékpáros mindig barátságos és nyugodt, ami homlokegyenest különbözik az érzelmes, temperamentumos spanyol identitással.

A jelenkor legnagyobb sztárja a hispánok számára - a Movistar második legeredményesebb tagja - Alberto Contador. "Attól függetlenül, hogy van nekik egy Joaquim Rodriguezük, és egy Alejandro Valverdéjük, továbbra is Contador a legnagyobb sztár. Híressége vetekszik Nadaléval, rengeteg interjú volt vele, folyamatosan a tévében volt. Még a verseny előtt is sokat szerepelt sportműsorokban, pedig még akkor úgy volt, hogy csak egy-két részsikerért érkezett. Valahogy megérezték a győzelmét a honfitársak". Fórumtársunk nem is nagyon tudott mást nézni a tévében, csak kerékpárt. A verseny előtti napokban több órás beharangozók, előtérbe helyezve természetesen a spanyol versenyzőket. Majd napi közvetítések, amiket több órás elemzések követtek. Akkora felhajtás, mintha labdarúgó világbajnokság zajlana. Apropó labdarúgás! Lenyomja a kerékpár?

Valldemossa 2

Valldemossa, Chopin ezt látta minden reggel amikor felkelt. (Fotó: Pozzato)

Imádják a sportot

Egy olyan országban, ahol csak Madridban van egy Atletico és Real, ott nem nyerhet a kerékpár. A spanyol média nem csak Ronaldóról és Messiről szól, velük egyenértéküen foglalkoznak Simeone legénységével is. Sőt, néha még talán többet is képernyőn vannak, mint a két gigász. A fordulók előtti felvezetőkben - legyen szó újságról, vagy épp tévéműsorról - a kisebb csapatok is komoly szerepet kapnak. "Kosárlabda VB alatt próbáltak beszámolni a spanyol válogatott esélyeiről, illetve edzéseket mutattak róluk" - közli Pozzato, aki maga is előszeretettel követi a kosárlabdát. Fogadási naplóját ide kattintva tekintheted meg. Érdemes követni, szeptemberben egészen remek tippeket köszönhettünk neki.

Vajon mások a spanyolok, mint mi magyarok? Naná! Nézzük szerkesztőnknek mik a tapasztalatai ezzel kapcsolatban: "Nyugodtak voltak, vendégszeretőek, az emberek többsége beszél angolul, még akkor is, ha idősebb. Mindig mosolyognak, és ha útbaigazítást kérsz, akkor örömmel segítenek. Sokkal egészségesebben étkeznek, mint mi, magyarok. Nem esznek annyi zsíros kaját, alig esznek kenyeret, rengeteg gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Hal ételek is előtérbe kerülnek náluk, illetve a tésztafélék is. Ami még érdekes, hogy egyáltalán nem hizlalóak az ételeik. Hiába ettem többet, mégsem híztam".

st cristo

A képen St. Cristo és a sziget leghíresebb süteményboltja (forrás: Pozzato)

Vendégszeretet

"Nagy hangsúlyt fektetnek étkezésnél a hagyományos spanyol étkekre, és próbálják ezeket minél többször csinálni : gazpacho (nyári zöldség levesnek felel meg, könnyű és finom), paella (tésztaféléjük), tapas (sörökhöz és egyéb italokhoz adják, amolyan falatkák. pl: csirkefalatka, miniszendvics stb), chorizós tészta (kolbász tésztával), fideua (rák vagy egyéb halas tészta). Életmódban is teljesen mások. Reggel 8 óra felé még alig vannak nyitva üzletek (csak azok vannak kinn a városban, akik futnak, vagy edzenek a szabadban). Általában 10-kor indul meg az élet, kinyitnak a boltok és délután 2-3-ig nyitva is vannak, hogy aztán délutáni sziesztát tartsanak, amit nagyon komolyan vesznek.

Ilyenkor az egész város kihal, és mindenki visszahúzódik az árnyékba (kivéve a turisták, mert ők a napon aszalódnak), és a munka csak 5-6 fele folytatódik tovább, igaz akkor este 10-11-ig. Az üzletek többsége éjfélig nyitva van. Sokkal nyugodtabbak, és nem annyira feszült nép a spanyol, mint mi, magyarok. Lazábban veszik a dolgokat. Olyannyira lazán, hogy valaki például homokvárépítésből él (napi 5-15 ezret megkeresnek a gyönyörű váraikkal, amiket este kivilágítanak)".

Szieszta, saját körverseny, jó foci és homokvárból élő emberek. Kell ennél több? Nem hiszem. Ez lett volna a spanyolországi élménybeszámolónk, reméljük elnyerte a tetszésetek!

(TiB)