Magyarország kijutott a 2024-es Európa-bajnokságra, így a 2023. december 2-án rendezett sorsolás számunkra kiemelten fontos lesz. Melyik kalapból várhatja majd a hamburgi eseményt a magyar válogatott? Kik lehetnek az ellenfelek?

Fontos a selejtezőben elért eredmény

Ahogyan az elmúlt Európa-bajnokságokra, úgy a 2024-es németországi kontinenstornára is 24 válogatott juthat ki, Magyarország pedig Bulgáriában kvalifikálta magát az eseményre. Óhatatlan, hogy ilyenkor már felmerül, melyik csoportba kerülhetünk, kik lehetnek az ellenfelek, egyáltalán, mikor lesz a sorsolás?

2023. december 2.  18 órától tartják, Hamburgban.

A selejtezősorozat novemberben zárul, ekkor már 21 résztvevő válogatott ismert lesz - néhányuk már előbb is -, míg a Nemzetek Ligájából kvalfikáló országok kiléte márciusban válik ismertté, amint lezajlanak ott is a selejtezők. Annak ellenére, hogy Magyarország kijutott, nem dőlhetnek hátra Szoboszlaiék, hiszen az utolsó selejtezős meccs is számít az eredmény, hiszen egy jó helyezéssel az összesített selejtezős rangsorban, akár még kedvező csoportba is kerülhetnek majd a 2024-es tornán. 

Kritériumok a kiemelésnél

Összesen négy kalapba kerülnek a csapatok (kalaponként hat válogatott), kiemelesnél pedig az elsődleges szempont a selejtezőcsoportban elért helyezés és a megszerzett pontok. Ha egy válogatott olyan csoportban szerepel, ahol hat nemzet volt a selejtezőben, akkor a csoporthatodikokkal szembeni eredményeket nem veszik figyelembe. Az első kalapba a házigazda Németország mellett a tíz selejtezőcsoport öt legjobb eredményét produkáló válogatottja kerül az összesített kiemelési rangsor alapján

A második kalapba kerül a további öt csoportgyőztes, majd a legjobb csoportmásodik. A harmadik kalapba a 2-7. helyezett csoportmásodikok, míg az utolsó kalapba kerülnek a leggyengébb csoportmásodikok, illetve az a három válogatott, akik a Nemzetek Ligájából kerülnek be az Európa-bajnokságra. Ebből kiindulva, az összes már kvalifikált nemzetnek - köztük Magyarországnak is -, komoly tétje lesz az utolsó selejtezős mérkőzésnek, hiszen ez határozza majd meg a pontos kiemelési rangsort, hogy melyik kalapba kerülnek majd. 

Magyarország helyzete

Jelenleg a magyar válogatott csoportelső, viszont a csoportelsők között csak a hetedik helyen áll, így a második kalapba kerülnénk. Ez a jelenlegi rangsor alapján a következőket jelentené az ellenfelek szempontjából:

  • 1. kalap: Németország, Spanyolország, Portugália, Franciaország, Anglia és Ausztria
  • 3. kalap: Hollandia, Szerbia, Skócia vagy Dánia
  • 4. kalap: Horvátország, Olaszország, Csehország vagy Románia

Ez a cikk 2023. november 17-én íródott, így ez a besorolás változik, viszont megvalósulhat ezek alapján egy Franciaország - Magyarország - Hollandia - Olaszország csoport is, mint ahogyan akár egy Ausztria - Magyarország - Skócia - Csehország is. Ezért is lesz fontos az utolsó válogatott mérkőzés, nem lehet lazítani Montenegró ellen, kötelező a győzelem, hiszen a második kalapot jó lenne megtartani. 

Mekkora az esélye Magyarországnak az első kiemelt kalapra?

Ha matematikai alapon nézzük, akkor lehetőségünk van rá, viszont annak az esélye, hogy Franciaország ne szerezzen minimum egy pontot Gibraltár ellen, esetleg Anglia ne győzze le Máltát vagy Spanyolország hazai pályán ne szerezzen minimum egy pontot Grúzia ellen, ennek így összességében minimális a lehetősége, szóval ha reálisan nézzük, akkor Magyarország, ha megnyeri a csoportot, akkor a második kalapból várhatja a sorsolást, így minden bizonnyal az elsőből egy top válogatottat kap majd (ha elkerüljük Ausztriát).

Az egész akkor borul fel, ha kikapunk Montenegrótól, míg Szerbia nyer, ezzel csak másodikok lennénk a csoportban, ami harmadik vagy negyedik kalapot jelentene a decemberi sorsolásnál, ami sokkal nehezebb helyzetbe sodorná a válogatottat a 2024-es Európa-bajnokságon. Érdemes tehát követni az utolsó selejtezős mérkőzéseket, hiszen ezen múlik majd, Magyarország mely ellenfelekkel játszhat a 2024-es németországi kontinenstornán. 

100%-os befizetési bónusz akár 35.000 Ft-ig

Regisztrálj még ma és igényelj egy 100%-os első befizetési bónuszt, akár 35.000 Ft-ig a Powbet fogadóirodánál.

Powbet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: A magyar csapat gólöröme, jobbról a gólszerző Ádám Martin a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők kilencedik fordulójában 2023. november 16-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt