A ha-akkor hatalma a fogadásban

A "ha-akkor" hatalma a fogadásban

Karola 2022 aug 1. 12:20 Szólj hozzá!

Sportfogadás Mix

Különböző stratégiák és megközelítések léteznek, amelyekkel az emberek fogadási sikereket próbálnak elérni. Bár ezek közül néhány összetett és nehezen megvalósítható, sok egyszerű koncepció létezik, amit bárki alkalmazhat. 

Egy gyakori hiba, amit a fogadók elkövetnek 

A sportfogadás hihetetlenül személyes, és a beszélgetések többségét az "én" névmás használata uralja. Gondolj bele! Hallgass meg szinte bármilyen fogadási podcastot, vagy olvass el bármilyen írást, és a következőkből bőségesen válogathatsz:

 • "Azt hiszem."
 • "Tetszik."
 • "Várom."
 • "Azt jósolom."

A játék során a fogadók a következő mondatokat hallják a leggyakrabban: 

 • "Szükségem van rá."
 • "Remélem."

Az eredmény megállapítása után tízből kilencszer a következők valamelyike hangzik el:

 • "Tudtam."
 • "Gondoltam."
 • "Örülök."
 • "Nem tudom elhinni."

A fogadáshoz fűződő személyes kapcsolat a jövő irányításának emberi vágyából ered. A fogadók gyakran használják az "én" szót, hogy elhiggyék, a szerencse helyett a saját cselekedeteik határozták meg a fogadás kimenetelét. 

Egyetlen fogadó sem akarja beismerni, hogy valami a szerencsén múlt, de minden fogadó szeretné, hogy elismerést kapjon, miszerint okosabb a többinél - különösen, ha sportfogadásról van szó.

Tény, hogy a fogadási piacokon egyértelmű előnyt jelent, ha egyszerűen megváltoztatjuk a gondolkodásmódunkat, egyúttal eltávolítva a személyes elfogultságot.

Mit jelent a "ha-akkor" megközelítés?

A legegyszerűbb módja annak, hogy kivond a személyes elfogultságot egy fogadásból, a "ha-akkor" gondolatmenet használata, főleg a hendikepek esetében.

Az "én" személyes névmás elhagyása és "ha-akkor" kifejezéssel való helyettesítése a legegyszerűbb módja annak, hogy a fogadók a vesztes gondolkodásmódot nyerőre cseréljék. Az "én" használata arra ösztönzi a fogadót, hogy mindenféle megerősítés vagy összehasonlítás nélkül elhiggye a hendikepre adott magyarázatát. 

"Szerintem a New England Patriots nyeri a Super Bowlt, mert Tom Brady, Bill Belichick és a Patriots általánosan tapasztaltabbak, mint Jared Goff, Sean McVay és a Rams" - szólhatott korábban a mondat.

Az "én" használata a beszélő hitelességét a hendikep lényegével szemben emeli ki. A hendikep érvényessége attól függ, hogy a hallgatóság mennyire tiszteli a beszélőt.

A "ha-akkor" megközelítés azonnal érvénytelenítené a fent elhangzottakat. A "ha-akkor" ereje a két oldal kényszerű értékelésében rejlik. A fogadás mindkét oldalának hendikepelése olyasvalami, amit minden profi fogadó kivételesen jól csinál, mert a fel-, és lefelé mutató oldal megítélése lehetővé teszi a kockázat pontos értékelését. 

Egy érvényes hendikep egy "ha-akkor" segítségével valahogy így nézhet ki: "Ha a Los Angeles Rams nyomást tud generálni Tom Bradyre, akkor a New England támadóinak nehéz lesz tartaniuk a szezonbeli átlagukat Brady passzszámai miatt."

A hendikep előnye, hogy a Rams nyomást gyakorol. Ezt a támogató állítás nevezzük "ha-igen"-nek. Ezzel a gondolkodásmóddal azonban mindig van az egyenletnek egy "ha-nem" oldala, amelyet meg kell oldani a hendikep teljesítéséhez. A hendikep hátulütője az, hogy a Rams nem tud nyomást generálni.

"Ha a New England Patriots támadóvonala ellen tud állni a Los Angeles pass rushának, akkor a ligaátlag alatt teljesítő Ramsnek jóval a várakozások felett kell majd játszania, hogy megfékezze a magasabb szinten levő New England játékosokat"

Az egyszerű gondolatból, miszerint a Los Angeles Rams nyomás alá kerül, a "ha-akkor" hendikepes stílus három másik elemzési pontot vezetett be a kockázat értékeléséhez. A folyamatot a játék más kritikus mérkőzéseire is elvégezve a fogadó összeállíthatja az előnyök és hátrányok tömör listáját, amelyet a piaci árképzéssel szemben mérlegelhet a fogadás meghatározásához. 

Az "én" felváltása "ha-akkor"-ra sok extra munkát igényel. A "ha-akkor" hendikepes előnyöknek és hátrányoknak felismerésére szolgáló válaszok kutatására fordított idő azonban csökkenteni fogja a kényszerű fogadások arányát, és élesebb kockázatértékelésre ösztönöz.

Számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kredit

Az új bet365 ügyfelek egy remek ajánlatban részesülhetnek.

Bet365 regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hirdetés


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kredit

 • Az új bet365 ügyfelek egy remek ajánlatban részesülhetnek.

Bet365 útmutató
Bet365 regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés