Az elmúlt években a dánok uralma alatt telt az u23-as időfutam-vb. Mikkel Bjerg rekordját valószínűleg sosem döntik meg, de most már eljött a váltás ideje, befejeződött a dánok hegemóniája? 

Nem jó ómen

Érdekes dolog a 23 éven aluliak világbajnoksága. Most már eléggé nagy mintával rendelkezünk ahhoz, hogy megállapítsuk: nem feltétlen előny ebben a korban vb-címet nyerni. Ha jobban megnézzük, akkor a 25 év alatt, mindössze a norvég Thor Hushovdból lett tényleges klasszis, ráadásul ő sem kronósként - ahol nyert -, hanem sprinterként ért el nagy sikereket a felnőttek között. Azért is hoztuk fel a példáját, mert egy nagyon hasonló történet valósulhat meg 24 évvel később. 

Søren Wærenskjold korosztálya egyik legnagyobb tehetsége. Már bizonyított ProSeries és World Tour szintű versenyeken is, felvette a kesztyűt a világ legjobbjai ellen, pedig csak 22 éves. A korosztályával szemben már dominál, elit kronós, de mostanra kiváló sprinter is lett. Hatalmas termet, de mindezek mellett eléggé mozgékony és igazán robbanékony, jól helyezkedik a mezőnyhajrák során. 

Valószínűleg inkább sprinter és pavés versenyző lesz belőle felnőttként, mintsem szimpla kronós, de ez a mostani ausztrál pálya nagyon fekszik neki, így még az "utánpótlásban" időfutamosként lehet világbajnok. Ebben, ha reálisan szemléljük a mezőnyt, akkor csak a belga Alec Segaert, a holland Mick van Dijke, az olasz Lorenzo Milesi, a német Michel Hessmann, a spanyol Raúl García Pierna és a francia Eddy le Huitouze akadályozhatja meg. 

Riválisok

Bontsuk ki ezt a névsort, ahol Raúl García Pierna lehetne a legnagyobb favorit, de indult a Vueltán, ráadásul végigment rajta 21 évesen. Kérdéses, hogy ez mennyit vett ki belőle, ha csak a vb-re koncentrál, akkor valószínűleg top3 favorit lehetett volna, így viszont hátrányból indul. Mick van Dijke kiváló kronós, akinek formája ingadozó. Idén már World Tour szinten versenyzett, így nem lehet tudni, hogy ez pontosan mennyit vett ki belőle. 

Lorenzo Milesi kiváló formában érkezik a vb-re, viszont kronóban valószínűleg ő a leggyengébb a felsorolt versenyzők közül. Az sem mellékes, hogy mindössze 20 éves, jóval kevesebb tapasztalattal, pálya sem annyira fekszik neki. Michel Hessmann szintén a Jumbo-Visma tagja (ahogyan Van Dijke is), ő lehetne a titkos esélyes, de valószínűleg belőle is sokat kivett az első profi éve. 

Maradt a Segaert - le Huitouze páros. Eddy le Huitouze mindössze 19 éves, jövőre még a Groupama-FDJ utánpótlásában szerepel, de valószínűleg 21-22 éves már a legjobbak között versenyezhet. Nagy tehetség, franciáknak megint lehet egy kiváló kronósuk, de egyelőre szerintünk neki még sok az u23-as mezőny. Kell még egy vagy két vb, hogy tényleg győzelmi esélyei legyenek. 

Alex Segaert 2024-től a Lotto World Tour csapatában szerepelhet majd, mindössze 19 éves, de ellentétben a franciával, neki nem kellenek még évek, hogy beérje a 22-23 éves korosztályt. Segaert Eb-t nyert u23-ban, nem kevéssel, hiszen 22 km-en majd egy percet adott a bronzérmes Eddy le Hoitouzénak. Tavaly robbant be az ifik közé, azóta szinte verhetetlen időfutamokon. 

Közte és Wærenskjold között lehet a csata az aranyéremért, viszont Wærenskjold igazi wattszörny, ha érvényesíti rutinját és testi adottságaiból fakadó fölényét, akkor nyernie kell a vb-t. Ez viszont még 2.75-ért egy kockázatos tipp, mert Segaert okozhat meglepetést, maradjunk tehát annál, hogy Wærenskjold hozza a kötelezőt, befut első vagy második helyen, megelőzve Leo Haytert, aki nem számít klasszikus kronósnak, inkább hegyimenő. 

  • Tipp

    Időfutam-vb u23: Wærenskjold előrébb végez, mint Hayter
    1.57 Bet365

Számlanyitási ajánlat

Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Bet365 regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org