A legtöbb bajnokság még csak a felénél tart, azonban Skandináviában a - dánokat kivéve - mindenhol befejeződött a pontvadászat. Ennek örömére (vagy éppen bánatára) egy rendhagyó interjúval jelentkezünk, illetve megnézzük, hogy cikkíróink hogyan teljesítettek az említett régióban. Nosztalgiára fel!

Felemás évet zártak Haugesundben

Akik az év első harmadában is már velünk tartottak, azoknak nem újdonság, hogy az FK Haugesunddel részletesebben foglalkoztunk az évben. Egyrészt azért, mert a leginkább underre alkalmas csapat lett az Eliteserienben, másrészt egy interjút is készíthettünk velük márciusban. Akkor előretekintettünk, míg most átbeszéltük, hogy mennyire valósultak meg az év elején kitűzött célok és mi várható a transzferek terén. Külön kiemelném, hogy ebbe a klubházba (ami egyben a stadion is) mindig jó betérni és családias hangulat fogadja az odalátogatókat - pedig egy, az Európa Ligában indult csapatról beszélünk. Ezúttal nem fárasztunk benneteket a szöveggel, hanem podcastot készítettünk a médiaszekció vezetőjével, Runar Nordvikkal, amit itt meg is tekinthettek. A videó elérhető angol és magyar felirattal is.

Tovább robog az Eliteserien

Az idei volt a második év, amikor olvashattatok a norvég bajnokságról és szerencsére 2016 után újból profitot hozott a rovat. Tavaly éppen hogy elkerültük a negatív mérleget (+1,42 egység), míg idén odacsaptunk a fjordok közé (+17,09 egység). Mondanám, hogy jövőre se adjuk alább a megkezdett utat, de azért ez a több, mint 17 egység elég erős a 30 fordulós bajnokságra. Valószínűleg előre aláírnánk, hogyha jövőre az eddigi két eredmény között zárnánk a rovatot - mert legalább az is profitot jelent. Az idei méretes haszon egyik alapköve a Viking kiesése volt, amely egymaga 15-ös profitot hozott. Emellett összességében elmondható, hogy a long term tippek jól fizettek, mivel a találati arány 50%-os lett (3/6) és elég magas oddsokkal dolgoztunk. A rövid távú tippekkel körülbelül belőttük a tavalyi szintet és összességében +1,29 egységet hoztak, ami azért abból a szempontból mindenképpen jó, hogy ez is profitban zárt - viszont itt jöhet jövőre a javulás. Az egyetlen fekete pontot Norvégiában a kupa kapja, ahol egy nyertes, egy vesztes és két push tipp után -0,49 egységben zártunk. A következő évi bajnokság is remeknek ígérkezik, mivel 2018-ban három újonc lesz, miután a Ranheim kiejtette a Sogndalt a rájátszásban. Már most elmondható az utolsó feljutó csapatról, hogy történelmet fognak írni, mivel a liga modernkori történetének legkisebb költségvetésű csapata lesz a maga 11-13 millió norvég koronájával. Ezt a rekordot a 2015-ös szezonból tartotta eddig a Mjøndalen 25 millióval. Csakhogy jobban szemléltessük, hogy milyen alacsony összegről is beszélünk: idén nyáron a Rosenborg 14-14 millió koronáért vette meg Anders Trondsen és Samuel Adegbenro játékjogát, szóval a ranheimi költségvetés tényleg minimál. Bennmaradhatnak vajon így? Jövőre kiderül!

Debütált az Allsvenskan

Idén májusban villámrajtot vett az oldalunkon a svéd első osztályú bajnokság is és az első két hónapban nem is érkezett téves tipp. A villámrajt egészen év végéig kitartott és a rovat a teljes szezont tekintve profitban zárt végül (+0,71). Egy eléggé underes bajnokságról beszélünk, ahol a végeredmény a norvéghoz hasonlóan simán alakult. A Malmö végül 7 pontos előnnyel zárt az AIK előtt, amely páros így megismételte tavalyi produkcióját. Rajtuk kívül biztosan indul a nemzetközi kupában a Djurgården, amely az utolsó fordulóban biztosította be a dobogós helyét. Van javítani valója a svéd csapatoknak a nemzetközi porondon, mivel az Östersundsön kívül távol álltak a csoportkörtől. A negyedik induló hely egyelőre kiadó, mivel a bajnokság tavaszi-őszi rendszerű, azonban a kupát csak jövő tavasszal játsszák majd és az ottani győztes indulhat még az Európa Liga selejtezőjében.

Markus Rosenberg Malmo 001

Markus Rosenberg idén is bajnoki címet ünnepelhetett.

Fotó: Fabian Kruuse/Flickr

Norvégiában a Sogndal, itt pedig a Jönköpings Sodra vérzett el a másodosztályú Trelleborg együttesével szemben, így itt is három feljutó lesz. A bajnok a Brommapojkarna lett, míg a második pozícióban a Dalkurd zárt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Helsingborgs nem tudta magát visszaküzdeni a legmagasabb osztályba, hiába a tradíció és a legértékesebb játékoskeret. A feljutókra ráfér az erősítés, mivel a hárommillió környéki játékosállománnyal igencsak le vannak maradva az Allsvenskanban maradt együttesektől - és tavaly éppen a három legszegényebb esett ki.

A skandináv rovat ezzel kellemes ünnepeket és sikeres fogadásokat kíván!

Követted valamelyik skandináv bajnokságot idén?
Az Eliteserient
Az Allsvenskant
Egyéb skandináv ligát (alsóbb osztályok, dán, feröeri, izlandi, finn)
Nem érdekel a skandináv foci
Poll Maker
 

Borítókép: Haugesund stadion. Fotó: gavrilo14

Európai kosárlabda korai kifizetés ajánlat

Egyszeri fogadásait kifizetik, ha a csapata 18 pontos előnyt szerez. Többszörös fogadásoknál a választást nyertesnek jelölik.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org