Az evidens, hogy aki sikeres, az elismerésekben részesül, de vajon meddig? Akkor is, amikor már kevésbé tesz le jó teljesítményt az asztalra? Mi van azokkal, akik szintén ugyanannyi, ha nem több munkát fektetnek be, mégsem részesülhetnek elismerésben, mert nem voltak korábbi sikereik vagy kevésbé tehetségesek?

A teljesítmény vonzza a sikert

A teniszben könnyű mérni a sikert, hiszen, ha sok tornát nyert az illető, sok pénzt és ranglista pontot kap, ismert lesz, sikert sikerre halmoz, így a teljesítményével bevonzza a sikert, de mi a helyzet a többi sportággal? Hogyan tudják mérni egy csapatsportágban a sikert? Miért lett Michael Jordan a valaha volt legjobb kosárlabdázó? Miért korunk legjobbja Lionel Messi? Miért kapja akkor is Messi az aranylabdát, amikor már nem is ő a legjobb? Vagy még mindig ő a legjobb, csak már fel sem tűnik, annyira természetes? Ahhoz, hogy valaki elismerésekben részesüljön, kiváló teljesítményt kell nyújtani az adott szegmensben, legalábbis egyszer biztosan, de vajon ötödik alkalommal is? 

Ahogyan említettük, minimum egyszer kiváló teljesítményt kell nyújtani, de itt a teljesítmény mértéke és ideje sem mindegy, ugyanis ez határozza meg a későbbi sikereinket. Ha valaki egyszer egy közepes mezőnyben ért el közepesen jó teljesítményt, akkor ugyan sikert ért el, díjat kap, de ha nem fejlődik, akkor ez egyszeri alkalom lesz. Azonban, ha valaki egyszer egy kiemelkedő produkciót mutat be, amit képes megismételni, akkor hosszabb távon sikerre van ítélve, még akkor is, amikor már nem nyújt kiemelkedőt. Na jó, de miért van ez így? 

A teljesítmény korlátos, de a siker korlátlan

Az említett törvény Barabási Albert-László könyvében jelent meg, ahol azt vizsgálta, hogy mi a siker képlete. A teljesítmény egy idő után eléri a határokat, azonban az ebből fakadó siker nem, az túlmutat a teljesítmény korlátosságán. Mit jelent ez a labdarúgásban? Azt, hogy Lionel Messi és Cristiano Ronaldo olyan alapokkal rendelkezik, amikkel hosszú időre bebetonozták magukat a legjobbak közé, így hiába tesznek bármit a többieket, az embereknek (és a szavazókban) egyetlen dolog él: ők a legjobbak. Hogyan tudnád legyőzni a legjobbat?

"A siker önmagát gerjeszti, és folyamatosan nő a mértéke. Vagyis akinek egyszer sikerült, annak újra sikerülni fog."

Ahhoz, hogy legyőzzék őket, jobbnak kell lenni náluk, vagyis kiemelkedő teljesítményt kell nyújtani, olyat, amivel túlszárnyalják őket, nem csak egy kevéssel, hanem megkérdőjelezhetetlen előnyre tesznek szert. Ha csak annyit hoznak a riválisok, amennyit Ronaldo vagy Messi, akkor a korábbi sikerek elve miatt, újabb Messi vagy Ronaldo sikerek következnek, hiszen ők a legjobbak az emberek szemében a következő okok miatt: 

"A kisebb tehetség nem igazán tudja helyettesíteni a nagyobb tehetséget." 

Ez azt jelenti, hogy nem fogjuk a kevésbé jó filmet megnézni a moziban, ha egy minőségi alkotást is választhatunk helyette (olyan színészekkel, akiket már ismerünk). Nem megyünk egy közepes ígérkező koncertre egy szupersztár helyett - még akkor sem, ha a szupersztár már túljutott pályafutása csúcsán -, így mindig a korábbi kiemelkedő teljesítményeket halmozó személy oldalára billen a mérleg nyelve. 

Miért Messi vagy Ronaldo?

A sikert egy hatványfüggvénnyel lehet leírni, pontosan ugyanez vonatkozik a világ leggazdagabb embereinek vagyonosodására is. A pénz pénzt szül, míg a siker sikert. Ahogyan mondani szokták, pénzből lehet még több pénzt csinálni, így van ez a sikernél is. Ronaldo és Messi a korábbi sikereik miatt, illetve a jelenlegi alkalmasságuk és teljesítményük folytán, jogot formáltak a jövőbeni sikerekre is. 

Amíg nem érkezik egy olyan személy a labdarúgásba, aki olyan teljesítményt tud letenni az asztalra, mint Messi vagy Ronaldo a prime időszakában, hanem "csak" annyira képes, mint Messi vagy Ronaldo jelenleg (esetleg minimálisan jobb), addig a helyzet nem fog változni, közülük kerül ki a világ legjobbja. A másik opció, ha a két klasszis teljesítményében óriási romlás mutatkozik, esetleg visszavonulnak. 

Karikó Katalin és Luka Modric

Miért nyert Luka Modric aranylabdát és miért nem kapott Nobel-díjat Karikó Katalin? Hogyan függ össze ez a két dolog? Karikó Katalin az elmúlt egy év során szinte berobbant a köztudatba, sorra kapta a díjakat, gyakorlatilag evidens volt, hogy Nobel-díjas lesz, mégsem kapta meg. Elvileg a siker sikert szül, szóval a magyar tudósnak nyernie kellett volna, de olykor hiába a kiemelkedő teljesítmény, ha a döntnökök preferenciája szöges ellentéte az elvárásoknak, mert valakinek meg kell felelniük. 

Luka Modric azért kaphatott aranylabdát, mert abban az évben nem kaphatta meg sem Cristiano Ronaldo, sem Lionel Messi. Fel kellett borítani a tendenciát, ugyanis egyre több lett az elégedetlenkedő. A kivétel erősíti a szabályt, olykor (mondjuk 10-ből 1 alkalommal) a siker nem szül sikert, de ez nagyon ritka. Miért kapja idén nagy valószínűséggel Lionel Messi az aranylabdát? 

Azért, mert nem volt kiemelkedő teljesítmény, így pedig a döntnökök a "biztos" opciót választják, ugyanis Messivel nem nyúlhatnak mellé. Jorginho vagy Kanté nem rendelkezik olyan táborral, hogy óriási felzúdulás lenne, ha nem ők kapnák, Lewandowski lehet a szűk keresztmetszet, viszont sem az Eb-n, sem a BL-ben nem tudott nyerni, így amikor a lengyelnek meg kellett volna kapnia az aranylabdát - 2020-ban -, akkor nem kaphatta meg, most meg a siker törvénye miatt nem fogja. 

Borítókép: Messi és az Aranylabda. (Fotó: Calcio Streaming / Flickr)

Számlanyitási ajánlat

Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org