A Tour de France végeztével sem áll meg az élet a kerékpársportban, így, ha a fórumos tippjátékból kedvet kaptál a sportághoz, akkor a Lengyel kör és a San Sebatian-i egynaposon fogadhatsz tovább Pogacarékra. 

A jelen és a jövő csatája

A Lengyel körversenyen összecsaphatnak a jelen (és talán már a múlt), illetve a közeljövő meghatározó sprinterei, ugyanis a mezőnyben ott lesz Mark Cavendish, Elia Viviani, Arnaud Démare, Olav Kooji, Kaden Groves és Ethan Hayter. Jól kivehető, hogy utóbbi három a jövőt, míg előbbi már inkább a múltat képviseli. Ettől függetlenül nem írnánk le a Cavendish-féle korosztályt, hiszen bizonyították, hogy az életkor csak egy szám, sőt, rutin szempontjából még jól is jön. 

Az elmúlt években sajnos több aspektusból is emlékezetes maradt a lengyel többnapos. Volt halálos kimenetelű baleset, illetve óriási bukás is, ahol nüanszokon múlott, hogy nem történt nagyobb tragédia. A lengyel körverseny ugyanis életveszélyes, ezt már évekkel ezelőtt jelezte Marcel Kittel is, miszerint a szervezők mindent megtesznek a látványos és kaotikus mezőnyhajrákért, sokszor a versenyzők biztonságának kárára. 

Szűk kanyarok, mindezt néhány százméterrel a cél előtt, kockázatos körforgalmakkal és úthibákkal karöltve, illetve olyan hátszeles befutók, ahol 80 km/h-t is elérhetik a sprinterek, ami már életveszélyes, ha közben még lökdösődnek is a sprinterek. A szervezők idén is egy rendkívül technikás mezőnyhajrával nyitnak, ahol az utolsó 200-300 méteren hátszél lehet, ráadásul eléggé nagy az esélye a csapadéknak is. 

Ide olyan vonatok kellenek, akik kellően tapasztaltak, hiszen 3-4 éles kanyart kell megoldani az utolsó 2,5 km-en belül, fontos a helyezkedés. Ha lehet azt mondani, akkor a kulcsszerep a második és harmadik emberé lesz a vonatokban, akik az utolsó 200-700 méter között viszik a sprintereket. Ha jobban megnézzük, akkor több csapat is masszív vonattal készült: Quick-Step, Bora - hansgrohe, Bahrain - Victorious, Ineos, Groupama - FDJ, Team BikeExchange - Jayco, Jumbo-Visma és a Alpecin-Deceuninck. 

Nem lesz hely

A helyzet az, hogy ennyi csapatnak fizikálisan nincsen hely, így már 1-1,5 km-rel a vége előtt az élre kell állni. Ehhez kell 4-5 olyan ember, akik komoly tempóra képesek, kontrollálják a mezőnyt (alkalmasak a feladatra: Quick-Step, Groupama - FDJ és a Team BikeExchange - Jayco). Tőlük láthattunk idén olyan felvezetéseket, amikor több  sprintervonat mellett is dominálni tudtak. Ezek alapján Mark Cavendish, Arnaud Démare és Kaden Groves is előnybe kerülhet a jó helyezkedés és csapatuk erőssége miatt. 

Cavendish esetében az a gond, hogy mostanában a "harcos" befutókban nem olyan éles, elveszíti a sorát, illetve nincsen ott megbízható társa, Michael Morkov sem. Van egy bizonyítási vágy is benne, hogy nem vitték el a TdF-re, de az is benne van, jövőre is lesz csapata nagy valószínűséggel (B&B Hotels, ráadásul TdF-indulással), így kényelmesre is veheti, emiatt nem biztos, hogy megéri rá fogadni. 

Kaden Groves kiváló formában volt idén, több sprintben is bizonyította, hogy végsebességben ott van a top5-ben a világon, viszont a gond nála a helyezkedés és az ingadozó forma. Sosem lehet tudni, hogy milyen "kedvvel" kell fel, bármikor benne van egy top3, ahogyan egy 15. hely is. Démare az abszolút favorit, sebessége visszatért a Girón, ahogyan önbizalma is, lehet érték a győzelmében (4.75), illetve a dobójában is (1.85). Utóbbi evidens is, talán túlságosan is. 

Olav Kooji az a sprinter, aki miatt a Jumbo-Visma elengedte Dylan Groenewegent (aki szakaszt nyert a Tour de France-on). Valamit tudhat, csapata csak érte dolgozik, megcsodálhattuk sebességét Magyarországon is (első etapot nyerte a Tour de Hongrie-n), idén bizonyította, hogy megérkezett a legjobbak közé, szintén top5-ös végsebessége van. Pozícióharcban a világ egyik legjobbja már, mindössze a kisebb emelkedők jelenthetnek gondok, de az 1200 méteres szintkülönbség ki kell bírnia. 

Pogacar vs Evenepoel

Spanyolországba látogatunk, ahol elvileg a jövő nagy ütközetét láthatnánk (Pogacar vs Evenepoel), de egyelőre ehhez a belgának fel kell nőnie, ugyanis a bukása komolyan befolyásolta a karrierjének alakulását, ahogyan a felépülésének siettetése is. Evenepoel egyelőre jelenleg egy kiváló egynapos menő, illetve jól megy a kronókon, mondhatni Filippo Ganna és Wout van Aert mellett a mezőny legjobbja. A háromheteseknél viszont az idei Vuelta a Espana lehet a vízválasztó, amire a teszt a Clasica San Sebastian lehet. 

Ez az a verseny, ahol az első nagy győzelmét aratta a profik között egy kiváló szökéssel. Evenepoel olyan tempóra képes szökésből, amit még egy komplett mezőny sem képes megfogni, bizonyította ezt idén a Liege - Bastogne - Liege-n, amivel megmentette a Quick-Step tavaszát. A Clasica San Sebastian viszont egy kőkemény egynapos, ahol 4000 méter felett van a szintkülönbség, sok olyan emelkedővel, ami már önmagában is vízválasztó a győzelem szempontjából. 

Erősen kérdéses, hogy bírja ezt a belga tehetség. Annál is inkább mert az UAE-nél amolyan dacból is - Tour de France-on elszenvedett vereség után -, de egy rendkívül erős sort raktak össze. Pogacar, Almeida és Ayuso már önmagában megnyerhetné ezt az egynapost, mire lehetnek képesek, ha egymásért kell dolgozni? Velük csak a Bora veheti fel a versenyt, ezért is lesz érdekes a szombati verseny. 

Jai Hindley végre összecsaphat Pogacarral, de a rutinos rókákra is érdemes figyelni (Valverde, Nibali és Yates). Simon Yates esetében azt nem árt megemlíteni, hogy kipihent, Giro d'Italia feladása után hosszabb kihagyása volt, majd a héten spanyolországi sikerekkel tért vissza. Több győzelme is volt, mely kiváló alapot nyújthat neki a versenyen. Ellenfelének a Tour de France-on kifáradó David Gaudu-t szánták, lehet érték Yates jó szereplésében (1.57). 

  • Kerékpár tipp

    Lengyel körverseny, 1. szakasz: Arnaud Démare dobogón végez

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Remco Evenepoel (forrás: shutterstock.com / Massimo Baldo)