A milliárd dolláros kérdés

A milliárd dolláros kérdés

Karola 2022 aug 4. 13:18 3 hozzászólás

Sportfogadás Mix nagy nyeremény pszichológia

Képzeld el, hogy egy televíziós vetélkedőben szerepelsz: a műsorvezető két dobozt tesz eléd, és neked ki kell választanod az egyiket. Az egyik dobozban egy 1 milliárd dolláros nyeremény van, a másikban pedig semmi. Mit tennél? Kiválasztanád az egyik dobozt, hogy 50% esélyed legyen az 1 milliárd dollárra, vagy elsétálnál, annak érdekében, hogy garantáltan 1 millió dollárt kapj?

A döntés elemzése

A legtöbb ember számára az 1 millió dolláros összeg jelentősnek számítana és nagyon csábító lenne az a garancia, hogy ebből a helyzetből ezzel a készpénzzel a zsebében távozhat. Azonban bolond vagy vakmerő szerencsejátékos az az ember, aki kockázatot vállal az 1 milliárd dollárért? Elvégre lehet, hogy 1 millió dollár az életed megváltoztató összeg, de 1 milliárd dollár a saját, a tágabb közösség és még sok más személy számára is életbevágóan fontos lehet. Képzeld el, milyen jót (vagy rosszat) lehetne tenni egy ekkora vagyonnal!

Feltételezve, hogy a legtöbb ember elfogadná a garantált 1 millió dollárt, mi lenne, ha egy másik dilemma elé állítanánk őket: az 1 millió dollár helyett most 1000 dollárt garantálnának és az egyik dobozban 1 millió dollár lenne. Még mindig az 1000 dollárt választanád ahelyett, hogy kockáztatnál az 1 millió dollárért?

Ami itt érdekes, hogy a legtöbb ember vállalná a kockázatot, hogy feladja az 1000 dollárt az 1 millió dollár megnyerésének esélyéért, de az első példában ennek az ellenkezőjét tenné. Az arányok ugyanazok, az egyik összeg 1000-szer annyit ér, mint a másik, de az 1000 dollár elvesztésének pszichológiai hatása kevésbé fájdalmas, mint az első példában felajánlott 1 millió dollár elvesztése.

Milyen pszichológia működik ebben a helyzetben?

Miért van ez így? Elméletileg a két doboz várható értéke egyenként 500 millió dollár (1 milliárd dollár osztva kettővel), így racionális oka lehet annak, hogy a két doboz egyikére fogadjunk. Lehetne azzal érvelni, hogy nem jársz rosszabbul, ha semmivel sem mész haza, mint amikor elkezdted. Mások úgy vélnék, hogy 1 millió dollárt veszítesz a döntéssel.

Kahneman és Tversky kilátáselmélete szerint az emberek kockázatkerülőek, ha nyereségről van szó, és az alacsonyabb várható haszon (azaz kisebb anyagi jutalommal járó), de nagyobb sikert hozó megoldásokat részesítjük előnyben. Ha azonban a helyzet kissé másként lenne - amikor olyan kockázatos döntéssel állunk szemben, amely veszteséggel járhat -, akkor aktívan keressük a kockázatot, ha lehetőség van arra, hogy elkerüljük a veszteségeinket.

A legtöbb ember saját válaszát úgy fogja megfogalmazni, hogy ez az összeg mekkora változást hoz majd az életébe. Lehet, hogy 1000 dollárból nehezebb 1 millió dollárt csinálni, de 1 millió dollárból okos befektetéssel és szerencsével 10 millió dollárt (vagy még többet) lehet visszaforgatni.

Talán 1 millió dollár soknak hangzik (és valóban az is), de nem biztos, hogy ez az összeg olyannyira megváltoztatja valaki életét, hogy az anyagi jövőt biztosítson. Ott vannak a milliós lottónyertesek elrettentő történetei, akik pazar életmóddal égették el a nyereményüket, ezek is azt sugallják, hogy ez a pénz csak egy bizonyos pontig javíthatja az életedet. Az 1 milliárd dollár teljesen más kategória és egyesek számára megéri a kockázatot.

A fogadásokkal kapcsolatban talán ez az oka annak, hogy az emberek már csak egy lábon álló gyűjtőfogadásokat is beválthatnak. Ez magyarázatot adhat arra is, hogy miért nem szeretnek sokan fogadni favorit lehetőségekre, mivel a veszteség kockázata nagyobb, mint a nyeremény lehetősége, a kérdés tehát az, hogy mindezt figyelembe véve: az 1 millió dollárt vagy az 1 milliárd dolláros esélyt választanád?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hirdetés


Hozzászólások 3

oakland23
oakland23
2022 aug 9. 09:18

Őszintén szólva 1 millió dollár, vagy 1 milliárd dollár, legtöbbünk számára már nincs különbség a két összeg között. Szóval én nem igazán gondolkodnék, hogy cash outot nyomjak az 1 millió dollárra. Én többször elgondolkodtam azon, hogy ne adj Isten egyszer valahol nagyon sok pénz nyerek, mi a szart csinálnék vele? Nyílván nem fogok, de ha mégis? Ugyanaz maradnék? Fogalmam sincs. Szerintem ha túl sok a pénzed, legalább annyira gond, mintha nincs. Szóval 1 millió dollár még kezelhető, 1 milliárd már nem igazán. Legalábbis részemről.

sunik29
sunik29
2022 aug 16. 21:27

Nekem a megoldás Rejtőről ugrott be '' Wagner úr , a kékszakállú állította, hogy tíz font, esetleg húsz, na jó, huszonnégy is létezik, de száz, annyi már biztosan nem.

Alk
Alk
2022 aug 26. 20:50

Kulcsszó a hasznosság. Ha a jelenlegi életszínvonalunk és az 1 millió usd között túl nagy a különbség (és csak egyszer kapjuk meg ezt a lehetőséget az életünkben), nincs mit tenni, vinni kell az 1 millát. Máskülönben engedhetünk a valószínűségeknek. 400 millió forint amúgy már egyáltalán nem olyan sok, pár lakás, egy kis arany meg btc, kis költőpénz, aztán annyi.. De én is azt választanám. A munka-->nem munka+elég pénz nagyobb hasznossággal jár számomra, mint a nem munka+elég pénz-->nem munka+rakat lóvé.

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?