A kriptovaluta-csalások száma egyre nő, és a tolvajok új és régi technikákat egyaránt alkalmaznak a lopásra. A legújabb átverések közé tartoznak az úgynevezett szőnyeghúzásos csalások, a Ponzi-rendszerek és az adathalász átverések.

Az emberek a modern civilizáció kezdete óta csalnak, ez egyáltalán nem újdonság, de a kriptopénzek világában az átverés szó új értelmet nyert. Az átveréseket a kriptó világában gyakran a gyanús startupokra és a kezdeti érmefelajánlásokra (ICO) értjük. Ha egy projekt többnyire haszontalannak tűnik, és a mögötte álló ötlet is kissé kétes, akkor nagy valószínűséggel átveréssel van dolgunk.

Sportfogadóként egyre több olyan fogadóirodával találkozhatsz, amelyeknél lehetőség adódik bitcoin befizetésre, ezért úgy gondoljuk fontos lehet napirenden lenni a kriptovaluták világával, amihez hozzátartoznak sajnos a legkülönfélébb csalások is. A jó hírünk viszont az, hogy minél inkább tisztában vagy ezekkel, annál inkább felvértezheted magad ellenük!

Megnézzük tehát a legnagyobb kriptó átveréseket és természetesen azt is, hogy hogyan kerülheted el ezeket!

Hamis Bitcoin befektetési konstrukciók

A bitcoin befektetési rendszerek során a csalók tapasztalt befektetési menedzsereknek adják ki magukat, potenciális befektetőket keresve. A rendszer részeként az úgynevezett befektetési menedzserek azt állítják, hogy milliókat kerestek a kriptopénzekbe való befektetéssel, és azt ígérik áldozataiknak, hogy természetesen ők is hatalmas összegeket fognak keresni a befektetésekkel.

A kezdéshez a csalók felszámolnak egy előzetes díjat, ezután pedig ahelyett, hogy valóban befektetnék az összeget, a tolvajok egyszerűen ellopják az előzetes díjakat. A csalók személyes azonosító adatokat is kérhetnek, azt állítva, hogy ez az átutaláshoz vagy befizetéshez szükséges, és így hozzáférhetnek az illető kriptopénzéhez.

A befektetési átverések másik típusa a hamis hírességek jóváhagyásának felhasználása. A csalók hírességek vagy ismert személyek fényképeit használják és hamis fiókokkal, majd hirdetésekkel vagy cikkekkel hozzák ezeket összefüggésbe, hogy úgy tűnjön, mintha a híresség a befektetésből származó nagy pénzügyi nyereséget hirdetné. Az ilyen állítások forrásai teljesen valósnak és törvényesnek tűnnek, mivel olyan jó hírű cégneveket használnak, mint az ABC vagy a CBS, professzionálisnak tűnő weboldallal és logókkal, azonban a felhasznált személy támogatása hamis.

Szőnyeghúzásos kriptovaluta csalások

Token NFT 001
Fotó: Rokas Tenys/Shutterstock

A szőnyeghúzásos csalások során a befektetési csalók felpumpálnak egy új projektet, mondjuk egy tokent (NFT) vagy érmét, hogy finanszírozást szerezzenek. Miután a csalók megkapják a pénzt, eltűnnek vele. Az ilyen befektetések úgy vannak létrehozva, hogy az emberek a vásárlás után nem tudják eladni a bitcoint, így a befektetők egy értéktelen befektetéssel maradnak.

Ennek az átverésnek egy népszerű változata volt a Squid coin átverés, amely a Squid Game című népszerű Netflix-sorozatról kapta a nevét. A befektetőknek játszaniuk kellett, hogy kriptopénzt keressenek, így online játékokhoz vásároltak tokeneket  és később továbbiakat kaptak, hogy más kriptovalutákra váltsák be őket. A Squid tokenek ára az 1 centes értékről körülbelül 90 dollárra emelkedett tokenenként.

Végül a kereskedés leállt, és a pénz eltűnt. A tokenek értéke ezután elérte a nullát, mivel ezeket a tokeneket már nem lehetett eladni ezen a ponton.. A csalók körülbelül 3 millió dollárt kerestek ezeken a befektetőkön.

Kriptós szerelmi átverések

A társkereső alkalmazásoktól sem idegenek a kriptovaluta átverések, tehát itt sem szabadulsz a veszélyektől. Ezek az átverések olyan - jellemzően távkapcsolati és szigorúan online - kapcsolatokkal hozhatók összefüggésbe, ahol az egyik félnek komoly időbe telik, hogy elnyerje a másik fél bizalmát. Idővel az egyik fél elkezdi meggyőzni a másikat, hogy vásároljon vagy adjon pénzt valamilyen kriptovalutában.

Miután megkapta a pénzt, a társkereső csaló eltűnik, ezeket az átveréseket "disznóvágás átveréseknek" is nevezik, mivel az áldozatot jól tartják, mint gazda a disznót majd hirtelen következhet a disznóvágás, azaz az anyagiak behajtása.

Kriptós piramisjátékok (ponzi sémák)

A piramisjátékok az új befektetők bevételeiből fizetik ki a régebbi befektetőket, ami első látásra is érthetőten problémás. A friss befektetők megszerzése érdekében a kriptopénz csalók bitcoinnal csalogatják az új befektetőket. Ez egy olyan rendszer, amely körbe-körbe fut, mert nincsenek legitim befektetések, hanem az egész arról szól, hogy új befektetőket célozzanak meg újabb összegekért.

A Ponzi-sémák fő csábító ereje a kis kockázat mellett ígért hatalmas nyereség. Ezekkel a befektetésekkel azonban csak kockázatok léteznek valójában, és nincs garantált hozam.

Kriptós MLM-ek

Kezdjük a legfontosabb információval: minden egyes MLM egy átverés, nem létezik jó és rossz MLM.

A kripto-MLM átverés egy olyan csalás, amely a kriptopénz és a többszintű értékesítés (MLM) segítségével arra csábítja a gyanútlan áldozatokat, hogy pénzt fektessenek be vagy vásároljanak értéktelen vagy nem létező termékeket.

A többszintű marketing, de helyesebb nevén a hálózati kereskedelem (MLM) egy olyan üzleti modell, amelyben a résztvevők jutalékot kapnak a termékek vagy szolgáltatások más embereknek történő eladásából, valamint új tagok toborzásából, akik szintén termékeket vagy szolgáltatásokat értékesítenek. Az MLM-ek gyakran piramisszerű felépítésűek, ahol a csúcson lévők több pénzt keresnek, mint az alul lévők (akik legtöbb esetben nem hogy kis összegeket keresnek, hanem adósokká válnak).

A kripto-MLM átverések ezt a két koncepciót ötvözik, hogy olyan rendszereket hozzanak létre, amelyek magas befektetési hozamot, exkluzív hozzáférést ígérnek új vagy ritka kriptovalutákhoz, kriptokereskedési oktatási tanfolyamokat vagy más előnyöket, amelyek túl jól hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek. Ezek a rendszerek azonban általában hazugságon, manipuláción és megtévesztésen alapulnak. A kripto-MLM átverés néhány gyakori jele:

 • A promóterek agresszív vagy félrevezető taktikákat alkalmaznak az új tagok toborzása érdekében.
 • A tagoknak díjat kell fizetniük vagy csomagokat kell vásárolniuk, hogy csatlakozhassanak a rendszerhez vagy előrehaladhassanak benne.
 • A tagok nem rendelkeznek saját pénzeszközeik vagy pénztárcájuk felett.
 • A tagoknak több embert kell toborozniuk, hogy jutalékot vagy bónuszt kapjanak.
 • A támogatók azt állítják, hogy a kriptopénzük biztonságos, stabil, értékes, vagy valami által támogatott.
 • A promóterek nem adnak egyértelmű tájékoztatást arról, hogyan működik a kriptopénzük, hol kereskednek vele, ki hozta létre stb.
 • A promóterek nem tartják be a kriptopénzre vonatkozó szabályozásokat vagy törvényeket.

A kripto-MLM átverés egyik leghírhedtebb példája a OneCoin13, amely 2015-ben Belize-ből és Bulgáriából indult. A OneCoin azt állította, hogy egy forradalmian új kriptopénz, amely jobb, mint a Bitcoin. A OneCoin azonban valójában egy Ponzi-séma volt, amely olyan oktatási csomagokat értékesített, amelyek állítólag megtanították az embereket arra, hogyan kereskedjenek a OneCoin-nal. A valóságban a OneCoin nem létezett kriptopénzként, és nem kereskedtek vele semmilyen tőzsdén. A promóterek világszerte emberek millióinak átverésével dollármilliárdokat kerestek, mielőtt a hatóságok leállították volna a működésüket.

A kripto-MLM átverések komoly pénzügyi veszteségeket és érzelmi fájdalmat okozhatnak az áldozatoknak. Emellett a törvényes kriptopénz projektek és vállalkozások hírnevét és hitelességét is károsíthatják. Ezért fontos, hogy óvatosak és éberek legyünk, amikor bármilyen kriptoval kapcsolatos ajánlattal vagy lehetőséggel foglalkozunk.

Hamis kriptovaluta tőzsdék

A csalók egy nagyszerű kriptopénzváltás ígéretével csalogatják a befektetőket -- talán még némi plusz bitcoinnal is. A valóságban azonban nincs pénzváltás, de ezt a befektető csak azután tudja meg, miután elveszítette a befektetését.

Duplázd meg nyereményed akár 100$ értékig

A Stake.com-on a legrangosabb európai focira fogadva megkétszerezheted nyereményed.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

AI kripto-átverések

A mesterséges intelligencia (AI) térhódításával a támadók új módszereket találnak a kriptopénzpiac megtévesztésére. A támadók AI chatbotokat használhatnak arra, hogy kapcsolatba lépjenek a felhasználókkal, tanácsokat adjanak és hamis tokeneket népszerűsítsenek. A chatbotokat úgy programozzák, hogy magas hozamú befektetési lehetőségekről tájékoztassák a befektetőket, amelyek úgynevezett pump-and-dump rendszerekké alakulnak, hogy mesterségesen felduzzasztják a tokenek értékét az eladás előtt.

A mesterséges intelligencia képes manipulálni a proof of work-t is (PoW, a munka bizonyítéka), így túlságosan felnagyítva a kriptopénz projektet, hogy úgy tűnjön, több hűséges követője van, és a token valós. A követők felduzzasztásával ugyanakkor megnehezítik a kutatást, amely alapján kiderülhetne, hogy egy token hiteles-e.

A támadók nagy hírű hírességeket vagy üzleti szakembereket is felhasználhatnak a kriptopénz-projektekhez kapcsolódó hamis jóváhagyási rendszerek népszerűsítésére. A deepfakek használatával a támadók híres személyek - például Bill Gates, Mark Zuckerberg és Elon Musk -  arcát veszik fel, hogy azt hazudják ezáltal, hogy új projektet indítanak. A mesterséges intelligencia fejlődésével a deepfakek egyre valósághűbbnek tűnnek, így egyre könnyebb a befektetők pénzét kicsalni olyan személyek digitális másával, akiben esetleg megbíznak pénzügyi tanácsadások terén. Ezekben a deepfakekben közös nevező a rövid időn belüli magas hozam ígérete.

Deepfake: a mélyhamisítványok olyan szintetikus médiumok, amelyeket digitálisan manipuláltak, hogy egy személy képmását meggyőzően helyettesítsék egy másik személy képmásával. A kifejezés utalhat olyan emberi alanyokról készült, számítógéppel generált képekre is, amelyek a valóságban nem léteznek. Bár a hamis tartalom létrehozása nem újdonság, a deepfake a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia eszközeit és technikáit használja fel, beleértve az arcfelismerő algoritmusokat és a mesterséges neurális hálózatokat, például a variációs autokódolókat (VAE) és a generatív adverzális hálózatokat (GAN).

A 10 legnagyobb kriptós átverés név szerint

A Gigi testvérek

Az izraeli testvéreket, Eli és Assaf Gigit egy állítólagos kripto-adathalász átverés miatt fogták el. Úgy tűnik több mint 100 millió dollárnyi kriptót loptak el, kriptokereskedési fórumokon csalogatva a befektetőket, és olyan adathalász oldalakra küldve őket, amelyek népszerű kriptopénz-tőzsdéket utánoztak. 

Kraken hack

A Kraken egy Bitcoin-tőzsde, amely egy gyors összeomlást élt át és ennek következtében a valuta 8400 USD-ről 75 USD-re zuhant. Az árfolyam gyorsan rendeződött, de kiderült, hogy egy hacker kompromittálta egy ügyfél számláját. A hacker 1200 BTC-t vitt el, ami akkoriban több mint 9 millió USD értéknek felelt meg. 

XRP-t loptak a Githubról

Több mint 10 millió USD értékű Ripple (XRP) maradt védtelenül GitHub ügyfeleknél. A kiberbűnözőknek alkalmuk nyílt arra, hogy több mint 100 pénztárcából lopjanak XRP-t. A nyomozás, hogy ez hogyan történhetett, még tart, de eddig több mint 500 000 XRP-t sikerült visszaszerezni.

A dél-koreai ponzi-rendszer

Dél-Koreában lelepleztek egy, a kriptopénz-tőzsdéken új befektetőket célzó ponzi-játékot. Több mint 56 000 embert fosztottak meg a pénzétől, a befektetők többsége a 70-es éveiben járt. Azzal hitegették a mit sem sejtő ügyfeleket, hogy a tőzsdén nem jegyzett M-token garantáltan több mint 600%-os megtérülést hoz. 

Kanadai ICO csalás

Egy kanadai házaspár jelenleg is küzd az ellen az állítás ellen, hogy több mint 30 millió dollárt gyűjtöttek össze ICO csalással. A FUEL token állítólag fejlődött volna hasznosságban és árban - csakhogy ebből semmi sem valósult meg, a befektetők vagyonát pedig személyes használatra sajátították el, és több millió dolláros szerencsejátékos mulatozásba kezdtek. 

Indiai ICO csalás

Amit Lakhanpal, a Money Trade Coin (MTC) alapítója tudatosan hamisított ICO-t hozott létre, és ezzel 71,6 millió dollárt csalt ki a befektetőktől. Lakhanpal hamisan felfújta az MTC token árát és annak ellenére, hogy az érme nem volt jegyezve egyetlen ismert tőzsdén sem, az átverés mégis működöt.

Az elsődleges érmekibocsátás (ICO) egy módszer, amellyel a csapatok pénzt gyűjthetnek egy projekthez a kriptovaluta térben. Egy ICO során a csapatok blokkláncalapú tokeneket hoznak létre, hogy azokat a korai támogatóiknak értékesítsék. Ez egy közösségi finanszírozási fázis: a felhasználók tokeneket kapnak, amelyet (azonnal vagy a jövőben) felhasználhatnak, a projekt pedig pénzhez jut a fejlesztés finanszírozásához.

Binance hack

2021: Binance Mobile App 001
Fotó: Iryna Budanova/Shutterstock

A top 10 legnagyobb kripto átverés listáján talán a leghírhedtebb átverés a Binance hack. A Binancetől, a világ egyik legnépszerűbb kriptotőzsdéjétől, 2019 májusában több mint 40 millió USD értékű bitcoint loptak el. Ez hihetetlenül szokatlan egy olyan platformtól, mint a Binance, és a hackerek még ennél is egy lépéssel tovább mentek. Nemcsak hogy elloptak több mint 7000 BTC-t, hanem sikerült feltörniük a kétfaktoros megerősítő kódokat és az API tokeneket is - ami potenciálisan veszélyeztethette volna a hihetetlenül nagy vagyonnal rendelkező számlákat. 

A szófiai illegális kereskedés

Egy csoport hamis bináris opciókat és kriptovaluta-tőzsdét működtetett Bulgáriában és Csehországban, több mint 100 millió USD értékű hamis kereskedéssel, amelyek elterjedtek a használatban levő platformokon. Az Optionstars, XTraderFX, Cryptopoint, SafeMarkets, OptionstarsGlobal és Goldenmarkets kereskedőit mind vonzották az alacsony díjak, ami oda vezetett, hogy körülbelül 115 millió dollár értékben csapták be őket.

A tajvani átverés

Több mint 1000 befektetőt csaptak be 51 millió dollár értékben Tajvanon. A befektetőknek 335%-os megtérülést ígértek, de ehelyett persze 0%-ot kaptak. A tajvani kormány ennek következtében elkezdte bevezetni a Pénzmosás Elleni Törvény és a Terrorizmus Finanszírozásának Megelőzéséről szóló törvény módosításait.

Mt. Gox hack 

2011. június 19-én az Mt. Gox kriptopénz-tőzsdén történt csalás miatt a BTC árfolyama 0,01 dollárra esett. Egy hacker állítólag az Mt. Gox egyik auditorának hitelesítő adatait használta fel, hogy hatalmas mennyiségű bitcoint utaljon át magának. Ezután a tőzsde szoftverét használta arra, hogy mindet eladja, létrehozva egy hatalmas "ask" megbízást bármilyen áron. 

Ezután 2014 februárjában a tőzsde felfüggesztette a kifizetéseket, miután állítólag gyanús tevékenységet fedezett fel a digitális tárcákban. A felfüggesztés hatására a Bitcoin árfolyama 20%-al zuhant, miközben a cég felfedezte, hogy több mint 850 000 Bitcoint veszített. Sikerült visszaszereznie 200 000-et, de a hiányzó 650 000 miatt a piac destabilizálódott. A végeredmény az lett, hogy az Mt. Gox 2014 áprilisában csődöt jelentett és felszámolásra kényszerült. 

Hogyan kerüljük el a kriptós átverést?

Hogyan lehet tehát valójában megítélni egy kriptopénz belső értékét, és hogyan lehet elkerülni, hogy bedőljünk egy átverésnek? 

A fundamentális elemzés egy eszköz (jelen esetben egy kriptopénz) értékelésének egy módja annak érdekében, hogy megmérjük annak belső értékét.

Az összes kapcsolódó gazdasági, pénzügyi, mennyiségi és minőségi tényező vizsgálatával meg kell tudnod állapítani, hogy egy érme megbízható-e vagy sem. 

Három olyan érték van, amely végső soron meghatározza egy kriptopénz értékét: 

Funkcionalitás: Van-e hasznos célja a vizsgált érmének? Ha nincs ok arra, hogy az emberek megvegyék, akkor az árfolyam csökkenni fog, mivel a vevők végül elveszítik az érdeklődésüket.

Piaci potenciál: Egy érme hasznos lehet, de hány embernek van rá valójában szüksége? Ha az érme iránti kereslet túl alacsony, az ára nullára fog zuhanni. Elegendő mennyiségnek kell lennie ahhoz, hogy a keresletet növelje, vagy legalábbis stabilan tartsa. 

Elfogadási stratégia: Bár lehet, hogy egy érme mögött van egy jó ötlet, viszont ha a mögötte álló stratégia gyenge, akkor soha nem fog belépni az elfogadási fázisba. Az elfogadási stratégia az, ami a különbséget teszi egy jó érme, amely sikeres lesz, és egy érme között, amelyről senki sem hallott.

Ugyanakkor nem árt általánosan elővigyázatosan hozzáállni a különböző ajánlatokhoz:

 1. Végezd el saját kutatásod, mielőtt bármilyen kriptopénzbe fektetnél.
 2. Ellenőrizd a kapott információk forrását és hitelességét.
 3. Légy szkeptikus minden olyan állítással szemben, amely irreálisnak vagy túlzónak hangzik.
 4. Ne bízz senkiben, aki nyomást gyakorol rád, hogy gyorsan csatlakozz vagy több pénzt fektess be.
 5. Ne oszd meg személyes adataid vagy jelszavaid senkivel.
 6. Jelents minden gyanús tevékenységet vagy átverési kísérletet az illetékes hatóságoknak..

Népszerű kriptovalutás fogadóirodák

Stake
Duplázd meg nyereményed akár 100$ értékig Útmutató Fogadás Útmutató
Duplázd meg nyereményed akár 100$ értékig
22Bet
100%-os befizetési bónusz akár 45.000 Ft-ig Útmutató Fogadás Útmutató
100%-os befizetési bónusz akár 45.000 Ft-ig
Sportbet.one
125%-os üdvözlő bónusz 1000$-ig Útmutató Fogadás Útmutató
125%-os üdvözlő bónusz 1000$-ig
Sportsbet.io
Nyerj 100.000 dollár értékű USDT-t pontos eredményekre tippelve Útmutató Fogadás Útmutató
Nyerj 100.000 dollár értékű USDT-t pontos eredményekre tippelve

Duplázd meg nyereményed akár 100$ értékig

A Stake.com-on a legrangosabb európai focira fogadva megkétszerezheted nyereményed.

Stake regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Shutterstock.com/Vitalii Vodolazskyi