A visszalépés megmenthetné a karrierjét

Admin
2022 aug 2. 18:29
Szólj hozzá!

Foci Manchester United cristiano ronaldo átigazolás Sporting CP

Hosszú ideig nyugalom volt Cristiano Ronaldo körül, hiszen a nyarak felkészüléssel teltek számára, minél több BL-győzelmet akart szerezni a Real Madriddal. Aztán a spanyol klubbal elváltak útjaik, azóta pedig Ronaldo karrierje meredeken ível lefelé. Sok dolog kiderült róla az elmúlt években, ami problémák sokaságát hozta magával. Hogyan tovább a valaha volt legjobb játékos "címére" pályázó klasszisnak? 

Mindenki okoskodik, mi is!

Szó szerint, mindenki próbálja megfejteni, hogy mi lehet Cristiano Ronaldóval? A játékrendszerek megváltozása, öregedés, nehéz természet és miegymás, tényleg mindent felsoroltak. A világunk folyamatosan fejlődik, hiába öregszik papíron Cristiano Ronaldo, sportolói karriereket ki lehet tolni évekkel, ha megfelelő táplálkozás és az edzés párosul egymással. LeBron James az élő példa rá, hogy már közelítve a 40-hez is lehet valakinek olyan fizikuma, mint a 25-30 éveseknek. 

Ronaldo kapcsán nem a fizikum, nem a sebesség, de még csak nem is a táplálkozás a probléma. A nehéz természet lehetne az egyik forrása a bajnak, de a portugál egy küzdő típus, így, aki leigazolja, az tudja mit választ. Edzői elmondták róla, megalkuvást nem ismerve küzd, sikert hajszolja. A motiváció és a nehéz természet kiesik, de akkor mégis micsoda? A presszing, amely manapság áthatja az egész sportágat?

Ez lehet a kapaszkodó, hiszen Ronaldo védekezése hagy kívánnivalót maga után, ezt szinte mindenki aláírja. Van ennél viszont egy fontosabb dolog, amire kevesen tértek ki: hatékonyság. Karim Benzema 2022-es BL-győzelme teljesen más megvilágításba helyezte Ronaldo korábbi teljesítményét. Benzema ugyanis egész szezon során kiváló játékkal rukkolt elő, az a Benzema, akit Ronaldo mellett kinevettek, miközben a statisztikai mutatói alapján jobb hatékonyságot hozott, mint a portugál a legjobb madridi szezonjában. 

Ennek kapcsán megvizsgáltunk egy mutatót, ami rávilágít, hogy egy adott játékos a kaput eltaláló lövéseinek mekkora hányadából szerez gólt (G/SoT). Ezekben nincsenek benne a tizenegyesek, így pontos képet kaphatunk, ki mennyire hatékony. Összehasoníltási alapként az elmúlt 10 év legjobb klasszikus csatárait vettük (és feltörekvő tehetségeket): Robert Lewandowski, Luis Suárez, Karim Benzema, Kylian Mbappé és Erling Haaland. 

A számok nem festenek jól

Elöljáróban annyit, hogy Ronaldo pocsék mutatókkal rendelkezik, volt olyan szezonja (2013-ban és 2014-ban, amikor egyaránt Aranylabdás lett), hogy több, mint 100 lövés kellett ahhoz, hogy eljusson 31 és 34 gólig, ami 0.25-s G/SoT mutatót jelent. Cristiano Ronaldo a legjobb szezonjában sem tudott 0.40 fölé jutni, azaz minimum három nagyobb helyzet kellett neki, hogy gólt érjen el, de sok esetben inkább négy. 

Robert Lewandowski esetében, mióta 30 gólokat termel, ez a mutató 0.40 környékén mozgott, de a 41 gólos csúcsszezonjában felugrott 0.59-re, pedig ugyanabban a szerepkörben volt, mint Cristiano Ronaldo! Luis Suárez rendre Lionel Messi vagy Neymar árnyékában volt, de Barcelonában töltött évei alatt mindössze egyetlen alkalommal süllyedt 0.35 alá ez a mutató. 

Mi a helyzet Karim Benzemával? Ronaldo árnyékában több kritika érte, de az elmúlt két évben bizonyított: úgy szerzett 23 és 27 gólt, hogy ehhez 0.43 és 0.44-es mutató társult, kiváló hatékonyság (ugyanabban a szerepkörben, mint Ronaldo). Haaland egy teljesen más szintet képvisel a két dortmundi szezonja alapján, hiszen két szezon alatt 49 gólt termelt úgy, hogy 0.52-es hatékonyságot produkált. Kylian Mbappé azokban a szezonokban, amikor végig egészséges volt, rendre 0.40 felett teljesített 27-28-33 gólokat szerezve. 

Statisztikában a jövő

A baseball, kosárlabda, amerikai foci, de még a kerékpár kapcsán is egyre több szó esik a statisztikákról és adatokról, melyek megváltoztatták a sportágakat. Nincs ez másképp a labdarúgásban sem. Korábban az emlékeinkre hagyatkoztunk, illetve idealizáltuk azt, amit láttunk: Ronaldo a Real Madridban szórja a gólokat, akkor kiemelkedő támadó, világ legjobbja. Ehhez viszont helyzeteket kellettek, sok-sok helyzet. 

Bármennyire is furcsa, de a Real Madrid úgy nyert négy BL-t Ronaldóval, hogy lehetett volna ennél jóval hatékonyabb mondjuk egy Benzemával vagy Suárezzel a csatársorban. Az viszont igaz, hogy amikor kellett, akkor Ronaldo ott volt. Lehetséges, hogy kihagyott zsinórban 6-8 helyzetet, de fontos szituációkban segített a csapatnak. Jelenleg viszont egy olyan korszakban élünk, ahol a nyers számok többet érnek, hiszen egyre nagyobb szerep hárul a sportigazgatókra, akik nem akarnak hibázni. 

A játék fejlődik, egyre kevesebb helyzetből kell egyre több gólt szerezni, ebbe pedig nem fér bele egy olyan támadó, aki elvétve hajlandó védekezni és letámadni, illetve helyzetkihasználása átlag alatti. Cristiano Ronaldo leigazolása jelenleg luxus kategória. Ezt a luxust pedig a válságban senki sem engedheti meg magának. Innentől válik igazán nehézzé a portugál csillag helyzete. 

Kell egy csapat!

Az biztos, hogy Ronaldónak kell egy csapat, de nem akármilyen! A kritériumok erősek: szerepeljen BL-ben, elfedje a hiányosságokat (nem akar védekezni), illetve minimum 3-5 helyzetet teremtsen meg egy meccsen a portugál zseninek. Nézzük meg a tavalyi Bajnokok Ligája statisztikáit, amiből kiviláglik, hogy alig akadt olyan klub, akik 6-7 kaput eltaláló lövést tudhattak magukénak összesen (Real Madrid, Liverpool, Bayern München, Manchester City és a Chelsea) 

Ha az eddigi adatokat figyelembe vesszük, akkor minimum három kaput eltaláló lövésre van szüksége Ronaldónak, hogy betaláljon. Ezek alapján egy Atlético Madrid szintű csapatba felesleges igazolni, hiszen a komplett csapatnak volt három kaput eltaláló lövése meccsenként. Ebben az esetben elvenné a többiektől a helyzetet Ronaldo? Arra várnának, hogy miközben mindenki megszakad védekezésben, addig ő várja a kínálkozó alkalmat, aztán, ha szerencséjük van, akkor betalál? 

Ez így kevés, pontosan emiatt van bajban Ronaldo és a Manchester United is. A riválisok felmérték, hogy egyik rendszerbe sem passzol Ronaldo tudása, innentől kezdve az összes topligás élcsapat kizárva. Elmúltak azok az idők, mikor "romantikus" csapatvezetők hoznak egy kiöregedő, kevésbé hatékony sztárt. A mentsvár ugye a Sporting lehetne, de abban az esetben is szorulna a hurok Ronaldo nyaka körül. 

A Sporting nem elit csapat, kontrákra kéne berendezkedniük. Ez azzal járna, hogy Ronaldónak is távol kéne lennie az ellenfél kapujától, viszonylag sok mozgással kéne teljesíteni a meccseit, közel sem biztos, hogy eljutna 2-3 kaput eltaláló lövésig meccsenként. Miért gond ez? Mert akkor ugyan lenne egy Ronaldójuk, de nem tud gólokat szerezni, bontja a csapategységet, gyakorlatilag hasztalan. 

Marad a világbajnokság

A jelenlegi BL-főtáblát figyelembe véve, nincsen olyan klub, ahová beférne kezdőbe Cristiano Ronaldo az általa - és Jorge Mendes által - állított paraméterek alapján. Valószínűleg végleg el kell engednie a BL-győzelmet, így nem lesz meg a hőn áhított hatodik siker. Lehetne viszont egy világbajnoki címe, de kissé olyan a helyzet, mintha megfeledkezett volna róla (esetleg altat?). 

Ez a portugál csapat mély kerettel rendelkezik, olyan "kiszolgáló személyzettel", mint Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Rafael Leao, Diogo Jota, Vitinha, Joao Cancelo és Nuno Mendes. A keret alkalmas a világbajnoki címre, megfelelő rutinnal felvértezve, inkább ezzel kéne foglalkoznia a portugál klasszisnak. Minden erejével a vb-re koncentrálni, hiszen egy győzelemmel minden bizonnyal GOAT lehetne. 

Innentől Cristiano Ronaldo egója dönt. Hagyja, hogy magával ragadja ez a MU-mizéria, illetve a BL-győzelem üldözése, vagy elengedi teljesen a mostanra irreálissá váló céljait, így nyugodtan koncentrálhat a labdarúgás legnagyobb trófeájára, ahol valószínűleg ez lesz az utolsó - és egyben a legnagyobb - esélye a végső győzelemre. Sosem volt még ennyire erős és rutinos a portugál válogatott, mit tesz Ronaldo? Te mit tennél a helyében? Marad Manchesterben?

Borítókép: Cristiano Ronaldo (Fotó: Maciej Rogowski Photo/shutterstock.com)

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.orgSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

  • Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org

Átigazolási fogadások - 2022 nyár

SPF Előzetes hozzászólt
2022 aug 4. 18:14
Komoly tranzakció készülődik Londonban, amiből még profitálhatunk is?

Bernardo Silva irányt váltana, ami kapcsán egy nagy szorzó is "beeshet".  [url=https://www.sportfogadas.org/elozetesek/komoly-tranzakcio-keszulodik-londonban-amib
SPF Előzetes hozzászólt
2022 aug 2. 18:29
A visszalépés megmenthetné a karrierjét

Az átigazolási időszak érdemi része lezajlott, hiszen lassan kezdődnek a bajnokság, egyetlen nagy kérdőjel maradt.  Olvasd tovább

Admin hozzászólt
2022 júl 22. 10:58
Idézetet írta: oakland23 Dátum július 22, 2022, 09:03:09Nem igazán értem a PSG-t, miért nem viszi el. Azért megnéznék egy idényt, amikor CR és Messi egy csapatban ugyanazért a célokért küzd.  :ok: Neymar Jr helyén pl elférne szerintem. De persze ez nem ennyire egyszerű, csak szimplán én kiváncsi lennék rá. Mert ugye mikor, ha nem most, hisz azért jócskán benne vannak a kor

Még több Foci